STRAH I TREPET Najefikasniji tim od 2000. godine u Top 5 evropskih liga otkriva nam brojne zanimljivosti

06:00 | 26-03-2024

Fudbal 0

Daleko iza poznatog tandema ostao je Poljak Levandovski dok je Serhio Ramos nedostižan među defanzivcima

Kristijano Ronaldo
EPA-EFE/ANDRE KOSTERS

Od 2000. godine u Top 5 evropskih liga 11 fudbalera iz idealnog tima nejefikasnijih postiglo je više od 2.000 golova! Jasno je da bi ovaj tim predstavljao noćnu moru za svaku odbranu.

„Transfermarkt“ je zaronio u bazu podataka i izabrao igrače sa najviše golova na svakoj poziciji, a pored očekivane pojave Mesija i Ronalda tu su i imena koja su iznenađenje, ali dobro poznata u svetu fudbala.

Mesi i Ronaldo zajedno dali su skoro polovinu golova. Sa 496 i 495 pogodaka tandem je blizu četvorocifrenog broja. Kao krilni igrači u sistemu 4-3-3, daleko iza sebe ostavili su centarfora Roberta Levandovskog. Sa 348 golova za Dortmund, Bajern i Barselonu, Poljak je pretekao konkurente poput Zlatana Ibrahimovića (302), Karima Benzeme (281), Edinsona Kavanija (267) i Serhia Aguera (256).

Lionel Mesi AP/Martin Meissner
 

KRISTIJANO ZGROZIO PLANETU Na šta to liče stopala od milijardu evra? (FOTO)

Iza napadača, trojku na sredini terena predvode Englezi Frenk Lampard i Stiven Džerard kao i Marko Rojs (154) koji je neznatno ispred zemljaka Tomasa Milera (146), pošto se računaju samo prvenstvene utakmice. Ako bi se uključila sva takmičenja veteran „milionera“ izgubio bi od legende Bajerna, 239 prema 214 golova.

Najopasniji defanzivac u poslednjih 25 godina je Serhio Ramos. Nijedan drugi ne može da se približi broju od 80 golova koje je postigao profesionalac Sevilje. Sa Rafaelom Gereirom i Naldom, pored sebe ima dva poznata lica iz Bundeslige, a na desnoj strani je polivalentni Ešli Jang, koji je nedostižan sa 93 gola u karijeri.

Nije iznenađujuće da je izbor između stativa pao na Hansa Jerga Buta, koji je u Bundesligi postigao 10 pogodaka sa bele tačke za Hamburger i Leverkuzena. U prvih pet liga, samo još jedan golman je postigao više od jednog gola od 2000. godine: Načo Gonzalez je postigao šest golova za UD Las Palmas, a četiri puta u jednoj sezoni 2001/02.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading