NOVI DETALJI U SLUČAJU SINER Oglasio se bivši šef antidoping programa

16:52 | 21-08-2024

Tenis 0

Prokomentarisao je novonastalu situaciju

Janik Siner

Bivši šef antidoping programa ATP Ričard Ings dao je svoje mišljenje o slučaju Janika Sinera.

Siner je dva puta bio pozitivan na doping testu u martu ove godine, ali je dokazano da nije kriv i da je to splet nesrećnih okolnosti. Odlučeno je da je osobođen optužbi zbog toga što je zabranjena supstanca na njega preneta nenamerno.

- Pročitao sam odluku i pravila su ispoštovana do kraja. Siner je privremeno suspendovan. Njegovi advokati su istog dana uložili žalbu za hitno ukidanje privremene suspenzije na osnovu dokaza da nije kriv. Ubrzana rasprava u takvim slučajevima je po pravilima - rekao je Ings i dodao da su novčana kazna i oduzimanje poena po pravilu:

- Sudija je saslušao žalbu i doneo odluku o ukidanju suspenzije. Prema pravilima, ne može se objaviti sve dok to pitanje u potpunosti ne sasluša sud. Tako da može da igra. Tribunal je pregledao kompletan slučaj i utvrdio da Siner nije kriv. Dakle, suspenzija nije izrečena. Ali, on automatski gubi bodove i novčanu nagradu kada je bio pozitivan na testu. To je obavezno, čak i ako se utvrdi da nema apsolutno nikakvu krivicu za pozitivan test, tako da su pravila savršeno ispoštovana.

Sve to u Kaliforniji se dešavalo brzo.

- Obično je igraču prilično teško da pronađe šta je izvor kontaminacije, ali u ovom slučaju je to očigledno. Imao je ubedljiv razlog da nije kriv. Ali, koštalo ga je pola miliona plus svog tog negativnog publiciteta. Pitao bih igrača šta će biti sa trenerom. Postupci trenera koštali su Sinera više od pola miliona dolara, uključujući advokate. Siner očigledno ima resurse da angažuje najbolje advokate da sastave zahtev za ubrzano saslušanje istog dana. Igrač sa slabijim resursima bi se pomučio da to uradi - istakao je Ings.

Ings je od 2001. do 2005. bio zadužen za antidoping pri ATP, dok je potom pet godina istu funkciju imao i u australijskom sportu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading