Zvezdo, da bi bila velika moraš da pobeđuješ velike: Barselona stiže u grotlo Arene

11:54 | 02-02-2024

Košarka 0

Čini se da bi upravo ovaj meč mogao da bude inicijalna kapisla da crveno-beli uhvate poslednji zalet za plasman među najboljih osam na Starom kontinentu.

Bolomboj
Marko Metlaš

Košarkaši Crvene zvezde večeras od 20 časova na svom parketu dočekuju ekipu Barselone u 25. kolu Evrolige.

Crveno-beli se nalaze u nešto boljem momentu, nakon što su na svom parketu ubedljivo savladali Valensiju i time pokazali da su i dalje "živi" u borbi za plasman u plej-in elitnog evropskog takmičenja.

U Beograd stiže ekipa koja je pokazala "hiljadu lica" u dosadašnjem delu sezone, Barselona, koja se trenutno nalazi na drugoj poziciji Evrolige, ali sa ozbiljnim oscilacijama i prebačajima momentuma tokom kompletne sezone.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Sferopulos Marko Metlaš/Alo

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"U DOBROM SMO RITMU, NASTAVIĆEMO" Branko Lazić samouveren pred spektakl protiv Barselone u Beogradu

Ipak, ubedljiva pobeda Katalonaca protiv Virtusa iz Bolonje na prvom meču duplog kola je nešto što je izabranicima Rodžera Grimaua takođe možda povratilo pomalo poljuljano samopouzdanje, što može biti bitno pred ovakve mečeve.

U suštini - Crvena zvezda o tome ne treba da razmišlja! Nakon trijumfa u večitom derbiju i Valensije na svom parketu, izabranici Joanisa Sferopulosa sve više stvaraju kult domaćeg parketa u ovoj sezoni, te nema sumnje da će prepuna Arena dočekati i večerašnjeg protivnika. Ovo je prilika za najveći trijumf ove sezone.

Zdravstveni bilten je takav da Sferopulos može da računa na sve igrače izuzev davno povređenog Nikole Topića, a konkretnijih promena nema ni u redovima Barselone, te je utisak da će oba tima gotovo kompletna dočekati ovaj duel.

Janis Sferopulos na jednom od treninga Zveze FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs
 

Šta kaže Sferopulos?

Strateg crveno-belih je opširno govorio pred važnu utakmicu u elitnom takmičenju.

Košarkaši Crvene zvezde će svoju utakmicu 25. kola Evrolige da odigra protiv Barselone u dvorani "Beogradska arena". S obzirom na to kolika je veličina protivnika koji dolazi u srpsku prestonicu, očekuje se pravi spektakl i, kao i obično, pune tribine.

Trener crveno-belih, Janis Sferopulos, pred pomenuti susret je izašao pred novinare kako bi odgovarao na njihova pitanja. Naravno, za početak razgovora je izneo svoja očekivanja pred težak meč sa evropskim gigantom:

- Igramo protiv kvalitetnog protivnika, znamo koliko je Barselona opasna kao tim. Imaju mnogo igrača koji su na visokom nivou i mogu odlično da igraju. Zato moramo biti veoma koncentrisani da pratimo naš plan, da pokušamo da poremetimo njihovu igru, da pročitamo šta će nam dati. Za mene je veoma važno da se suočimo s njima kao tim jer pojedinačno imaju igrače koji, ako se fokusirate na 2-3 igrača, neko drugi može da vas "ubije". Zato moramo da se suočimo svi zajedno kao ekipa i to je ono što ćemo pokušati da uradimo sutra.

Miloš Teodosić je u poslednje vreme imao problema sa povredom...

- Miloš se oseća bolje, još ima malo bola, ali mnogo je bolje, biće bolje.

Joanis Sferopulos ABA liga Đorđe Kostić
 

Poslednja utakmica sa Barselonom je bila u određenoj meri neizvesna. Grčki stručnjak je govorio i o tome:

- Da, tačno je, ali u prvoj rundi protiv njih imali smo neke loše trenutke u kojima nismo imali šansu da steknemo dvocifrenu prednost. Ali nakon toga smo se dvaput vratili i bili smo u igri do poslednjih sekundi. Mislim da smo sada spremniji da pratimo plan i to je najvažnije. Ta utakmica bila je rano u mojim danima u Crvenoj zvezdi. Tako da mislim da su naši igrači spremniji da prate plan i budu mnogo bolji i konstantniji u ovoj utakmici od 40 minuta.

Zvezda je imala jedan dan odmora više u odnosu na neke ekipe u Evrolige, ali Sferopulos smatra da to ne pravi veliku razliku kada se igra takozvano duplo kolo:

- Kada igrate ovakve uzastopne utakmice, ne verujem da jedan dan može napraviti razliku. Najvažnija stvar je pokazati svima da želimo da pobedimo utakmicu više od njih. I ako se borite za svaku loptu više od njih, onda pokazujete da želite utakmicu više i pobedićete.

Stanje na tabeli je uvek aktuelna tema. Ipak, u redovima tima sa Malog Kalemegdana se ne obaziru previše na to:

- Mi ne razmišljamo, rekao sam ovo mnogo puta, mi ne razmišljamo o plej-ofu. Želimo da se fokusiramo samo na utakmicu. I želimo da igramo svaku utakmicu od sada kao borbu. Tako igramo, s ovom mentalitetom, i na kraju ćemo videti šta ćemo naći.

Majk Tobi je možda i najviše kritikovani igrač u Zvezdi, ali je protiv Valensije odigrao dobar meč:

- To je veoma važno, veoma je važno da svi igrači budu spremni kad god timu zatrebaju, kad god meni zatrebaju. Doći i dati svoj maksimum i imati kvalitetnu igru kao što je Majk Tobi imao u poslednjoj utakmici protiv Valensije. To je najvažnije, da kad god timu treba svaki igrač, igrač treba da bude spreman. S ovim mentalitetom, svi igrači moraju biti spremni, bez obzira koliko ste igrali u prethodnoj jednoj ili dve ili tri poslednje utakmice. Morate biti spremni za sledeću ili posle sledeće. Tako s ovim mentalitetom održavamo čitav tim na najvišem nivou i svi su spremni da pomognu timu da postigne zajedničke ciljeve.

Za kraj je bilo govora i o eventualnim pojačanjima:

- Rekao sam ovo mnogo puta, samo ako pronađemo nekoga ko može napraviti razliku, inače nećemo ići za tim.

Znači tražite pojačanje, da ili ne?

- Uvek smo s otvorenim očima.

Neke specifične pozicije?

 - Ne, ne - zaključio je trener Zvezde.

Kalinić EPA-EFE/Enric Fontcuberta
 

Šta kaže Grimau?

Rodžer Grimau, trener Barselone, govorio je u meču sa Crvenom zvezdom, koji će se igrati u petak od 20 sati u beogradskoj Areni.

“Verujem da će nam svaka utakmica do kraja ligaškog dela biti izuzetno teška, pogotovo ona u beogradskoj Areni gde navijači daju jak vetar u leđa igračima. Crvena zvezda je uvek nošena spektakularnom energijom i tako počinje utakmice”, započeo je Grimau.

Nada se da će imati odgovor.

“Galama u ovakvim dvoranama uvek generiše pozitivan efekat na igrače i pogotovo na domaći sastav, dok za protivnika može da bude zbunjujuća. Igrači svakako dobiju veću motivaciju i energiju, želju za igrom kada je takva energija na tribinama. Znamo da je kalendar takmičenja takav kakav jeste i svaki detalj može da pravi razliku. Energija o kojoj pričamo ne može toliko da poremeti protivnika, koliko može da pogura domaći tim”.

Posebno je izdvojio dvojicu igrača.

“Crvena zvezda ima neke igrače koji su u izuzetnom momentu. Miloš Teodosić ima tu sposobnost da rešava velike utakmice, energija Adama Hange je uvek prisutna, a Zvezda takođe ima igrače koji su sposobni da pogađaju velike šuteve”, zaključio je Grimau.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading