DOKTOR REPREZENTACIJE OTKRIO NOVE DETALJE Evo kada bi mogao da se vrati na parket Boriša Simanić

14:25 | 28-12-2023

Košarka 0

Letošnje Svetsko prvenstvo ćemo pamtiti po srebrnoj medalji Srbije, ali i teškoj povredi Boriše Simanića u duelu sa Južnim Sudanom, dva minuta pre kraja

Boriša Simanić
EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Udarac u donjem predelu leđa, inicirao je dva operativna zahvata i odstranjivanje bubrega. Posle skoro četiri meseca od operacije u Manili, ne nazire se povratak krilnog centra na teren, a još manje se mogu čuti eventualne lekarske prognoze osim da je sve pod kontrolom. 

- Simanićev oporavak teče dobro, podvrgnut je redovnim kontrolama i analizama. Pridržava se režima života adekvatnom trenutnom stanju dok se ne usklade sve neophodne funkcije. Kada bude u potpunosti fit sa svim parametrima, tada će se vratiti svojim redovnim sportskim aktivnostima - kaže profesor dr Dragan Radovanović za Sport Klub. 

Dugogodišnji lekar nacionalnog tima je objasnio i zašto je (ne)moguće precizirati kada će srpski reprezentativac ponovo pod obruče.

- To ne može niko da predvidi, jer je reč o zasebnom slučaju, koji je dosta redak kroz istoriju sportskih ozleda. Nema takvih iskustava na svetskom nivou, pa ni odgovarajućih studija na osnovu kojih bi moglo da se obavi praćenje i ponašanje, pa bi eventualno moglo da se prognozira kada će ponovo moći da se posveti sportu, košarci. Daću jedan primer, sa povredom, pa operacijom prednjih ukrštenih ligamenata. Nekada je trebalo pola godine, kasnije devet meseci, a ponekad i više, da bi se igrač vratio u trenažni proces. To je relativno uobičajena povreda, zna se kako se tretira i prilično određeno može da se da procena o povratku. A sa bubregom odnosno onim što se desilo Boriši, stvari stoje drugačije, prilično je specifično.

"DOBIJAO SAM PODRŠKU SA SVIH STRANA" Boriša otkrio kada se vraća na teren

Na pitanje šta podrazumeva pod trenutnim pridržavanjem režimu života Simanića, doktor Radosavljević kaže: 

- To je ponašanje koje obuhvata propisanu vrstu ishrane, više tečnosti, određene testove opterećenja u okviru svakodnevnog života. Simanić normalno živi i redovno se javlja na kontrole u Beogradu.

Uz bogatu akademsku i profesionalnu (hiruršku) karijeru u KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“, više od dve decenije na čelu Crvenog krsta Srbije (iskustvo i konekcije koje su pomogle da se nađe retka krvna grupa za hitan zahvat u Manili), dr Radovanović je maksimalno posvećen i angažovan i u oblasti medicine sporta. Ali, ne pamti nešto slično kao sa Simanićem.

- U sportu sam od 1996, ali ne mogu da se setim nečeg toliko dramatičnog kao u njegovom slučaju, to je sigurno najteža povreda sa kojim sam se suočio. Dodao bih, ne samo mog iskustva kada su u pitanju sportski tereni.

Doktor Radovanović je sa nacionalnom selekcijom je od Evropskog šampionata 2001. uz kraće intervale odsudstva. Bio je na SP 2002, 2006, 2010, 2014, 2019, 2023, EŠ 2003, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017 i 2022. Uz srpsku reprezentaciju nije bio na EP 2007, kao i 2005. u Beogradu kada je bio šef sanitarnog obezbeđenja kompletnog takmičenja. Na seniorskoj klupi je sedeo i na Olimpijskim igrama, 2004, pa 2016 u Riju. Tokom priprema za Atinu, zvanični lekar je bio profesor dr Zoran Krivokapić, ali je na samom takmičenju „uskočio“ kolega Radovanović, jer je predsedniku Zdravstvene komisije nacionalnog Olimpijskog komiteta (od 2005). lakše obezbeđena (inače krajnje limitirani broj) olimpijska propusnica. Član je i Medicinske komisije FIBA, ULEB i CEV (evropska odbojkaška konfederacija).

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading