Šta se dešava sa Partizanom?

20:03 | 01-02-2024

Košarka 0

Crno-beli se trenutno nalaze u čudnoj situaciji, bar što se samog terena tiče.

Košarkaši Partizana
FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Ako se osvrnemo na poslednjih nekoliko utakmica Partizana u Evroligi, ne bismo mogli da kažemo da briljira. Štaviše, stvari ne izgledaju previše dobro kada je forma u pitanju. Naravno, situacija nije tako beznadežna, bilo je i pozitivnih stvari u njegovim redovima. Ipak, kao da mu je sve teže da neki meč odigra bez većih padova.

Pored toga što ima mnogo oscilacija u formi, vidljivo je da se i rotacija igrača drastično promenila, tačnije, da nije konstantna. Često se dešava da trener Željko Obradović iz taktičkih razloga nekoga ostavi na klupi, pa se desilo i to da i veliko pojačanje kao što je Džejlin Smit ostane bez minuta, a da neko ko ih je prethodno izgubio, kao Frenk Kaminski, ponovo dobije.

Bruno Kaboklo takođe ne pruža partije kakve je pružao kada je stigao u Humsku, često je ulazio u problem sa faulovima, što ga je sprečilo da pokaže puni potencijal. Većina domaćih igrača, sa izuzetkom Alekse Avramovića, Alena Smailagića i donekle Uroša Trifunovića, gotovo i da ne igra više u elitnom takmičenju. Mateuša Ponitku je zadesila slična sudbina.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Naravno, ovo ne znači da je iko od njih sankcionisan na bilo koji način ili da je neko loš igrač. Prosto, strategija popularnog Žoca je takva da trenutno zahteva skraćenu rotaciju i brojne improvizacije na terenu.

Samo, šta bi mogao da bude razlog takve odluke?

Vrlo je moguće da crno-beli tempiraju formu za najvažnije utakmice u Evroligi. Ako ne računamo meč sa Virtusom u petak, oni će u poslednjih devet kola čak šest da odigraju u Beogradu! Samim tim, ključno je da „parni valjak“ ovaj deo sezone završi što bolje kako bi se našao u konkurenciji za plasman u Top 8 fazu.

Zapravo, u većini utakmica kod kuće će imati imperativ pobede, pa nije isključeno da je trener Obradović odlučio da malo „olabavi“ sa treninzima ili da improvizuje na parketu tokom duela na teškim gostovanjima, u nameri da poštedi svoje izabranike ili ih taktički pripremi za ključne susrete. Jednostavno, nije moguće, a nije ni pametno, da se tokom čitave sezone od preko 70 utakmica igra maksimalnim intenzitetom. Povreda bi bilo previše i niko ne bi bio spreman za borbu za trofeje.

PRVE REČI OBRADOVIĆA POSLE TEŠKOG PORAZA Nismo imali odgovor na njihovu agresivnost i ofanzivni skok

Takođe, pojedinci su morali da prođu „Željkovu školu košarke“, u smislu da nauče njegove postulate i filozofiju. Primera radi, Frenk Kaminski je unapredio odbranu od pikenrola, dok se od Bruna Kabokla očekuje da unapredi postavljanje blokova, kao i da shvati kako da ne ulazi u probleme sa faulovima. Isto tako se čeka da se pronađe uloga za Džejlina Smita, koji je u početku dobio slobodu da kreira iza sebe i za druge, ali je nije iskoristio i bar za sada nije doneo Partizanu ono što mu je bilo potrebno.

željko obradović EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
 

Ključno za ovu priču je da se ne zaboravi kakav kvalitet poseduju svi košarkaši crno-belih, kao i ko im sedi na klupi. Od svih njih se u narednom periodu očekuje da pokažu šta znaju i zbog čega su dovedeni u Humsku. Isto tako, za razliku od prethodnih godina, Partizan ovoga puta ima mnogo igrača na raspolaganju, što mu omogućava da protiv skoro svakog rivala ima dobar „meč-ap“.

Mnogi je zabrinula trenutna forma Partizana u elitnom takmičenju i ta briga nije neopravdana. Samo, trebalo bi da se uzme u obzir da su crno-beli ranije bili u još težoj situaciji, pa su uspeli da se izdignu iz problema i da ostvare ciljeve. Sada su stvari dosta povoljnije, pa nema razloga da se bude pesimističan u određenim prognozama.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading