UREĐENE VELIKE STVARI Habuš: BGD maraton vratio poverenje elitnih trkača i privukao pažnju mladih

12:28 | 13-12-2023

Fudbal 0

Godina iza nas je istorijska jer smo prvi put u skoro četiri decenije dugoj tradiciji organizovali pet trka, zatim vratili poverenje elitnih trkača i privukli veliki broj mladih, rekao je direktor BGD maratona Darko Habuš

Beogradski maraton
Beogradski maraton

Beogradski maraton je u 2023. godini organizovao pet trkačkih događaja - osim centralne manifestacije, 36. Beogradskog maratona, održan je Dečji maraton, Beogradska brza "desetka", Ženska trka kao i 4. Beogradski polumaraton.

Najmasovniji sportski događaj u Srbiji je prošlog aprila sa 10.500 trkača oborio rekord po broju učesnika, ponovo je vraćen u kalendar Svetske atletike, a uz sve to stekao je i status manifestacije od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd.

"Fokus smo stavili na trkača i odnos prema njemu i šta on treba da dobije i doživi na stazi kada su u pitanju trke u organizaciji Beogradskog maratona. Posebno mi je drago da smo uspeli da dopremo do novih ljudi. Ustaljeno je mišljenje da su trkači uglavnom stariji preko 35 godina, međutim pojavili su se mladi. Uspeli smo da ih privučemo kroz trke na 10 hiljada metara i Žensku trku na Adi Ciganliji i zbog toga smo jako srećni i u budućnosti očekujemo još veći odziv mladih“, rekao je Habuš sumirajući utiske o trkačkoj sezoni u Srbiji.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Vratili smo poverenje elitnih takmičara u Beogradski maraton. Respektabilni trkači su bili u Beogradu i beležili su veoma dobra vremena, dodao je on.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Takođe, uz pomoć Crvenog krsta napravljen je veliki iskorak sa postavljanjem bolnica na samoj stazi. Volonteri Crvenog krsta su na električnim trotinetima patrolirali duž cele staze, radili trijažu, pružali pomoć na licu mesta svima kojima je bila potrebna i tako smo rasteretili zdravstveni sistem grada koji je funkcionisao bez poteškoća. Oko dve hiljade ljudi angažovano je u samoj organizaciji najveće sportske manifestacije na dan trke, a prema statistici MUP-a ovog aprila podršku trkačima pored i oko staze dalo je čak 75.000 ljudi“, istakao je Habuš i naglasio da je to bila posledica organizovanja svojevrsne zabave duž cele staze, što je obuhvatalo čak 25 muzičkih stanica, mnogo edukativnih radionica za decu kao i dečju predstavu na Novom Beogradu.

Habuš je posebno apostrofirao da je veliki plus iz 2023. godine odnos koji je izgrađen sa institucijama, odnosno Gradom Beogradom, svim gradskim sekretarijatima i komunalnim preduzećima, koja su u funkciji Beogradskog maratona i pružaju veliku pomoć u celokupnoj organizaciji.

Beogradski maraton Alo! Vladimir Marković
 

 

"Vojska, policija, urgentna medicina i Crveni krst su četiri institucije bez kojih ovaj događaj ne bi mogao da ovako izgleda i ponosni smo na saradnju koju smo uspostavili. Takođe, u ovoj godini potpisali smo i memorandum o saradnji i razumevanju sa Ministarstvom sporta i Ministarstvom turizma, i tako postali događaj od najvišeg nacionalnog interesa, jer ovo je manifestacija koja u značajnoj meri doprinosi razvoju turizma našeg glavnog grada“, istakao je Habuš.

On je sve to predstavio kroz brojke informacijama iz istraživanja koje je uradio profesor Dušan Borovčanin za period od 2014. do 2021. godine.

"Urađena je procena uticaja na turističku industriju kroz studiju slučaja Beogradskog maratona. Rezultati pokazuju da je u tom periodu bilo 13.000 stranih takmičara, što je kroz direktan prihod beogradskim hotelima imalo efekat u iznosu od šest miliona i 750 hiljada evra. Ukupan ekonomski efekat je iznosio devet milona evra. Direktan prihod od poreza bio je 1,5 miliona evra, a hotelski objekti u tih šest dana imali su ispunjenost kapacuiteta od 72 odsto“.

Beogradski maraton je u ovoj godini pokrenuo i dva veoma znčajna projekta. Beogradski trkački klub i i humanitarnu Fondaciju „Heroji Beogradskog maratona“.

"Svim zainteresovanima Beogradski trkački klub obezbeđuje tri treninga nedeljno, sa trenerima koji su vrhunski atletičari i stručno pomaže u pripremama za trke. Sa druge strane, kroz osnivanje Fondacije stekli smo pravni osnov da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Tu pre svega mislim na inkluziju osoba sa invaliditetom, koji su redovni učesnici svih naših trka. Dve akcije smo već sproveli. Obezbedili smo sprave za vežbanje za osobe sa invaliditetom na Olimpu, a tokom 4. Beogradskog polumaratona, u Porodičnoj trci sva donirana sredstva koja su sakupljena usmerena su za pomoć Udruženju Dečje srce“. 

Habuš je najavio i brojne novitete za sledeću godinu.

"Pored ovih pet trka, planirano je da organizujemo i Aerodromsku trku na pet kilometara, koja će biti svojevrsni spektakl, jer će se trčati na pisti aerodroma Nikola Tesla. Takođe, cilj nam je da ponovo oborimo rekord po broju učesnika na Maratonu, a očekujemo 12 hiljada trkača što će ujedno biti i limit. Planirano je i da delimično izmenimo stazu kako bismo u trasu maratonske i polumaratonske trke uključili neke od novih simbola našeg glavnog grada. Planiran je dolazak direktora Čikaškog i Atinskog maratona koji će zajedno sa predstavnicima Evropske i Svetske atletike držati predavanje na Sportskom forumu koji je uz Sportski expo takođe još jedan u nizu događaja kojima smo upotpunili i na neki način zaokružili priču oko Beogradskog maratona“, rekao je Habuš.

Beogradski maraton Alo! Vladimir Marković
 

 

Od velikog značaja je što smo svojim delovanjem podstakli nove partnere iz privatnog sektora da nam se pridruže i koji su nam postali sponzori, naglasio je direktor BGD maratona.

"To je novi vetar u leđa, preko potrebna podrška uz koju sada možemo na kvalitetan način planiramo i organizujemo trke i da imamo kontinuitet u planiranju kako bi zarctani ciljevi mogli da budu realizovani“, zaključio je Habuš.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading