FUDBALSKE ZVEZDE I LINGVISTIČKI GENIJALCI Pojedini igrači mogu normalno da komuniciraju na brojnim jezicima

06:00 | 15-01-2024

Fudbal 0

Želja za učenjem, česte promene klubova i selidbe, prirodan talenat, poreklo, znatiželja, ženidba... Puno toga uticalo je da pojedini fudbaleri postanu lingvistički genijalci.

Zlatan Ibrahimović
EPA/MATTEO BAZZI

Mnogima je pomoglo i to što su iz mešovitih brakova ili zbog činjenice da su odrasli u višejezičnim zemljama poput Švajcarske. Logično, nivo znanja, u većini slučajeva nije na profesorskom novou, ali je sasvim dovoljan za davanje intervjua ili komunikaciju pred TV kamerama.

Analize pokazuju da su velike zvezde, koje su već okončale karijere, bile upornije od naslednika.

Luis Figo (51,Portugal)

Počeo je u Sportingu, proslavio se u Barseloni i Realu, a karijeru za završio u Interu. Govori: portugalski, španski, italijanski, francuski, engleski, a malo i švedski uz suprugu Helen Svedin.

Mikel Arteta (41, Španija)

Rođen je u San Sebastijanu, igrao za Barselonu B, PSŽ, Rendžers, Everton, Sosijedad i Arsenal kojim sada kormilari.

Govori: španski, katalonski, baskijski, engleski, francuski, italijanski i portugalski. Supruga model, TV lice i glumica Lorena Bernal Paskval je argentinsko-španskog porekla.

Mikel Arteta AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

 

Makvsel Šerer Kabelino Andrade (42, Brazil)

Sjajni i trofejni (preko 30 titula, kupova, Superkupova...) bek počeo je u Kruzeiru, a blistao je u dresovima Ajaksa, Intera, Barselone i PS Žermena. Maksvel je poznat kao jedan od najbližih prijatelja Zlatana Ibrahimovića jer su u svim klubovima zajedno igrali. O njemu postoji nekoliko anegdota u Ibrahimovićevoj autobiografiji „Ja sam Zlatan Ibrahimović“ gde navodi da će Maksvela pamtiti kao „sjajnog momka mirrne prirode i nežnog stila igre“. Govori: portugalski, francuski, holanski, španski i engleski.

Klarens Klad Sjedorf (47, Surinam/Holandija)

Osvajač četiri Lige šampiona ostaće upamćen po partijama u Ajaksu, Sampdoriji, Realu, Interu, Milanu i Botaforu, ali kao trener nije zapažen. Govori: holandksi, engleski, italijanski, španski, portugalski i Sranan Tongo, jezik iz rodnog Surinama.

Zlatan Ibrahimović (42, BiH/Švedska)

Rođen je u Malmeu od oca Bošnjaka i majke Hrvatice. Briljantnu karijeru imao je u Malmeu, Ajaksu, Juventusu, Interu, Barseloni, PSŽ, Mančester junajtedu, LA Galaksiju i Milanu. Govori: bosanski, švedski, španski, italijanski, engleski i francuski.

Petr Čeh (41, Češka)

Sjajni golman (i bivši hokejaš i sjajan bubnjar) iz Plzena slavu je stekao među stativama Sparte, Rena, Čelsija i Arsenala. Rođen je kao „trojka“ sa sestrom Šarkom i bratom Mihalm i zbog toga ima slabije kosti lobanje, koju je teško povredio na utakmici i zbog toga je drugi deo karijere branio s specijalnom „kacigom“. Govori: češki, engleski, francuski, nemački, italijanski, portugalski, španski i slovački.

Želson Fernandeš (37, Zelenortska ostrva/Švajcarska)

Rođen je na Zelenortskim ostrvima, a kada je imao pet godina sa roditeljima je došao u Švajcarsku. Igrao je za Sion, Mančester siti, Sent Etjen, Kjevo, Lester, Udineze, Sporting, Frajburg, Ren i Ajntraht iz Frankfurta. Rođak je fudbalera Manuela Fernandeša, Adilsona Kabrala, Edimilsona Fernandeša, Eltona Monteira i Ulisesa Garsije. Govori: portugalski, nemački, francuski, italijanski, kreolski, engleski i španski, a trenutno uči kineski.

Pa Mudu Kah (43, Gambija/Norveška)

Na ovom spisku najanonimniji fudbaler rođen je u Gambiji, ali je odrastao u Norveškoj. Trenutno je pomoćni tener u Šarlotu 8MLS). Tokom karijere igrao je za Valerengu, Rodu, AIK, Al Kor, Katar, Al Vehdu, Portland, Vankuver i reprezentaciju Norveške (10/1). U Belgiji je 2005. doživeo saobraćajnu nesreću u kojo je poginula njegova devojka. Govori. norveški, engleski, francuski, arapski, švedski, španski, holandski, nemački i volof, jezik iz severne Afrike.

Miralem Pjanić (33, BiH)

Rođen je u Tuzli, ali je odrastao u Luksemburgu i igrao je za mlađe selekcije te zemlje. Počeo je u francuskom Mecu, a kasnije je igrao za Lion, Romu, Juventus, Barselonu i Bešiktaš. Trenutno je član Šardže u UAE. Govori bosanski, luksemburški, francuski, nemački, italijanski, španski iengleski.

Miralem Pjaniić EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES
 

 

Henrik Mhitarjan (34, Jermenija)

Najbolji jermenski fudfbaler svih vremena istinski je poliglota jer govori: jermenski, francuski, portugalski, ruski, ukrajinski, engleski, italijanski i nemački. Brani boje Intera, a prethodno je igrao za Pjunik, Metalurg Donejck, Šahtjor, Dortmund, Mančester junajted, Arsenal i Romu. Poznavanje ruskog pripisuje baki po majci, koja je bila Ruskinja. Prva tri jezika je naučio u detinjstvu, a ostale tokom igračke karijere.

Romelu Lukaku (30, Belgija)

Momak iz Antverena za koga se oduvek mislilo da ima više godina, zbog fizičkog izgleda, nego što mu piše u krštenici, još uvek je aktivan u dresu Rome i Belgije (113/83). Branio je boje Anderlehta, Čelsija, VBA, Everona, Mančester junajteda i Intera. Roditelji su poreklom iz Konga, a otac, Rodžer Lukaku je bio profesionalni fudbaler i reprezentativac Zaira. Fudbaler je i Romeluov mlađi brat Džordan (Adanaspor), kao i rođak Boli Bolingoli-Mbombo (Mehelen). Idol mu je Didije Drogba, a govori: engleski, portugalski, italijanski, španski, lingala tonski bantu jezik sa severozapada DR Konga, a koristi i nemački.

Roma Alfredo Falcone/LaPresse via AP
 

 

Mateo Kovačić (29, Hrvatska)

Vezista Mančester sitija rođen je u austrjskom Lincu pa je logično da govori hrvatski i nemački, ali i španski, engleski i italijanski. Bio je član Dinama, Intera, Reala i Čelsija.

Kevin Trap (33, Nemačka)

Nemački golman poznat je po vezi sa brazilskim supermodelom Izabel Gular (39), po mnogima najlepšom ženom na svetu. Pored nemačkog Trap govori portugalski, francuski, engleski, španski i talijanski. Počeo je u Kajzerslauternu, a bio je na golu PSŽ i Ajntrahta iz Frankfurta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading