NA ISTOM, ALI SA ZAMENJENIM ULOGAMA Šta se desilo sa Zvezdom u Kaunasu i kako je Partizan prebrodio Tel Aviv?

19:02 | 14-10-2023

Košarka 0

Pred nama je duplo kolo Evrolige, a ovako su "večiti" prošli u tek završenom drugom kolu najelitnijeg evropskog takmičenja

Evroliga
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Iza nas je drugo kolo Evrolige, ali i potpuno druga lica "večitih " u odnosu na prikazano prethodne nedelje. Crvena zvezda je prošlog četvrtka pregazila Asvel u Beogradu, dok je Partizan doživeo težak poraz u Izraelu. Nedelju dana kasnije, potpuno zamenjena lica "večitih". 

Partizan je u četvrtak deklasirao Asvel u Vilerbanu, i tako pokazao  reakciju na poraz u Tel Avivu i "kaznu" Željka Obradovića koju je sproveo nakon prvog kola. Sa druge strane, Crvena zvezda je ispustila dobijeno. Žalgiris je slavio protiv crveno-belih i tako im naneo prvi poraz u novoj sezoni najelitnijeg evropskog takmičenja.

Večiti su sada na istom učinku, čak jedni ispod drugih na najnovijoj tabeli Evrolige. Crvena zvezda zauzima sedmo mesto, dok je Partizan na osmom.

METODE ŽELJKA OBRADOVIĆA URODILE PLODOM

Nakon ubedljivog poraza u Izraelu uvideli su se jasni nedostatci u igri beogradskih crno-belih. Ipak, reklo bi se da čak ni to nije bilo ono što je presudilo da poraz bude ubedljiv, već energija prikazana na terenu. Nije imao Partizan maltene priliku da parira Makabiju, nadigran je u skoro svim segmentima, pa su crno-beli počeli novu sezonu identično kao prošle godine- ubedljivim porazom. Ipak, po povratku iz Tel Aviva pojavile su se informacije da je Željko Obradović preuzeo radikalne mere u cilju podizanja ekipe i održao sastanak sa igračima i trening duže nego inače.

NA ISTOM, ALI SA ZAMENJENIM ULOGAMA Šta se desilo sa Zvezdom u Kaunasu i kako je Partizan prebrodio Tel Aviv? Printscreen
 

 

To je evidentno urodilo plodom, pošto su crno-beli već naredne nedelje, odnosno pre dva dana protiv Asvela u Vilerbanu pored finesa u igri promenili ono najbitnije- pristup. Izašao je Partizan mnogo čvršće nego u Tel Avivu, sa dosta ozbiljnijom odbranom i ostavio domaćina bez šanse da se nečemu nada od prvog minuta. Crno- beli su tokom meča igrali sve bolje, razlika je rasla, i može se reći zaboravili na bledo izdanje iz Tel Aviva. Na kraju je konačna razlika iznosila čak +26, a savršenu partiju pružio je Zek Lidej, bez promašaja iz igre. 

Palo je i par rekorda posle ovog duela. Kapiten Partizana Kevin Panter nastavio je sjajan niz od 68 slobodnih bacanja bez promašaja, koji datira još od večitog derbija protiv Crvene zvezde u "Pioniru", dok je sam Partizan zabeležio najubedljiviju pobedu na strani od 2000. godine.

 

ZVEZDIN DEŽA VI U LITVANIJI

Počela je Crvena zvezda sjajno novu sezonu ubedljivim pobedama protiv Igokee, Cedevite Olimpije i u prvom kolu Evrolige, Asvela. Baš kao i Partizan, samo nedelju dana ranije, crveno-beli pregazili su Asvel u Beogradu, a pored sjajne igre, celokupna atmosfera na meču, sa nekim poznatim licima kao što su Novak Đoković i Boriša Simanić, obišla je ceo svet. Dugo se zatim pričalo o spektaklu koji su navijači i košarkaši Crvene zvezde napravili u Štark Areni, pa su se navijači nadali da bi sjajan tempo ekipe mogao da se nastavi i u Kaunasu. 

Poznat je Kaunas kao grad u kojem se Crvena zvezda nije proslavljala, a najsvežiji primer bio je baš prethodne sezone, kada su tadašnji izabranici Duška Ivanovića predvođeni Lukom Vildozom ispustili sedam poena prednosti na pet minuta do kraja i praktično izgubili dobijenu utakmicu.

Ista stvar dogodila se i sada. Crvena zvezda je bledo počela utakmicu, razlika na samom početku u prvoj četvrtini iznosila je i +10, a da su se crveno-beli ekspresno vratili u meč govori i činjenica da su na kraju te iste četvrtine bili u vođstvu, košem Luke Mitrovića sa zvukom sirene. Nakon toga Zvezda je konstantno bila u prednosti, koju je Žalgiris spuštao, a Zvezda povećavala. I tako sve do početka četvrte četvrtine. Imali su crveno-beli  devet poena prednosti na osam minuta pred kraj, a onda je usledio kolaps. Žalgiris, koji je poznat kao izuzetna šuterska ekipa, uostalom kao i svaki litvanski tim, ušao je seriju pogođenih šuteva, koju nije bilo moguće zaustaviti. Na kraju su crveno-beli doživeli istu sudbinu kao i prethodne sezone, pa su Litvanci ponovo uspeli da slave. Jasno je da će Dušku Ivanoviću i stručnom štabu trebati dosta vremena, a navijačima strpljenja, da uklope sve u novom timu koji je Crvena zvezda sastavila ovog leta.

KK Crvena zvezda EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
 

 

Obe beogradske ekipe sada imaju po jednu pobedu i poraz, i obe ekipe u sledećem duplom kolu dočekuju protivnike, pa zatim putuju na svoja gostovanja. 

Partizan će u utorak od 18:30 igrati prvi meč u okviru Evrolige na svom terenu, ugostiće Barselonu. Zatim u četvrtak putuje na nezgodno gostovanje u Pirej, grčkom Olimpijakosu.

Sa druge strane Crvena zvezda će u sredu dočekati Monako, a već se najavljuje taj duel kao spektakl u kojem bi mogao konačno da debituje Kemba Voker, najveće ime koje je stiglo iz NBA lige na evropske terene ove godine. Nakon toga crveno-beli putuju u Bolonju, koju takođe ne pamte po najboljem, budući da su prošle sezone tamo od Virtusa doživeli težak poraz.

Na kraju valja napomenuti ono što nas ubrzo očekuje, a čemu se raduju navijači oba "večita" rivala. Derbi u Evroligi na programu je za 12 dana. Nakon duplog kola koje je na programu sledeće nedelje, 26. oktobra u Štark Areni očekuje se pravi spektakl kada će se oči u oči sastati prvi put ove sezone Partizan i Crvena zvezda.

 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading