ŠPANSKE MUKE Petorica čuvaju Mbapea, mora da igra i veteran s 38 godina!

06:30 | 09-07-2024

EP2024 0

Desnom beku u zaustavljanju kapitena „petlova“ pomagaće štoperi Naćo i Laport, te vezisti Rodri i Olmo

Kilijan Mbape

Francuzi nisu pokazali bogzna šta u Nemačkoj, sem magije da bez gola iz igre dođu do polufinala, ali Španci nisu spokojni. Pitaju se: Kako protiv Mbapea?

Kilijan Mbape EPA/ROBERT GHEMENT
 

Kapiten „galskih petlova“ igra prosečan turnir, poput ostalih izabranika Didijea Dešana, popularnog Asteriksa, koji je, očigledno, ostavio čaroban napitak u Francuskoj, ali u taboru „crvene furije“ prave taktiku baziranu upravo na zaustavljanju nove zvezde Reala. Tim pre što su osetno oslabljeni za večerašnji duel polufinala EURO 2024. u Minhenu. U drugom, sutra uveče u Dortmundu, Holandija ide na Belingema, Kejna, Saku, koga u Nemačkoj bodri lepotica.

Luis de la Fuente EPA/Ronald Wittek
 

Alkaraz: Idemo, Španija!

Karlos Alkaraz nastavlja pohod ka završnici Vimbldona, a usput gleda i šta se dešava na fudbalskom šampionatu.
- Podržavam sve što ima veze sa Španijom, a imam i nekoliko prijatelja u reprezentaciji, posebno Alvara Moratu. Vreme je da ih podržimo. Nadam se da u utorak nećemo igrati u isto vreme i da ću moći da pogledam utakmicu - rekao je treći teniser sveta.

Selektor Luis de la Fuente, naime, ne može da računa na povređenog Pedrija (Nemac Kros ga poslao kući), a Karvahal i Le Normand imaju žute kartone.

Hezus Navas AP/Alessandra Tarantino
 

„Suspenzije teraju Fuentea da izmisli novu postavu za meč vredan finala. Naćo će na mestu štoperu zameniti Le Normanda, u sredini će Olmo umesto Pedrija, a na desnog beka će Hezus Navas“, predviđa madridski „As“.

Didije Dešan AP/Hassan Ammar
 

Dešan ostavlja Grizmana na klupi

Antoan Grizman se, najblaže rečeno, nije proslavio u Nemačkoj. Na pet utakmica, od kojih dve nije počeo (ušao tokom susreta), nije zatresao mrežu niti je namestio gol. Stoga ide na klupu!
Francuski mediji ističu da je selektor „galskih petlova“ odlučio da napadača Atletika izostavi iz startne postave za polufinalni okršaj sa Špancima. Didije Dešan, dodaje se, prave rokade u timu, a ceh će platiti 33-godišnji Grizman. Ko će dobiti priliku, ne navodi se, a kandidati su Bredli Barkola, Markus Tiram...
Dešan bi, inače, ukoliko Francuska osvoji EP bio tek drugi u istoriji, posle Nemca Fogtsa, s titulom kao igrač i selektor.

Poverenje 38-godišnjem brzanjcu Sevilje je, dodaje španski medij, veliko iznenađenje, podsećajući da je njegov direktni rival Mbape imao 11 godina kad je Navas s „furijom“ osvojio Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi.

„Mbape ne igra dobro na EP, između ostalog i zbog loma nosa, zbog čega ne može da izdrži celu utakmicu, posebno ne s produžecima. Zato selektor na njega šalje Navasa, borbenog i predanog igrača i, što je jednako važno, iskusnog pobednika“, ističe „As“, i dodaje:

„Teško je zameniti sjajnog Karvahala, koji je na EURO igrao odlično u oba smera, međutim, Navas je poznat po probijanju i centaršutu. To ne znači da zanemaruje odbranu. Puno puta je dokazao da je njemu napad najbolja odbrana.“

Mark Kukurelja AP/Manu Fernandez
 

Nova lopta - direktna veza s VAR sobom

Tri poslednje utakmice na EURO 2024. igraće se novom loptom, koju je Adidas nazvao „Fussballliebe Finale“. U odnosu na „Fussballliebe“, kojom se igralo dosad, lopta za završnicu šampionata je vizuelno promenjena, dodati su crveni, zlatni i crni detalji, a bela podloga sad je srebrna i simbolizuje boju pehara.
Sem vizuelnog, lopta je promenjena i u tehnološkom smislu, pa je direktno povezana s VAR sobom. Ova inovacija će, u kombinaciji s pozicijom igrača i veštačkom inteligencijom, doprineti poboljšanju tehnologije poluautomatskog ofsajda, naveli su iz Adidasa.

Podršku u zaustavljanju Mbapea veteran Sevilje, koji je na turniru u Nemačkoj odigrao kompletan meč protiv Albanije, nebitan jer je Španija već imala obezbeđen prolaz u nokaut-fazu, imaće od štopera Naća i Laporta, te vezista Rodrija i Olma.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading