POZADINA SLUČAJA GUDELJ Poznati doktor za Sport Alo! otkriva moguće razloge kolapsa srpskog fudbalera

18:20 | 03-12-2023

Fudbal 0

Dragiša Gudelj je dva puta za manje od godinu dana doživeo srčani zastoj

Gudelj
Printscreen

U 28. minutu susreta između Melilja i Kordobe, Dragiša Gudelj se zateturao i srušio na terenu. Nakon incidenta, srpski fudbaler je odmah prevezen u najbližu bolnicu. 

Prema najnovijim informacijama, on je krenuo sa saigračima nazad u Kordobu.

- Idemo u Kordobu sa tri boda i sa Dragim – navodi se u saopštenju.

Tim povodom kontaktirali smo kardiohirurga Miljka Ristića koji otkriva moguće razloge kolapsa srpskog fudbalera.

- To je stvar neodgovornosti fudbalske zdravstvene organizacije Španije. UEFA i FIFA organizuju kurseve tri puta godišnje na kojima sam prisustvovao. Pre nekoliko godina umrlo je pet igrača u Engleskoj, Španiji, iznenadnom smrću na terenu. U razgovoru sa doktorima, shvatio sam da oni uopšte ne rade preglede kako je propisano. Nemoguće je da jedan fudbaler iznenada umre zbog navodnih nepoznatih razloga, jer se ti razlozi nisu mogli prepoznati zato što pregledi nisu ni rađeni. Na testovima opterećenja, ultrazvučnom pregledu srca se tačno može videti da li postoji neki poremećaj ili ne - počinje priču Ristić.

Takođe, napominje da stimulativna sredstva mogu biti pogubna po sportiste.

- Sportisti su skloni uzimanju različitih stimulativnih sredstava koji mogu da dovedu do srčanog zastoja. Trebalo je prvo proveriti da li je Dragiša regularno pregledan u rokovima koje su propisali UEFA i FIFA, a to znači dva puta godišnje najmanje. Ja mislim da ti pregledi koji se rade nisu adekvatni i da su oni glavni uzrok propusta koji imaju za posledicu ovo stanje. Odgovornost treba da snosi i doktor koji mu je posle pregleda dao dozovolu da igra - napominje čuveni doktor.

Gudelju je defibrilator spasao život.

- Ja sam pre pet godina na sastancima koje je organzivola UEFA za doktore predložio da se uvede u lekarsku torbu defibrilator kao obavezno sredstvo. Bio je predlog i da glavni sudija kao što pregleda mrežu na golu, pregleda i lekarsku torbu da vidi da li postoji defibrilator, jer on spasava život - ističe Ristić.

Da li će Gudelj moći da nastavi da se bavi fudbalom?

- Neophodno je da ga pregleda kompetentan elektrofiziolog i da on proceni. Nije dovoljno da ga pregleda samo kardiolog. Ovaj poremećaj koji Gudelj ima, ukazuje na poremećaj ritma, na neku frekvencu koja je možda otišla na 200, 250 ili napravio neke pauze između jedne i sledeće kontrakcije srca koja ne bi smela da bude duža od 2,7 sekundi - zaključuje Ristić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

Komentari(0)

Loading