JOŠ SMO ŽIVI Kako je Svetislav Pešić sa otpisanom družinom vratio veru u srpsku košarku

10:39 | 31-12-2023

Košarka 0

Košarkaška reprezentacija Srbije se nikada ne otpisuje!

Košarkaška reprezentacija Srbije
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Ispraćeni bez velikih očekivanja, dočekani kao heroji. Bili su prežaljeni, vratili se sa srebrnom medaljom. Govorili su kako nemaju nikakvu šansu ni da se kvalifikuju na Olimpijske igre, uradili su mnogo više od toga. Pričali su da nemaju karakter, da se ne bore, a Boriša Simanić je bubreg dao za Srbiju. Ukazivali su na to da nemamo lidera, a zaboravili su na Bogdana Bogdanovića. Vređali Svetislava Pešića, slali ga u penziju, a smeli su sa uma da nam je on doneo poslednju zlatnu medalju.

Borišin bubreg kao dokaz borbe za Srbiju

Često neki nesrećan događaj zna da ujedini. Upravo to je bio slučaj sa našim košarkašima na Svetskom prvenstvu u Manili.

Lako su "orlovi" završili prvu fazu i ubedljivo savladali Kinu, Južni Sudan i Portoriko. Ipak, taj deo turnira obeležila je jeziva povreda Boriše Simanića na meču protiv Južnog Sudana. Nakon povrede je posle dve neophodne operacije ostao bez bubrega.

Mnogo neprospovanih noći imali su naši reprezentativci i brinuli za saigrača, druga, brata iz ekipe. Oni su Borišu tešili, a Boriša je njih bodrio. Disali su kao jedan, ostavili srce na terenu, borili se i dali maksimum iako je rezultat izostao u drugoj fazi kada je Italija ponovo bila kobna.

Boriša Simanić EPA-EFE/ROLEX DELA PENA
 

 

Međutim, uprkos novom porazu od "azura", Srbija je prošla u četvrtfinale i tek tada pokazala da je ipak sa razlogom zemlja košarke. Pobede protiv Litvanije i Kanade posvećene su Simaniću. Gazili su naši momci do finala i da je bilo malo sreće, pala bi i ta Nemačka. Ali, i ovo je ogroman uspeh kome se gotovo niko, osim njih samih, nije nadao.

Mala klinike košarke

 Košarka je jednostavna kada je igraju oni koji znaju vođeni dirigentskom palicom Svetislava Pešića.

Litvanija osokoljena pobedom nad Sjedinjenim Američkim Državama slovila je za velikog favorita u četvrtinalu.

Bio je to spektakularan meč našeg tima koji je demonstrirao defanzivnu kliniku. Mnogi su košarku učili od Srba, ali se taj naš prepoznatljiv stil igre negde zagubio poslednjih godina, pa su i rezultati izostali. Bilo je vreme da se to promeni i podseti na slavne dane kada su naši košarkaši diktirali, a drugi zapisivali. Brzo, a opet strpljivo, atraktivno i lepršavao sa pravim rešenjima uz borbenost i srčanost na šta malo ko ima odgovor.

Košarkaška reprezentacija Srbije EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
 

 

Nisu Litvanici znali šta ih je snašlo. Rodila se nova zvezda koja će tek da zasija, Nikola Jović. Nikola Milutinov i Filip Petrušev su dominirali u reketu, Aleksa Avramović je "pojeo" protivničke košarkaše, Bogdan Bogdanović, Vanja Marinković i Marko Gudurić rešetali spolja, Stefan Jović razigravao saigrače. Litvanija je deklasirana 87:68. 

Po istom receptu pala je i Kanada u polufinalu, sastavljena od NBA zvezda. Bilo je onih koji su govorili kako je pobeda protiv Litvanije bila slučajnost, ali su onda naši momci zaigrali još bolje protiv najjače reprezentacije u istoriji Kanade. Pobeda od 95:86 najavila je veliko finale protiv Nemačke.

Samo da je ušla ta trojka

Nemačka je odigrala perfektan turnir i jedina je reprezentacija koja je upisala sve pobede. Ipak, sa pravom smo se nadali da će se ponoviti Indijanapolis i 2002. godina, te da ćemo postati prvaci sveta.

Bogdanović i Milutinov su igrali povređeni, Ognjen Dobrić je zbog povrede u ranoj fazi meča morao da završi utakmicu, sve vreme su Nemci kontrolisali rezultat, ali naši nisu odustajali.

Na krilima Alekse Avramovića uspela je Srbija da se vrati i dođe nadomak preokreta. Pri rezultatu 78:75 na minut do kraja Marko Gudurić je ostao potpuno sam na šutu za tri, ali nije uspeo da pogodi. Da je ušla ta trojka ko zna šta bi posle bilo.

Ne zamera Guduriću niko za taj promašaj, bilo je rezonski, što i sam reče, opet bi uzeo taj šut, samo ostaje žal, jer smo bili blizu.

Zlato je ovoga puta izostalo, ali vraćena je vera u srpsku košarku. Budemo li kompletni na Olimpijskim igrama, zašto ne bismo napali i Amere koji će doći u najjačem sastavu? 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading