AJD HRABRO, PA ŠTA BUDE Evropski prvak drugi put među Srbima

06:00 | 05-09-2024

Fudbal 0

Desetkovani „orlovi“ dočekuju Španiju na startu Lige nacija 2024/25.

Nikola Milenković

Da li je moglo teže na startu? Nije. Izazovnije? Ma kakvi, to je evropski prvak. Da li je moguće čudo? E sad...

Fudbalski reprezentativci Srbije FSS
 

U poraz Španije na „Marakani“, nažalost, teško je poverovati. Na stranu što i kladionice „ne daju pet para“ na Srbiju, pogled unazad pokazuje da je „crvena furija“ poslednji takmičarski meč izgubila pre godinu i po (u Škotskoj, 0:2). A odigrala je 15, zaključno s finalom EURO 2024. I da se borimo protiv takve sile, ovako osakaćeni...

Četvrtfinale LN za lakše kvalifikacije

Prva dva mesta u grupnoj fazi A divizije Lige nacija donose plasman u četvrtfinale (novina u odnosu na prethodna izdanja), ali i mesto u prvom šeširu žreba kvalifikacija za Mundijal 2026, koji će se obaviti u decembru. To znači da je pred Srbijom ogroman motiv da završi iza Španije, očekivanog pobednika naše grupe, a ispred Danske i Švajcarske, kako bi imala lakši put ka šampionatu u SAD, Meksiku i Kanadi.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Za nastavak popunjavanja šešira za žreb biće merodavan FIFA rejting, pa će tako preostala mesta u prvom šeširu zauzeti četiri najbolje rangirana tima na svetskoj listi. „Orlovi“ su trenutno 19. u Evropi, što znači da će ukoliko ne izbore četvrtfinale LN biti u drugom šeširu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Orlovi“ su na startu ciklusa Lige nacija 2024/25, značajnijem od prethodnih jer omogućava lakši put kroz kvalifikacije za SP, desetkovani iz raznoraznih pobuda. Selektor Dragan Stojković nema najjače adute kojima se nadao - Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić su mu otkazali zbog povreda, a Dušan Vlahović zbog porodičnih problema, rekoše. Svejedno što su svi na raspolaganju klubovima.

Dragan Stojković Piksi Alo!/Marko Metlaš
 

Nema više Piksi pod komandom ni one koje je sam precrtao, bar za ovu akciju, možda i za ubuduće - Vanju Milinkovića Savića, Nemanju Gudelja, Filipa Mladenovića, Filipa Kostića... Dušan Tadić se oprostio, Darko Lazović takođe. Na sceni je neka nova Srbija čiji je, primera radi, drugi najbolji strelac Strahinja Pavlović s četiri gola! Efikasniji od njega u nacionalnom timu je Luka Jović (11), a i on je povređen i neizvestan za večerašnju (ne)moguću misiju.

Strahinja Pavlović AP/Antonio Calanni
 

Kako god, na stadionu „Rajko Mitić“ očekuje se spektakl za gledaoce, kao i za one ispred TV ekrana (20.45, Arena premium 1, RTS1). Gostovali su našoj reprezentaciji, otkako igra pod svojim imenom, Francuzi, Italijani, Portugalci u nekoliko navrata, ali čini se da tako moćna ekipa kao što je selekcija Luisa de la Fuentea nije bila.

Fudbalska reprezentacija Španije EPA/GEORGI LICOVSKI
 

Furija s osmoricom iz finala EURO 2024!

Srbija bez dvanaestorice iz selekcije na EURO 2024, a Španija s čak osmoricom iz finala šampionata koji je osvojila kao niko pre - sa svih sedam pobeda! Toliko o mentalitetu, karakteru, ljubavi... večerašnjih suparnika na terenu stadiona „Rajko Mitić“.

Evropski prvak ulazi, dakle, u odbranu trofeja Lige nacija s najjačom mogućom ekipom, kako najavljuje „Marka“. Istini za volju, španski medij je u startnu postavu uvrstio i Moratu i Rodrija, iako su kapiten i MVP prvenstva suspendovani po jednu utakmicu zbog političkih poruka tokom slavlja u Madridu po povratku iz Nemačke (skandirali protiv Gibraltara). Izvesno je da mrežu neće braniti Simon, koji je (zaista) povređen.
Dakle, za verovati je da će selektor De la Fuente izvesti tim: Raja - Karvahal, Le Normand, Laport, Kukurelja - Zubimendi, Ruiz, Olmo - Jamal, Ojarzabal, Vilijams.

„Furija“ je, da podsetimo, u ovoj godini pored Evropskog prvenstva u Nemačkoj osvojila i zlato na Olimpijskim igrama u Parizu, a njeni omladinci su takođe bili prvi na kontinentalnom šampionatu.

Fudbalska reprezentacija Španije Alo!
 

I da, Španija je drugi aktuelni prvak Evrope koji gostuje na Marakani, pre Jamala, Vilijamsa, Olma i društva beše to Ronaldov Portugal pre pet godina.

Komentari(0)

Loading