HAOS U EVROPSKOM FUDBALU Klubovi redom pišu saopštenja - šta je istina oko Superlige?

10:21 | 03-02-2024

Fudbal 0

Iako pristalice ideje evropske Superlige ističu da će ovo takmičenje uskoro postati vodeće i preuzeti centralnu ulogu u evropskom fudbalskom sistemu, mnogi klubovi su se u proteklim danima oglasili, demantujući tvrdnje da su prihvatili učešće u ovom projektu.

sport
Tanjug/Ap

Predsednik Barselone, Đoan Laporta, najavio je da će prvo izdanje Superlige Evrope biti organizovano 2025. godine, i naveo je da će u njoj učestvovati klubovi poput Intera, Milana, Napolija, Rome, Olimpik Marseja, Benfike, Porta, Sportinga, Ajaksa, Fejenorda, PSV-a, Anderlehta, Briža, ali i svi španski klubovi, izuzev Atletiko Madrida.

Ove izjave izazvale su reakcije klubova koje je Laporta naveo kao pionire ovog takmičenja. Među prvima je reagovala Roma, koja je demantovala svaku vezu sa Superligom.

- Roma još jednom uverava da ne podržava bilo kakav projekat u vezi sa takozvanom Superligom. Klub takođe ističe da nije nije promenio stav u vezi sa ovim, niti je ušao u pregovore o bilo kom projektu izuzev Evropske klupske asocijacije i saradnje sa UEFA i FIFA - saopštio rimski klub.

Fudbal AP Photo/Gregorio Borgia
 

TRAGEDIJA Devojka umrla tokom polnih odnosa sa fudbalerom, policiji sumnjiva smrt

Olimpik Marsej se takođe oglasio, potvrdivši svoju prethodnu podršku UEFA takmičenjima.

- Naša pozicija je već definisana u decembru i nije promenjena-  objavio je francuski klub.

Reč je imao i Fejenord.

- Insistiramo da se nismo obavezali, niti razgovarali o mogućem formiranju Superlige ili učestvovanju u njoj, kao što su neki inostrani mediji objavili. Prema onome što znam, postoje sumnje oko toga da li je ova inicijativa dobra ideja za klubove i za nacionalne lige. Kroz udruženje klubova, nastavićemo da razmišljamo o budućnosti, o poboljšanjima unutar evropskog fudbala i o jačanju pozicije holandskog fudbala. Nastavićemo da aktivno pratimo situaciju - stoji u pruci velikana iz Roterdama.

Treba podsetiti da je Evropski sud u Luksemburgu krajem prošle godine doneo presudu kojom je utvrdio nezakonito sprečavanje FIFA-e i UEFA-e da klubovi osnuju Superligu. Iako je projekat prvobitno najavljen u aprilu 2022, negativna reakcija većine evropskih klubova sprečila je realizaciju ovog takmičenja.

Jedini klubovi koji su ostali verni ovom projektu su Real Madrid i Barselona, ali do sada se nijedan drugi klub nije javno pridružio.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading