"ZVEZDA NIJE LEĆE, INTER ĆE IGRATI SA 110 ODSTO" Legendari fudbaler crveno-belih za sport.alo pred duel u Milanu o 1981. godini, Ivaniću, katastrofi Dinama i "novom imenu" Lige šampiona

06:54 | 30-09-2024

Fudbal 0

Janjanin se u razgovoru za sport.alo podsetio 1981. godine, izneo svoja očekivanja od duela u Milanu, posavetovao igrače Zvezde, a dotakao se i teme Dinama iz Zagreba, novog formata Lige šampiona...

Rajko Janjanin

 

Fudbalere Crvene zvezde u utorak (21.00) očekuje veliki meč u okviru drugog kola Lige šampiona. Šampion Srbije ide na noge Interu. Sigurno da crveno-bele na "San Siru" očekuje težak zadatak protiv rivala kog do sada u dugoj istoriji nikada nije pobedila.

Jednom je, doduše, bila jako blizu. To je bilo 1981. godine kada je u Milanu bilo 1:1, a prvotimac kluba iz Ljutice Bogdana bio je Rajko Janjanin, čovek koji je ostavio ozbiljan trag noseći dres Zvezde.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Rođeni Karlovčanin koji je upisao više od 100 nastupa za crveno-bele, igrao za reprezentaciju, osvojio četiri trofeja u Beogradu... dobro zna kako je igrati na čuvenom stadionu protiv čuvenog protivnika.

Rajko Janjanin ATA Images
 

Janjanin se u razgovoru za sport.alo podsetio tih dana, izneo svoja očekivanja od duela u Milanu, posavetovao igrače Zvezde, a dotakao se i teme Dinama iz Zagreba, novog formata Lige šampiona...

Kako i sam kaže na početku, biće jako teško protiv ekipe koja je nedavno osvojila bod na "Etihadu" protiv Mančester sitija, ali treba biti hrabar.

- Raspored nije mogao biti gori, da se nakon Benfike ide odmah Interu... Iako je Zvezda pobedila Partizan vrlo ubedljivo, a "neroazuri" izgubili od Milana, mislim da je velika razlika na strani Italijana. Ovo nije isto kao liga, tu imate dosta utakmica i možete stići rivale, ovo je Liga šampiona, malo mečeva... dokazali su i protiv Mančester sitija da su među favorita da se plasiraju direktno u osminu finala. Biće jako teško Zvezdi na "San Siru". Treba igrati hrabro, pa kako bude, nema potrebe za nikakav strah.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije igrom slučaja proveo je dovoljno vremena u Zvezdi da igra protiv tri ovosezonska rivala crveno-belih, a to su Benfika, Barselona i naredni protivnik izabranika Vladana Milojevića - Inter. Sada već davne 1981. godine italijanski velikan eliminisao je  srpski klub posle pobede u Beogradu (0:1), dok je Zvezda u prvom meču na "San Siru" uspela da dođe do remija (1:1).

- Mi smo tada ispali od Intera, ali smo prvi meč u Milanu igrali 1:1... Ako se dobro sećam mi smo 1981. pred Inter igrali nerešeno sa Dinamom i javnost nam nije davala nikakve šanse u Milanu, a odigrali smo odličan meč. Vladimir Petrović Pižon tada nije bio totalno spreman, ušao je kada se Slavoljub Muslin povredio, pa nam se povredio i golman Simeunović, a opet Inter nas nije preterano stisnuo, odlično smo im parilali gotovo čitav meč. Govorio sam pre meča sa Benfikom da bi četiri boda iz prva tri kola bilo dosta za Zvezdu, a sada bi i dva bila premija. Teško je nadmetati se sa ekipama kakav je Inter, naročito našim klubovima i klubovima koji su našeg ranga.

Tada je Vladimir Petrović Pižon imao problema sa povredom, a sada Mirko Ivanić koji će morati da preskoči novi duel u Milanu, na stadionu na kom je pre nekoliko godina "plesao" protiv Milana. Janjanin, ipak, smatra da nije smak sveta.

- U ovo "novo" fudbalsko vreme ne primeti se toliko izostanak bitnijih igrača kao pre. Nekada ste imali samo dve izmene, a ni te izmene nisu bile u klasi kao onih 11 na terenu. Sada na klupi imate podjednako dobre igrače, imate pet izmena na raspolaganju... nije isto. Sigurno da će Zvezdi biti problem bez Ivanića, ali sam siguran da postoji odlična zamena i da će ga dostojno zameniti, stiglo je dosta dobrih fudbalera ovog leta u Zvezdu, verujem da će trener Milojević pronaći način da se ne oseti Ivanićev izostanak. Mislim da ni Inter neće igrati u istom sastavu kao protiv Milana i Mančester sitija. Sezona je duga, mnogo je utakmica, treneri kombinuju, odmaraju...

Da li bi možda Inter mogao da potceni Zvezdu?

- To je Liga šampiona, nema tu potcenjivanja. Nije Zvezda neki tamo Leće, ako me razumete, pa da ih potcene. Ovo je velika scena, a ni novi format takmičenja vam ne dozvoljava da bilo koga potcenite. Svaki bod je bitan i svaki tim igra na pobedu, bez kalkulisanja. Neće Inter izaći sa 100 odsto protiv Zvezde, već sa 110 odsto.

Rajko Janjanin ATA Images
 

Što se rezultata tiče...

- Mislim da su svi svesni da će biti mnogo teško. Sve osim poraza bi bilo veliko iznenađenje, ja bih voleo makar remi, ali treba ljudima da bude jasno da je to težak posao. Nije čak ni poraz toliko problematičan, ako je to recimo 2:1, uz neku igru koja obećava, da nema straha i daje nadu za nastavak sezone. Inter je mnogo bolji tim od Benfike, treba i to reći. Zvezdi treba još iskustva, još ovakvih utakmica i dobro je da je tu, u Ligi šampiona. Mislim da je ovo možda i najbolji tim koji su imali poslednjih godina.

Oba tima su nedavno igrala derbije, Zvezda je došla do istorijske pobede u Humskoj protiv Partizana sa 4:0, dok je Inter kao nominalni domaćin izgubio od Milana sa 1:2.

- Dobro je po Zvezdu da se posle poraza od Benfike podigla i ostvarila ubedljivu pobedu u derbiju, sigurno da dosta znači za samopouzdanje. Sa druge strane, Inter se nije najbolje proveo protiv Milana, ali kao što sam rekao, dugačko je prvenstvo, ima vremena da se nadoknadi bodovni zaostatak. 

"Dinamo? Katastrofa! Bajern je trebalo da postigne 16 golova"

Bajern - Dinamo Zagreb EPA/ANNA SZILAGYI
 

Janjanin je 1980. godine stigao iz zagrebačkog Dinama na "Marakanu", a još jedan njegov bivši klub nije se sjajno proveo u Minhenu gde je poražen od Bajerna sa 9:2. U potrazi za blažom reči od katastrofe, Rajko je odmah odgovorio:

- Ma, to je katastrofa, ne treba tražiti blaže reči. Znate kako, svi se mi zavaravamo u domaćim ligama, a one su mnogo slabe. Ne mogu se porediti sa velikim brojem evropskih liga. Dinamo se zavaravao pobedama protiv Šibenika, Istre, izbacivanjem Karabaha koji je u prvom meču imao nekoliko propuštenih zicera... Zavaravaju se dok ih neka ekipa kao što je Bajern pobedi sa 9:2. To nije samo devet, trebalo je da bude 15, 16 golova za Nemce. Tu se vidi razlika. Zvezda je igrala drugačije, bolje, ali malo opuštanje i mogu se desiti ovakve katastrofe. Velike ekipe ne praštaju, kad vide da mogu, onda gaze i ne staju.

"Liga šampiona da promeni ime"

Bajern - Dinamo Zagreb EPA/ANNA SZILAGYI
 

Čuveni fudbaler igrao je u jednom sistemu Lige šampiona (tadašnjeg Kupa šampiona, prim.aut.), a od tada još dva puta se menjao sistem takmičenja. Janjanin predlaže da se promeni ime, ali da ovaj novi sistem ima potencijala da bude najbolji do sada.

- Znate kako, ako se već zove Liga šampiona, onda je logično da je igraju samo šampioni. Taj stari sistem je opravdavao naziv takmičenja. Sada bi možda trebalo razmisliti o promeni imena. Eto, Borusija iz Dortmunda bude peta u Nemačkoj, pa igra finale... Ko zna koliko je puta Real osvojio, a da nije bio prvak u Španiji... Eto, možda bi oko imena trebalo razmisliti, ali generalno čini mi se da je ovaj novi sistem možda i najbolji do sada. Nema više kalkulisanja, igra se za svaki bod.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading