GUDELJ DVA PUTA PROŠAO KROZ ISTI PAKAO Preživeo kliničku smrt, 30 posto šanse mu lekari davali da preživi, a sad mu se ponovo dogodilo isto

14:47 | 03-12-2023

Fudbal 0

Srpski fudbaler Dragiša Gudelj je po drugi put kolabirao na terenu

Gudelj
Printscreen

Nakon što je u martu ove godine brat reprezentativca Srbije Nemanje ostao bez svesti na terenu, danas se desilo isto.

Dragiša Gudelj opet je doživeo životnu dramu, još jednom je kolabirao na terenu. Zamenjen je u 28. minutu, a onda se oglasio i klub rečima da se sada oseća dobro.

U 28. minutu susreta između Melija i Kordobe, Gudelj se srušio na terenu, izazivajući zabrinutost među prisutnima. Na društvenim mrežama pojavio se uznemirujući snimak koji prikazuje trenutak kada fudbaler gubi svest i pada na travu.


Nešto što posebno brine jeste da se ovo već desilo srpskom fudbaleru, koji je preživeo uz samo 30 posto mogućnosti za tako nešto. 

Hose Bretones, doktor medicinske službe Kordobe i čovek koji ga je oživeo istakao je da će Srbin morati da nosi defibrilator, ali je i opisao kompletnu situaciju iz marta ove godine.


– Razgovarao sam sa igračima, draže mu je da tako saznaju, nego putem medija. Mnogo su opušteniji kada su shvatili da je u okviru tragedije srećan kraj, ne samo zbog rešenja, već i što Dragiša želi da se vrati na teren – rekao je Bretones za lokalne medije.

DRAMA U ŠPANIJI Gudelj se srušio na terenu

Objasnio je da je Gudelj doživeo zastoj srca zbog ventrikularne fibrilacije usled aritmije, ali da je zahvaljujući brzoj reakciji i za samo dva minuta defibrilisan – živ i bez ikakvih težih posledica.

– Njegova situacija je jako dobra, čak i bolja pre nego što se sve desilo. Jer je imao problem, a da nije znao. Sada je pod nadzorom. Svi koji pate od toga moraju da dobiju defibrilator. Pogledajte slučajeve Eriksena ili Gomesa Noje, to više nije upitno, mora da se uradi.

Podseća da je i pored svega što se desilo sreća bila veliki faktor.

– Uspeli smo da ga izvučemo iz ekstremne situacije. Prema podacima iz Evropskog saveta za reanimaciju, preživljavanje u iznenadnoj vanbolničkoj smtri oscilira između pet i 10 odsto pacijenata, dok u masovnom događaju, kao što je bio u slučaju kod Gudelja, stopa preživljavanja je 30 odsto – otkrio je Bretones.

Posebno zadovoljstvo zbog Gudelja čini mu to što je Srbin izrazio želju da se vrati na teren, što je moguće uz defibrilator.

– Znajući Dragija, znam kako će biti. Čeka ga operacija u petak i verujem da će sledeće nedelje već biti kod kuće. Imajte na umu da je Gudelj veoma jak, postoje oni psihički slabiji, a morate da se naviknete na aktuelno stanje. Zato je psiha jako bitna.

Za kraj je uporedio slučaj Eriksena i njegov povratak na teren, da bi preko Brentforda stigao u Mančester junajted.

– Imao je drugu sliku, dugo je bio van terena i jasno je da je morao da bude oprezniji. Gudelj nije imao tih problema sa srcem. Izdvodljivo je da počne narednu sezonu, naravno sve dok nema komplikacija i da kontrole budu dobre. Mora da se ide korak po korak – završio je Bretones.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading