BIO JE SAMO DETE Kostić nikad iskrenije: Još pamtim narandžaste dresove

10:42 | 14-11-2023

Fudbal 0

Kada su naši fudbaleri poslednji put učestvovali na Evropskom prvenstvu, Filip Kostić je imao sedam i po godina...

Srbija - Bugarska
EPA-EFE/VASSIL DONEV

- Sećam se kroz maglu svake utakmice sa tog šampionata. Silazio sam kod dede koji je živeo na prvom spratu jer je imao veći i bolji televizor od našeg. Bili smo dobri u grupnoj fazi i zahvaljujući golovima Save Miloševića izborili plasman u drugi krug. Na dan četvrtfinala, igrali smo ceo dan fudbal u školskom dvorištu koje je bilo blizu moje zgrade i čekali sa nestrpljenjem duel sa Holandijom. U glavi su mi i dalje narandžasti dresovi i ona ‘narandžasta’ atmosfera na stadionu u Roterdamu. Nažalost, u glavi mi je i Patrik Klajvert za koga te večeri nismo imali rešenje.

Ko je mogao da pretpostavi da će proći 23 godine bez učešća naših momaka na završnom turniru kontinentalnog šampionata.

- Sada smo u sjajnoj poziciji, bod nam fali za plasman na Evropsko prvenstvo. Daleko od toga da je sve gotovo, Bugarska je dobra rerezentacija što je i dokazala u prvom susretu u Razgradu. Utakmici prilazimo maksimalno ozbiljno i ponašaćemo se kao da je pobeda jedina opcija u borbi za jedno od prva dva mesta u grupi. Samo na taj način možemo da nastavimo uspešan niz i da posle dva Svetska prvenstva i plasmana u A diviziju Lige nacija, odemo i na Evropsko prvenstvo. Bio bi to istorijski uspeh za generaciju koja je svojim igrama i ponašanjem apsolutno zaslužila da bude deo najveće fudbalske smotre - kaže Kostić i dodaje da će prijateljski meč sa Belgijom biti lepa uvertira za duel sa Bugarskom:

- Belgijanci pripadaju kremu evropskog fudbala, imaju u svojim redovima mnogo igrača koji su nosioci igre u najjačim klubovima iz ‘Liga petice’. U svakom slučaju, odličan test za sve nas da vidimo gde smo i šta smo u ovom trenutku. Trebaju nam minuti, to je prilika da dodatno uigramo sve linije tima, da korigujemo neke detalje koji su na prethodnim utakmicama bili problem i da spremni dočekamo meč godine protiv Bugarske. Svesni smo šta taj plasman na Evropsko prvenstvo znači našem narodu, svesni smo i šta znači za naše karijere i ne želimo ništa da prepustimo slučaju. Ne zanima nas rezultat meča u Podgorici, razmišljamo isključivo o dobroj igri i pobedi protiv Bugarske.

Kostića raduje činjenica da se reprezentacija seli iz Beograda u unutrašnjost Srbije.

- Mnogo se radujem novom susretu sa mališanima. Iskreno, bio sam prijatno iznenađen posetom na prethodnim utakmcama kada smo bili u sličnoj situaciji. Zahvaljujući fenomenalnoj podršci najmlađih ljubitelja fudbala, uspeli smo da slomimo otpor Litvanaca na startu kvalifikacija. Sa druge strane, žao mi je što i stariji navijači neće biti na tribinama stadiona u Leskovcu. Nikako da naučimo lekciju, imamo jednu reprezentaciju koja je svetinja i moramo da vodimo računa o tome kako se ponašamo kada dođemo na utakmicu. Očekujem lepu atmosferu protiv Bugarske i na nama je da se toj deci odužimo pobedom i plasmanom na Evropsko prvenstvo.

DOBRODOŠLICA ZA NOVAJLIJU Stankovićevog sina udarali na treningu reprezentacije (VIDEO)

Nastavio je u istom ritmu.

 - Šalio sam se sa Dućom posle utakmice oko nekog lošeg pasa u drugom poluvremenu. Možda ste u pravu da nas je razmazio svojim milimetarski preciznim dodavanjima i da sada očekujemo da svaka njegova lopta ima oči. Dan pre meča sa Crnom Gorom, ostali smo duže na treningu, ja sam mu centrirao, a on je glavom dao dva- tri gola. Na utakmici je bio u još boljoj situaciji, ali nije zatresao mrežu. Naravno, iskupio se kasnije onim sjajnim golom i udario pečat našoj velikoj pobedi. Duća je u svakom smislu reči vođa ove generacije, pravi lider i primer svima u ekipi kako jedan kapiten treba da se ponaša u svlačionici i na terenu.

Davno je bio jun 2015. godine kada je Filip Kostić debitovao za A reprezentaciju Srbije. Sada se polako bliži brojci koja će mu obezbediti portret na ‘Zidu rekordera’ u hodniku ispred svlačionica u Staroj Pazovi.

- Bilo je mnogo utakmica u ovih osam godina koje su mi drage, ali je ta prva u Sent Peltenu protiv Azerbejdžana svakako nešto posebno. Pobedili smo 4:1, počeo sam od prvog minuta i ispunio svoje dečačke snove. Velika je stvar biti deo nacionalnog tima i braniti boje svoje zemlje na velikim turnirima. Volim da igram za Srbiju, prija mi svako okupljanje sa ovim divnom momcima u Staroj Pazovi. O brojkama ne vodim toliko računa, nadam se da ću još dugo trajati i da ću biti u prilici da doprinesem novim podvizima reprezentacije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

Komentari(0)

Loading