CRNO-BELI "TENK" POČEO DA MELJE Kaminski Partizanov "iks faktor" u drugom okršaju sa Crvenom zvezdom, košarku naučio od "Srpskih orlova"

07:00 | 01-11-2023

Košarka 0

Mnogi su sumnjali u njega, ali kada je bilo najpotrebnije, Kaminski je pokazao da ga Željko Obradović nije slučajno želeo u timu

ABA liga
ABA liga/Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana su u samo četiri dana upisali dve veoma važne pobede protiv večitog rivala Crvene zvezde. 

Crno-beli su najpre slavili u evroligaškom okršaju rezultatom 88:86, da bi potom, četiri dana kasnije, upisali pobedu i u regionalnoj ABA ligi sa nešto ubedljivijim rezultatom 98:87 i tako posle starta od 1:3 u Evroligi i šokantnom porazu od Mege u ABA ligi, uspeli da prebrode krizu i sa dve pobede u večitim derbijima obraduju navijače i vrate se na pobednički kolosek. Partizan je obe utakmice igrao pred svojim navijačima u "Štark areni".

Ali, ono što najviše raduje "grobare", to je partija Frenka Kaminskog, koji je jedan od najzaslužnijih za pobedu Partizana u derbiju u okviru ABA lige. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Američki centar je postigao 22 poena, po 11 u oba poluvremena, a tokom čitavog meča, centri u crveno-belom taboru nisu imali rešenja za njega. Frenk je tako posle nešto usporenog ritma u prvih nekoliko utakmica pokazao zapravo koliko će baš on biti važan šraf u igri Partizana u nastavku sezone i da je trener crno-belih, Željko Obradović s pravom insistirao na dovođenju gorostasa od 213 centimetara koji ima srpske korene. 

Partizan - Zvezda FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg
 

Zanimljiva priča stoji iza ovog košarkaša. Ima srpske korene preko svog dede. 

-Mislim da mu je ime Milo… Iskreno, ja imam mnogo raznih korena, s majčine strane su došli iz Irske i Nemačke, s očeve strane su Poljaci i Srbi -rekao je Kaminski kada su ga pitali za srpsko poreklo. U porodici Kaminski ima nemačke, poljske, irske korene, a Milo koga je pominjao je došao sa očeve strane. To je otac Frenkove bake sa očeve strane koji se doselio u Ameriku.

Novi centar Partizana rođen je u saveznoj državi Ilinois, koja je poznata kao mesto u Americi gde ima najviše Srba. Kaminski nije rođen u Čikagu već u Vinfildu u Ilionoisu, gde takođe postoji zajednica Srba iako mesto ima tek 10.000 stanovnika. 

AKO JE TO TAČNO... Legendarni Hrvat se oglasio zbog Partizanovog pojačanja - stiže pakleni igrač

U Ilionoisu je Kaminski redovno igrao košarku sa Srbima. Kao dečak je nastupao na košarkaškim trnirima koje je organizovala "Srpska nacionalna federacija" i bio je član tima koji se zvao "Srpski orlovi". 

Igrao je za Šarlot, Finiks, Atlantu i Hjuston, a selektori Srbije su, kada su saznali da ima srpske krvi, želeli da ga vide u nacionalnom timu. 

-Baš sam ga spominjao jednoj vašoj koleginici iz medija Kingsa malopre, i drago mi je da ste to pomenuli. Znam da Kaminski ima delom i srpske korene, pretpostavljam sa majčine strane. Ne znam tačno detalje, baš ću to da podelim sa kolegama u svlačionici. Ako govorimo o tom širem spisku, svako ko ima takav potencijal ima pravo i da bude uzet u obzir. Kaminski je NBA igrač, razmatraćemo, videćemo, on je “streč 5”, ima dobru sezonu, Finiks Sans igraju dobro…rekao je tadašnji selektor reprezentacije Srbije Igor Kokoškov u novembru 2019. godine.

Partizan - Olimpijakos EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
 

Takođe, zanimljiva činjenica je i da je Kaminski igrao košarku u zemlji svojih predaka i pre nego što je došao u Partizan. 

-Bio sam u Srbiji zbog kampanje "Košarka bez granica" i tada su ljudi u nacionalnom timu Srbije saznali da imam srpske korene i da sam, dok sam odrastao, igrao na srpskim turnirima u Čikagu i širom srednjeg zapada. To je nešto što moj otac još uvek radi svake godine, tako da imamo te korene - izjavio je svojevremeno Kaminski. 

Nema dileme da je Amerikanac sa srpskim korenima polako počeo da se privikava na evropsku košarku, ato pokazuje i ova utakmica u regionalnom prvenstvu protiv Crvene zvezde i nema sumnje da će Frenk kako sezona bude odmicala samo nadograđivati svoju igru i dizati formu. 

BONUS VIDEO: 

@bizportal.rs Novak je na ruku stavio Hublot Big Bang Unico Yellow Magic, novi keramički mode u žuto-crnoj boji. A koliko košta? #NovakĐoković #HublotSat #Tenis #Šampion #LuksuzniSatovi #bizportal #luskuz #novac #nole #djokernole #novakdjokovic #bogati #fyp #fypシ #fypシ ♬ original sound - BizPortal.rs

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading