VREME JE ZA ISKORAK Novi tim, još veći ciljevi i jedan ohrabrujuć podatak za navijače Zvezde

06:00 | 05-10-2023

Košarka 0

Posle skoro tri meseca vraća se najelitnije evropsko košarkaško takmičenje

KK Crvena zvezda
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Košarkaši Crvene zvezde i Asvela imaće tu čast da otvore novo izdanje Evrolige, pošto se danas od 19 časova očekuje pravi spektakl u Štark Areni. Navodi su da će hala biti puna, budući da su preostale karte planule za manje od dva dana od kad su puštene u prodaju. Klub se još nije oglasio sa informacijom da je hala rasprodata, pa onaj ko želi da prisustvuje otvaranju Evrolige u Beogradu, sigurno bi morao da požuri.

Zvezda je pre nešto manje od dve godine odigrala poslednju utakmicu u Areni, kada je pobedila Žalgiris 73:61. Posle toga prešlo se u Pionir zaključno sa prethodnom sezonom, a kada je interesovanje još više poraslo, Pionir je postao mali. Logičan sled događaja bio je prelazak u najveću dvoranu na Balkanu. 

Crveno-beli su godinama učesnici najelitnijeg košarkaškog takmičenja u Evropi, ali ono što svi navijači priželjkuju jeste iskorak ka plej-ofu. Zvezda je te 2016. godine igrala popularni "top 8", kada su četu Dejana Radonjića predvodili Tarens Kinzi, Kvinsi Mikler, Majk Cirbes, Stefan Jović i ostali. Nije bilo realno očekivati još veći iskorak budući da je rival bio moskovski CSKA koji je u tom periodu važio za jedan od najjačih košarkaških timova Starog kontinenta. Ono što je interesantan podatak je da je Crvena zvezda baš te godine poslednji put započela takmičenje iz Beograda, a budući da će ove godine ponovo biti isto, navijači se nadaju da bi istorija mogla da se ponovi.

KK Crvena zvezda EPA/KOCA SULEJMANOVIC
 

 

 

Zvezda je odmah zatim sledeće godine imala priliku da ponovi uspeh, ali je u odlučujućem duelu položila oružje pred ekipom Darušafake, a ono što svi pamte i što je prethodilo ovom duelu jeste duel sa Olimpijajkosom u Beogradu kada su crveno-beli nepravedno bili uskraćeni za to da ranije obezbede prolaz, zbog sumnjivih sudijskih odluka.

Sve ovo vreme Zvezda je bila redovan učesnik Evrolige, a samo u sezoni 2018/19 crveno-beli bili su članovi Evrokupa zbog prethodno izgubljene ABA lige od Budućnosti.

Odmah zatim su se pod palicom Milana Tomića vratili u najjače evropsko takmičenje, koje nisu započeli na sjajan način. To je dovelo do smene trenera Tomića, a na jedan kraći period doveden je Dragan Šakota.

Zvezda je sezonu 20/21 počela sa nadom u jednu novu eru kluba pod vođstvom novog trenera Saše Obradovića. Nije dugo potrajalo pa je klub pronašao rešenje u Dejanu Radonjiću. 

Radonjić je dobio najveću konkurenciju do sada, u vidu Željka Obradovića koji se vratio u Partizan, te su sve oči bile uprte u ABA Ligu. Osvojena je još jedna ABA liga od strane crnogorskog stručnjaka, obezbeđena je nova Evroliga, međutim, na iznenađenje svih, nije produžio saradnju sa crveno-belima koji su se onda okrenuli drugim alternativama.

KK Crvena zvezda EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
 

 

Pred početak sezone 22/23 promovisan je mlad i perspektivan trener Vladimir Jovanović, a nakon njega sredinom novembra prošle godine novi i sadašnji trener Duško Ivanović.

Vratio je Duško Ivanović veru navijačima nakon lošeg starta sezone, posle dugo vremena crveno-beli su imali pozitivan učinak pobeda i poraza u Evroligi, a ono što je napravio Ivanović od ekipe koju nije selektirao, sa dodatkom Luke Vildoze delovalo je nestvarno. Luka Vildoza bio je i MVP meseca decembra, nakon čega se klubu pridružio i njegov sunarodnik Fakundo Kampaco.

KK Crvena zvezda EPA-EFE/Quique Garcia
 

 

Tada kreću novi problemi, oko registracije Argentinca, povrede su postale učestalije, a crveno-beli su upali u krizu loših rezultata.

Na kraju su sezonu završili sa neutralnim odnosom pobeda i poraza (17-17), a iako nisu uspeli da se plasiraju u plej-of, bilo je razloga za zadovoljstvo s obzirom na okolnosti u kojima se klub našao, a i činjenicu da je moglo bolje, da su neke stvari bile drugačije.

Sada u novu sezonu Zvezda ulazi sa ranije formiranim stručnim štabom, koji je sastavio novu ekipu po svom ukusu i odmah na početku istakao ciljeve. Navijači sa pravom očekuju puno,  vera u iskorak u Evroligi je ponovo tu, budući da su ekipu tokom leta pojačala sjajna imena.

DRUGOLIGAŠ DAO ZVEZDI RECEPT Asvel se obrukao pred gostovanje u Beogradu

Otišlo je dosta igrača nosilaca iz prethodne sezone, ali su pristigli Dejan Davidovac, Adam Hanga, Marko Simonović, Miloš Teodosić, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Rokas Giedraitis, Šabaz Nejpir, Jago Mateus dos Santos i poslednji Nemanja Bjelica.

Navijače je posebno obradovao stari dvojac iz reprezentacije Teodosić-Bjelica, pored njih sigurno je najzvučnije pojačanje Šabaz Nejpir koji je prethodne godine sam preporodio sezonu ekipi Armanija.

Sve u svemu, sastavljen je tim od sjajnih i proverenih evroligaških igrača, a da to misle i navijači, govori i činjenica da je prodato preko 12.000 sezonskih karata. Želja za gledanjem košarke je sve veća, čak i sada kada je pored svega ponovo aktuelna Liga Šampiona u Beogradu, potražnja za kartama je ogromna i deluje da svi žele da gledaju Zvezdu protiv Asvela.

Čini se da je crveno-belima godinama falilo "malo" da se izbore za plej-of Evrolige, a sada su svi uslovi tu da se bore i za više.

 

@alo_portal EKSKLUZIVNO ZA ALO! Nole: Volim košarku, ali bolje da se držim reketa! Šampion u društvu šampiona. Novak Đoković ekskluzivno za Alo! sa veličanstvenog dočeka u Beogradu, govori s puno strasti 🎥| D. J. Bužić #alo #alodnevnenovine #novakdjokovic ♬ original sound - Alo_portal

 

Za više sportskih informacija zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading