PREDSTAVLJAMO GRUPU C Englezi prvi favoriti predvođeni Kejnom, Srbija sa Vlahovićem i Mitrovićem napada drugi krug, Slovenci vrebaju svoju šansu, nikad ne otpisujte uporne Dance

11:55 | 12-06-2024

EP2024 0

Predstavljamo vam grupu C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

Fudbalska reprezentacija Srbije

Konačno je došlo vreme da vidimo i fudbalsku reprezentaciju Srbije na velikoj evropskoj pozornici! Srbija prvi put kao samostalna država učestvuje na Evropskom prvenstvu, a poslednji put je igrala sada već davne 2000. godine. 

Žreb u Hamburgu odlučio je da Srbija na prvenstvu Evrope u Nemačkoj odmeri snage sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Mnogi će reći da "Orlovi" nisu baš najsjajnije prošli, ali ima i od ove jačih grupa, poput one u kojoj se nalaze Španija, Hrvatska, Italija i Albanija. 

Englezi važe za glavnog favorita na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta predvođeni Sautgejtom. Na prošlom prvenstvu, igrali su finale, ali su na penale izgubili od Italije. 

Danci su se na Evropsko prvenstvo plasirali kao prvoplasirani posle sjajnih kvalifikacija u Grupi „H“. Imali su isti broj bodova kao i Slovenci (22). Imali su sedam pobeda,dva remija i jedan poraz. 

Na prethodnom prvenstvu igrali polufinale, gde su upravo od Engleske izgubili, tako da će sada sigurno želeti priliku za revanš u Nemačkoj. 

Slovenija je kao i Srbija, posle 24 godine ponovo na EP, a do ovog uspeha je došla takođe iz kvalifikacione Grupe „H“.

Raspored mečeva u Grupi C: 

1. kolo - 16. jun 

Srbija - Engleska 21.00 (Gelzenkirhen) 
Slovenija – Danska 18.00 (Štutgart) 

2. kolo - 20. jun 

Srbija - Slovenija 15.00 (Minhen) 
Engleska – Danska 18.00 (Frankfurt) 

3. kolo - 25. jun 

Srbija - Danska 21.00 (Minhen) 
Engleska - Slovenija 21.00 (Keln) 

ENGLESKA: 

Englesku još zovu i "kolevkom fudbala", ali uprkos tom epitetu, oni još uvek nisu bili šampioni Evrope. Najbliži su tome bili na EURO 2020. (održano 2021. u nekoliko gradova zbog pandemije), kada su igrali finale i to na "Vembliju". To je bio idealan scenario da baš u svojoj kući podignu trofej, ali se isprečila Italija, koja je posle penala osvojila šampionat. 

Od dolaska Gereta Sautgejta, Englezi beleže odlične rezultate. Osim pomenutog finala, bili su i treći na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, dok su u Kataru ispali u četvrtfinalu od Francuske sa 2:1. 

Kada je reč o Evropskim prvenstvima, Engleska je učestvovala na deset od 16 i na njima je čak četiri puta završavala učešće u grupnoj fazi. Pre finala sa Italijom, što je ujedno i najbolji rezultat, važio je onaj ostvaren na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj. Tada je domaćin poražen od Nemaca u polufinalu.

Poslednji put Englezi su propustili završni turnir u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine.

Kao najveću zvezdu tima svakako treba izdvojiti i kapitena Harija Kejna, ali i sjanog Realovog igrača Belingema, koji je jedna od glavnih uzdanica na predstojećem Evropskom prvenstvu. 

Ipak, na spisku Sautgejta nije bilo mesta za Markusa Rašforda, Džordana Hendersona i Rahima Sterlinga. 

Ali, sama imena fudbalera koja će igrati za Ostrvljane u Nemačkoj, opravdavaju prognoze da su upravo oni najveći favoriti za titulu. 

Srbija u Gelzenkirhenu od 21.00 16.juna otvara šampionat utakmicom sa Engleskom. 

Fudbalska reprezentacija Engleske EPA/NEIL HALL
 

BOLJU NAJAVU NISU MOGLI DA ZAMISLE Hrvati pobedili Portugal i nasmejani otišli put Evropskog prvenstva

Spisak igrača za EURO:

Golmani: Din Henderson, Džordan Pikford, Aron Ramsdejl

Defanzivci: Luis Dank, Džo Gomez, Mark Gei, Ezri Konsa, Luk Šo, Džon Stons, Kjeran Tripije, Kajl Voker, Trent Aleksandaer Arnold

Vezisti: Konor Galager, Kobi Maino, Deklan Rajs, Adam Varton, Džud Belingem, Džarod Bouven, Ebereči Eze, Fil Foden, Kol Palmer, Bukajo Saka, Oli Votkins

Napadači: Entoni Gordon, Hari Kejn, Ajvan Toni

DANSKA: 

Najveći uspeh Danaca u njihovoj fudbalskoj istoriji je ona čudesna titula prvaka Evrope davne 1992. godine, iako se čak nisu bili ni kvalifikovali za to takmičenje! Naime, tadašnja reprezentacija Jugoslavije je diskvalifikovana zbog rata, pa je umesto nje uskočila upravo Danska. 

Skandinavci su bili u "grupi smrti" sa Švedskom, Engleskom i Francuskom i prošli su dalje kao drugi, pobedom nad Francuskom u poslednjem kolju. 

U poufinalu su bili bolji od Holandije posle penala. U istorijskom finalu, pobedili su Nemce sa 2:0. 

Devet puta su do sada učestvovali na Evropskim prvenstvima. 

Trenutno, najvredniji igrač Danske je napadač Mančester junajteda, Rasmus Hojlund, čija je vrednost na "Transfermarktu" procenjena na 65 miliona evra. Odmah za njim, tu je i defanzivac Barselone Andreas Kristijansen, procenjen na 40 miliona, kao i defanzivac Kristal Palasa, Joakim Andersen sa 35 miliona. 

Takođe, selektor Kasper Hjulmand računa i na zvezde poput Kristijana Eriksena, Pjera-Emila Hojbjerga, Jusufa Poulsena. 

Srbija i Danska sastajale su se deset puta, a obe selekcije imaju po pet pobeda. 

Na prvenstvu Evrope u Nemačkoj, ove dve selekcije igraju poslednji meč Grupe C, 25. juna od 21.00 u Minhenu. Mnogi smatraju da će upravo ovaj duel odlučiti ko će proći u narednu fazu. 

Fudbalska reprezentacija Danske EPA-EFE/Liselotte Sabroe
 

Spisak Danaca za EURO: 

Golmani: Kasper Šmajhel (Anderleht), Fredrik Renov (Union Berlin), Mads Hermansen (Lester)

Odbrana: Joakim Mele (Volfzburg), Aleksander Bah (Benfika), Andreas Kristensen (Barselona), Simon Kjer (Milan), Joakim Andersen (Kristal Palas), Janik Vestergor (Lester), Viktor Nelson (Galatasaraj), Viktor Kristijansen (Bolonja), Rasmus Nisen Kristensen (Roma).

Vezni red: Kristijan Eriksen (Mančester Junajted), Kristian Norgor (Bentford), Matijas Jensen (Brentford), Tomas Dilejni (Anderleht), Pjer-Emil Hejbjerg (Totenhem), Morten Hjulmand (Sporting), Andreas Skov Olsen (Briž), Anders Drejer (Anderleht), Mikel Damsgor (Brentford), Jakob Brun Larsen (Barnli).

Napad: Rasmus Hejlund (Mančester Junajted), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Kasper Dolberg (Anderleht), Jonas Vind (Volfzburg). 

SLOVENIJA: 

Izgleda Slovenija i Srbija ne mogu jedna bez druge. Poslednji put su Slovenci igrali na prvenstvu Evrope pre 24 godine, a to je bilo u Holandiji i Belgiji, baš kao i Srbija. 

Tada su u grupi zajedno bili Jugoslavija i Slovenija, kao i Norveška i Španija. Slovenija je te 2000. godine igrala nerešeno sa Jugoslavijom 3:3, a potom izgubila od Španije i igrala nerešeno sa Norveškom, pa su zauzeli poslednje mesto u grupi. 

Od tada su samo dva puta uspeli da se domognu Mundijala, a poslednji put je to bilo u Južnoj Africi 2010. godine. 

Slovenci su odigrali sjajne kvalifikacije za ovogodišnji EURO u Nemačkoj. Imali su četiri boda više od Kazahstana i Finske, a isti broj bodova kao i Danci. Zanimljivo, sa Skandinavcima će ponovo igrati, ali ovaj put u grupnoj fazi, a ne u kvalifikacijama. 

Najveća zvezda reprezentacije Slovenije je golman Jan Oblak koji brani za španski Atletiko Madrid. On je i najvredniji igrač reprezentacije, a njegova vrednost se procenjuje na 35 miliona evra.

Treba izdvojiti i talentovanog napadača Benjamina Šeška, koji igra za nemački RB Lajpcig. Procenjen je na 30 miliona evra. 

Srbija se sa ekipom Matjaža Keka sastaje 20. juna u Minhenu. Do sada su ove dve selekcije odigrale osam mečeva, a rezultat u pobedama je izjednačen. Po jedan trijumf imaju obe reprezentacije, dok je šest duela završno nerešenim ishodom. 

epa EPA
 

Spisak igrača za EURO: 

Golmani: Jan Oblak, Vid Belec, Igor Vekić

Odbrana: Jure Balkovec, Jaka Bijol, Miha Blažič, David Brekalo, Vanja Drkušić, Erik Janža, Žan Karničnik, Petar Stojanović

Vezni red: Timi Maks Elšnik, Adam Gnezda-Čerin, Jon Gorenc Stanković, Tomi Horvat, Jasmin Kurtić, Sandi Lovrić, Benjamin Verbič, Adrian Zeljković, Nino Žugelj, Josip Iličić

Napad: Žan Celar, Jan Mlakar, Benjamin Šeško, Andraž Šporar, Žan Vipotnik

SRBIJA: 

Selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi, dao je obećanje da će odvesti "Orlove" na prvenstvo Evrope pred početak kvalifikacija i to je i učinio - Srbija će posle 24 godine ponovo igrati na najvećoj evropskoj pozornici! 

Poslednji meč je Srbija odigrala još davne 2000. godine (tadašnja reprezentacija Jugoslavije), kada je izgubila od Holandije sa 6:1. Jedini gol za našu reprezentaciju je postigao Savo Milošević. 

Srbija je u kvalifikacijama za ovaj EURO bila u grupi sa Litvanijom, Crnom Gorom, Mađarskom i Bugarskom. Zauzela je drugu poziciju i prošla na evropski šampionat. Dva puta su "Orlovi" pobedili Crnu Goru i Litvaniju, oba puta izgubili od Mađarske, a igrali na oba meča nerešeno sa Bugarima. 

Srbija odlazi u najjačem sastavu u Nemačku. Nema sumnje da su glavni aduti našeg tima, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Dušan Tadić. Takođe, tu su i neki članovi one zlatne generacije sa Novog Zelanda iz 2015. godine, tako da "Orlovi" sa pravom mogu da se nadaju prolasku u narednu fazu, pa neka bolji pobedi! 

Fudbalska reprezentacija Srbije Marko Metlaš/Alo
 

Spisak igrača za EURO: 

Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino) Predrag Rajković (Majorka) Đorđe Petrović (Čelsi) 

Odbrana: Strahinja Pavlović (RB Salcburg) Nikola Milenković (Fiorentina) Miloš Veljković (Verder Bremen) Srđan Babić (Spartak Moskva) Uroš Spajić (Crvena zvezda) Nemanja Stojić (TSC) 

Sredina: Saša Lukić (Fulam) Nemanja Gudelj (Sevilja) Nemanja Maksimović (Hetafe) Ivan Ilić (Torino)  Srđan Mijailović (Crvena zvezda) Sergej Milinković Savić (Al Hilal) Dušan Tadić (Fenerbahče) Lazar Samardžić (Udineze) Veljko Birmančević (Sparta Prag) Filip Kostić (Juventus) Filip Mladenović (Panatinaikos)  Andrija Živković (PAOK) Mijat Gaćinović (AEK) 

Napad: Aleksandar Mitrović (Al Hilal) Dušan Vlahović (Juventus) Luka Jović (Milan) Petar Ratkov (RB Salcburg) 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading