ŠAMAR ZA BOSANCE Hteli da nose simbol Srebrenice na dresu, UEFA im žestoko odgovorila

12:29 | 11-07-2024

Fudbal 0

Tim Sarajeva se danas sastaje u Kazahstanu u meču kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Aktobea. U znak sećanja na žrtve u Srebrenici, FK Sarajevo je planirao da na svojim dresovima istakne „Cvet Srebrenice„.

UEFA

 

Fudbaleri Sarajeva trebalo je da igraju svoju evropsku premijeru u četvrtak sa „Cvetom Srebrenice“ na grudima, međutim, UEFA je naredila da ovaj simbol bude prekriven.

Tim Sarajeva se danas sastaje u Kazahstanu u meču kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Aktobea. U znak sećanja na žrtve u Srebrenici, FK Sarajevo je planirao da na svojim dresovima istakne „Cvet Srebrenice„. Ovaj gest su prihvatili i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, a dresovi su isprintani tri dana pre polaska u Kazahstan.

Međutim, UEFA je donela odluku da se ovaj simbol mora prekriti, dozvoljavajući igračima da umesto toga koriste crne trake.

- Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sećanja na žrtve u Srebrenici na dresovima istaknu simbol „Cvijet Srebrenice“. U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korišćenje ovog dresa. Tri dana pre odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol „prekrije“. FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promocije ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvet Srebrenice utelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog jećanja na žrtve. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bio bi gest solidarnosti sa žrtvama i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove. FK Sarajevo ostaje veran sećanju na žrtve u Srebrenici - navode s Koševa.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading