KAKO JE „FURIJA“ ODUVALA SVE Sistem De la Fuente

06:30 | 16-07-2024

EP2024 0

Nije važno da li su mi svi verovali, već to što sam osećao da mi igrači veruju, bez sumnje u moje odluke, kaže simpatični čikica

Luis de la Fuente

Četvrta titula prvaka Evrope - rekord. Sedam pobeda na šampionatu - rekord. Petnaest golova na turniru - rekord. I sve to pod komandom simpatičnog čikice iz Ara, gradića od 11.000 žitelja.

Luis de la Fuente EPA/Chema Moya
 

Tripliranje plate

De la Fuente je, apsurda li, bio među najslabije plaćenim selektorima. Čak 15 ih ima veću zaradu, među njima i Dragan Stojković sa 1,4 miliona evra. Špancu godišnja plata iznosi 600.000, ali posle titule krenule su priče da će se ona navodno triplirati, pa će zarađivati 1,8 miliona evra po godini.

Mnogi selektori, pa i naš koji je ipak ostao na klupi, gubili su se na nemačkim stadionima u traženju sistema igre koji garantuje uspeh, a samo Španci su izabrali onaj koji donosi rezultat, i trofej dabome, sistem zvani - Luis de la Fuente.

Olimpijski stadion u Berlinu EPA/Christopher Neundorf
 

Šest stadiona - sedam pobeda

Španija je pobedila na svih sedam mečeva, što je rekord evropskih prvenstava, a igrala je, zanimljivo, na šest od 10 stadiona koji su ugostili učesnike EURO 2024.

BERLIN: Španija - Hrvatska 3:0 (grupa), Španija - Engleska 2:1 (finale)
GELZENKIRHEN: Španija - Italija 1:0 (grupa)
DISELDORF: Španija - Albanija 1:0 (grupa)
KELN: Španija - Gruzija 4:1 (osmina finala)
ŠTUTGART: Španija - Nemačka 2:1 (četvrtfinale)
MINHEN: Španija - Francuska 2:1 (polufinale)

Trijumf 2:1 nad Engleskom u berlinskom finalu EURO 2024. (65.600 gledalaca) doneo je potvrdu ispravnosti odluke da se 63-godišnjem stručnjaku da u ruke i seniorska ekipa „crvene furije“. Pošto je prethodno pokorio Evropu i sa selekcijom do 19 godina (2015) i sa selekcijom do 21 godine (2019).

Luis de la Fuente EPA/Christopher Neundorf
 

Nije De la Fuente od juče u španskom savezu, s mlađim selekcijama je počeo da radi 2013, ali je preksinoć stavio sebi - i Španiji, jasno - krunu na glavu osvajanjem glavnog šampionata na Starom kontinentu. Niko pre njega to nije uradio. U međuvremenu je, da podsetimo, uzeo s „furijom“ Ligu nacija 2023, a dva leta pre toga odveo olimpijski tim do srebra u Tokiju.

- Nije važan rezultat, važan je proces, a rezultat je produkt sistema, planskog, dugoročnog rada. Ne mogu biti srećniji, mi smo šampioni Evrope. Ponosan sam na igrače. Hvala celoj Španiji na podršci - rekao je De la Fuente.

Englezi: San je gotov, fudbal se ne vraća...

Fudbal se nije vratio kući, kako su priželjkivali fudbaleri Engleske i kompletna nacija na Ostrvu. Naprotiv, ova generacija Tri lava je ispisala tamnu stranu istorije - Sautgejtov tim je prvi s dva uzastopna poraza u finalu EP.

Kolevka fudbala će, dakle, još pričekati na drugi trofej, posle prvenca osvojenog daleke 1966. (Mundijal kod kuće).
„Agonija za Englesku“, piše „Gardijan“, dok Bi-Bi-Si navodi: „Englesko srce je slomljeno“.
„Miror“ je napisao da se „čekanje nastavlja pošto je Španija pobedila kasnim golom“, a naslov u „Dejli ekspresu“ glasi:
„San je gotov“.

Na klupu je došao posle Luisa Enrikea.

- Nije važno da li su mi svi verovali, bilo je važno to što sam osećao da mi igrači veruju, bez ikakve sumnje u moje odluke. Uvek sam govorio da će život nagraditi kad-tad, ako daš sve što imaš, život će ti vratiti nešto dobro. A fudbal je drugi deo života.

Alvaro Morata EPA/Chema Moya
 

Fudbal je igra u kojoj svi igraju, a Nemci pobeđuju, govorili su donedavno. Sad može da kaže: Svi igraju, Španci osvajaju. I dostojno slave u zagrljaju lepih žena...

Tagovi:

Komentari(0)

Loading