NOVAKOV BRODOLOM Đoković se raspao u finalu, Alkaraz odbranio titulu na Vimbldonu

17:37 | 14-07-2024

Tenis 0

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković drugu godinu zaredom izgubio je finale Vimbldona

Novak i Karlitos

Novaka je u finalu ponovo, baš kao i prošle godine pobedio Karlos Alkaraz sa 3:0. Po setovima je bilo 6:2, 6:2, 7:6 (4), posle dva i po sata igre.

Ovoga puta je Španac mnogo lakše došao do trijumfa. Prošle sezone je slavio u pet setova, a sada je počistio srpskog tenisera sa terena.

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Karlitos je tako došao do četvrte grend slem titule u isto toliko finala, dok Novak ostaje na 24.

Nije Đoković ličio na sebe i odigrao je dosta loše finale. Nije Alkaraz blistao, ali nije ni bilo potrebe za tim, naročito ne u prva dva seta.

Ispostaviće se da je ključan bio prvi gem koji je trajao 14 minuta i u kom je Novak pretrpeo brejk. Servis ga je izdao, Karlos upisao dva ritern vinera, a i Đokovićeva igra na mreži je bila katastrofalna.

Vrlo brzo je bio gotov prvi set. Očekivala se reakcija sedmostrukog šampiona u nastavku, ali je drugi set bio skoro preslikan kao i prvi. Novak bez ideje i Alkaraz koji kažnjava i najmanju grešku. Posle nešto više od jednog sata španski teniser je vodio sa 2:0.

Novak AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

 

U trećem setu smo videli veliku borbu i ravnopravan tenis. Međutim, čak i kada je Đoković uspevao da izgradi poen, grešio bi na mreži i to bi ga skupo koštalo. Brejkova nije bilo sve do finiša, kada je usledila drama.

Alkaraz je oduzeo servis Novaku, servirao za titulu i imao tri vezane meč lopte. Ali uspeo je Đoković da ih spasi. Kod prve je Španac odservirao duplu servis grešku, na drugoj je Novak sjajno riternirao, da bi Karlitos forhend poslao u aut. Mnogima je kroz glavu prošlo finale sa Rodžerom Federerom 2019. godine, kada je Srbin uspeo da spasi dve meč lopte. Ipak, ovoga puta nismo prisustvovali antologijskom preokretu.

Otišlo se u taj-brejk, gde je Španac bio bolji i zasluženo ponovo savladao Đokovića.

ĐOKOVIĆ - ALKARAZ 2:6, 2:6, 6:7

Treći set:

Taj-brejk:

6:7 - Kraj! Alkaraz je ponovo osvojio Vimbldon!

4:6 - Dve meč lopte za Alkaraza.

4:5 - Poen za Đokovića.

3:5 - Greši Novak, opet mini brejk ima Alkaraz.

3:4 - Sjajan poen dobija Španac.

3:3 - Vraća Novak mini brejk, Alkarazov bekhend je u autu.

2:3 - Dobar servis Đokovića.

1:3 - Mini brejk pravi Alkaraz, sada je pogodio forhend paralelu.

1:2 - Đoković bekhend smešta u mrežu.

1:1 - Lak poena za Španca.

1:0 - Imao je Novak mnogo sreće, Alkaraz je zicer promašio.

6:6 - Brz gem za Alkaraza, idemo u taj-brejk

6:5 - Eksresan gem za Novaka, koji ima u džepu taj-brejk!

5:5 -Breeeejk! Šta smo gledali u ovom gemu. Imao je Alkaraz tri vezane meč lopte, ali je Novak uspeo da ih spasi. Kod prve je odservirao duplu servis grešku, na drugu Đoković sjajno riternirao, kod treće Španac maši forhend drajv volej. Novak je još živ!

 

 

4:5 - Brejk Alkaraza. Jako loš gem je odigrao Đoković, Španac će sada servirati za titulu.

4:4 - Sada Alkaraz neuporedivo lakše dobija servis gem i Novaku prepušta tek jedan poen.

4:3 - Drugi uzastopni servis gem za Đokovića koji dobija bez izgubljenog poena. Ajmo konačno po taj brejk.

3:3 - Neverovatno. Novak nastavlja da deli poklone. Odlično izgradi poen, ali onda promaši zicer. Dva poena je izgubio na takav način kod rezultata 15:15. Uprkos tome uspeo je da dođe do brejk lopte koju je Španac spasao servisom. Bio je ovo daleko najteži servis gem za aktuelnog šampiona.

Novak Đoković EPA-EFE/NEIL HALL
 

 

3:2 - Sada Novak dolazi do gema sa nulom. Čekamo prvi brejk u trećem setu.

2:2 - Alkaraz ekspresno dobija gem, bez izgubljenog poena. Nije ga uzdrmalo to što je u prošlom gemu propustio četiri brejk lopte.

2:1 - Novak Đoković je još živ. Bio je ovo gem od preko 10 minuta u kom je spasao čak četiri brejk lopte. Igrao se Novak sa nervima navijača, upono izlazio na mrežu i na kraju gema smo konačno videli emocije kod njega.

 

 

1:1 - Pretio je Novak, došao do 0:30, a onda jako loš volej odigrao, izabrao je pogrešnu stranu i Alkaraz je to kaznio. Igralo se na razliku, ali brejk lopte nije bilo.

1:0 - Konačno Đoković dobija prvi gem u setu. Servis ga je slušao i lako je došao do gema.

Drugi set:

2:6 - Drugi set ista priča. Đoković očajan, Alkaraz veoma dobar.

 

 

2:5 - Katastrofa Novaka Đokovića. Poklonio je novi brejk Alkarazu.

2:4 - I Alkaraz je podigao nivo igre. Novi ubedljiv gem za Španca koji krupnim koracima gazi ka drugom setu.

2:3 - Daleko najbolji gem od početka meča je odigrao Đoković i dobio ga bez izgubljenog poena.

Meču prisustvuje i Ema Radukanu.

 

 

1:3 - Skoro pa savršen gem za Španca.

1:2 - Preživeo je Đoković ovaj gem. Ponovo je bilo 15:30, ali je Novak uspeo da iščupa tri poena i dođe do prvog gema u drugom setu. Međutim, igra nikako ne obećava.

 

 

0:2 - Ne ide, pa ne ide. Odservirao je Alkaraz dve duple servis greške u ovom gemu, ali ni to Đokoviću nije pomoglo da stigne do brejk lopte. Novak potpuno bez ideje.

0:1 - Nastavlja Đoković da se samoništava. Odmah je Alkaraz lako napravio brejk. Jako loš volej je Novak odigrao na brejk loptu. 

Prvi set:

2:6 - Dobija Alkaraz prvi set. Prvu set loptu je Đoković spasao tako što je pogodio liniju, ali kod druge ritern smešta u mrežu. Ispostaviće se da je ključan bio prvi gem koji je trajao 14 minuta i u kom je Novak pretrpeo brejk.

 

 

2:5 - Najlakši gem za Novaka, nagoveštaj bolje igre u nastavku. 

1:5 - Prvi put je Đoković pretio na servis Alkaraza, došao do brejk lopte, ali je nije iskoristio i sada će servirati za ostanak u setu.

1:4 - Novi brejk pravi Karlitos. Novak se samouništava. Bekhend u mrežu, a onda i dupla servis greška na brejk loptu.

 

 

1:3 - Ovoga puta Alkaraz još lakše dolazi do gema, bez izgubljenog poena. Nije ovo početak kome se Đoković nadao.

1:2 - Evo prvog gema za Novaka. Nije bilo lako, ponovo je loše igrao na mreži, imao je Alkaraz 15:30, ali onda tri uzastopna poena dobija Srbin. Da je pretrpeo novi brejk verovatno bi set vrlo brzo bio završen.

0:2 - Potvrđuje Alkaraz brejk. Dobio je Novak prvi poen pošto je pogodio divan forhend, ali su naredna četiri poena pripala Špancu, mahom dobrim servisima.

0:1 - Brejk pravi Alkaraz! Ako se po jutru dan poznaje čeka nas dug i maratonski meč. Ovaj gem je trajao 14 minuta, a Španac je iskoristio petu brejk loptu, upisao je dva ritern vinera. Servis je Đokovića izdao, imao je tek 55% ubačenog prvog servisa. Takođe, na mreži je Novak u nekoliko navrata jako loše reagovao i Karlos je to kaznio.

 

 

15.00 - Igrači upravo izlaze na teren.

 

 

14.30 - Još pola sata do početka spektakla.

13.32 - Novak Đoković trenira pred finale:

 

 

13.02 -  Američki stručnjak, Bred Gilbert, nekadašni trener Andrea Agasija, izjavio je da nas očekuje veoma tesno i neizvesno finale.

Ipak, on predviđa da španski teniser ima za nijansu veće izglede da osvoji trofej.

12.43 - Na današnji dan pre pet godina Novak je u antologijskom finalu pobedio Federera i to tako što je spasao dve vezane meč lopte.

12.24 - Oglasio se Rod Lejver pred finale:

- Predvideti ishod današnjeg finala Vimbldona je gotovo nemoguće. Đoković se vratio u top formu dok Alkaras izgleda kao da uvek pronalazi novu brzinu. Trebalo bi da to bude tesan meč koji može da ode na bilo koju stranu. Tenis je pobednik. Srećno, gospodo! - poručio je Lejver.

11.59 - Alkaraz je redom pobeđivao Lajala (3:0), Vukića (3:0), Tijafoa (3:2), Imbera (3:1), Pola (3:1) i Medvedeva (3:1). 

11.57 - Novak je na putu do finala bio bolji od Koprive (3:0), Firnlija (3:1), Popirina (3:1), Runea (3:0), potom mu je četvrtfinale bez borbe predao De Minor, da bi u polufinalu savladao Muzetija sa 3:0.

 

 

11.55 - Đoković i Alkaraz su se sastali pet puta i Srbin vodi sa 3:2 u pobedama. Poslednja dva duela pripala su 37-godišnjem Beograđaninu koji je slavio u finalu Sinsinatija i polufinalu Završnog mastersa.

Đoković i Alkaraz AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
 

 

11.53 - Karlos Alkaraz ima tri grend slem titule i nikada nije izgubio finale najvećeg turnira. Sada će pokušati da po prvi put u karijeri odbrani grend slem trofej.

11.51 - Novaku je ovo deseto finale Vimbldona, šesto uzastopno i pokušaće da se domogne osmog trofeja čime bi izjednačio rekord Rodžera Federera. Ujedno, bila bi mu ovo 25. grend slem titula.

Novak EPA-EFE/TOLGA AKMEN
 

 

11.50 - Dooooooooobar dan i dobrodošli na blog našeg portala posvećen finalu Vimbldona u kom se sastaju Novak Đoković i Karlos Alkaraz. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Londona. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading