"JOKIĆ ŠUTIRA KAO MORSKI LAV" Genijalan tekst o slavnom Somborcu koji bi svi trebalo da pročitaju!

13:57 | 06-02-2024

Košarka 0

O ovom tekstu se priča u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nikola Jokić
AP Photo/David Zalubowski

Bez ikakve sumnje, Nikola Jokić je trenutno najbolji košarkaš na svetu. Uprkos tome, on ne dobija medijsku pažnju kakvu zaslužuje. Ipak, našao se neko ko će da izdvoji vreme da napiše lep tekst o njemu.

Novinarka prestižnog magazina "Njujorker", Luiza Tomas, imala je samo reči hvale za popularnog Džokera, a za tekst ju je inspirisala njegova nonšalantna reakcija posle osvajanja NBA titule sa Denverom.

Za početak se osvrnula na izjavu Srbina "da se ekipa uzdala u odbranu, jer su se ispromašivali više nego inače, te da je košarka zbog toga zabavna i nepredvidiva":

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- To je bila istina, sport je nepredvidiv, ali i destilacija njegovog osobenog genija. Jokić, jedan od najsmelijih i najoriginalnijih igrača koje je košarka ikada videla, čini da se igra istovremeno čini logičnom i pragmatičnom, kao način života. Na terenu postaje jedinstven organizam sa svojim saigračima.

STIGLA POTVRDA Jokiću otvoren put ka MVP tituli

Dalje se navodi...

- Jokić je majstor ove nove geometrije. "On vidi akcije pre nego što se dogode", rekao je Lebron Džejms, nakon što su Nagetsi pobedili Lejkerse u finalu Zapadne konferencije. Više puta, u važnom trenutku, Jokić je prepoznao pozvanu kretnju koju drugi tim sprema da izvede, na osnovu rasporeda igrača, a zatim je brzo uputio saigrače kako da je razbiju. I on je beskrajno prilagodljiv - piše u nastavku, pa se dodaje:

- Divno ga je gledati. Takođe ga teško plasirati na tržište. Otkako se Majkl Džordan po drugi put penzionisao, kasnih devedesetih, nekolicina zvezda je proglašena za najboljeg košarkaša sveta. Od svih njih je Jokić svakako najmanje poznat. Košarka je sport, ali NBA je biznis u orbiti drugih biznisa, od kojih su neki, ovih dana, individualni igrači, koji sebe nesvesno nazivaju brendovima. Jokić nije na društvenim mrežama, nazvao ih je gubljenjem vremena. Iako je primetno ljubazan prema svojim saigračima, čini se da više voli društvo konja - naglašava Tomasova.

Nikola Jokić AP Photo
 

Za Jokića se često kaže da je plejmejker u telu centra:

- Tradicionalno, košarkaški tim je organizovan u diskretne podele uloga. Najviši igrač se bori za kontrolu u blizini obruča, čekajući da mu dodaju za koševe iz blizine. Bekovi i krila su po perimetru, driblaju, dodaju, šutiraju. Jokić može sve to. On takođe može da uzme loptu i napravi neugodnu poziciju svom čuvaru izvan linije za tri poena, da prodre ka košu i, dok pogledom pogrešno usmerava defanzivce na jednu stranu, tada prebaci loptu preko terena do praznog igrača u uglu. Jednom rukom može da zgrabi defanzivni skok i, u istom pokretu, baci dodavanje preko celog terena saigraču koji trči ka košu na drugom kraju. On zna gde će njegovi saigrači biti pre nego što stignu, i šalje loptu da ih tamo dočeka", piše u tekstu.

Sledi interesantan opis njegovih pokreta i poteza.

- Jokićevi pokreti baš i nisu svilenkasti, njegova forma šuta je bliža morskom lavu nego Stefu Kariju, a ipak igra onako kako se morska voda kreće po stenama, pronalazeći put najmanjeg otpora, čak i kada je taj put drugima teško primetan - naglašava Luiza Tomas.

Oduvek je bilo poznato da Nikola Jokić ne raspolaže elitnim fizičkim predispozicijama:

- Kada je otišao u atletski centar 'P3' u Santa Barbari 2014. hodine, gde fizičke dimenzije i sposobnosti NBA potencijala dobijaju mikroskopsku analizu, zabeležio je jedan od najkraćih vertikalnih skokova koje su treneri ikada videli - samo sedamnaest inča (42 centimetra). Ali, gledajući Jokića, uviđamo da je uobičajena definicija atleticizma preuska. Nelagodnost koju su neki ljudi imali u vezi sa njegovim telom zaslepljena je njegovim neobičnim fizičkim darove: izuzetno brz rad nogu, vid poput grabljivice, spretne šake i ruke. Ocenjivači na 'P3' takođe testiraju koliko brzo igrač može doći do visine na kojoj se lopta obično odbija od obruča. Na osnovu toga, Jokić je bio među deset najbržih igrača svih vremena - piše Tomasova, pa u nastavku daje poređenje Jokića sa legendama NBA lige:

- Košarkaši imaju tendenciju da oblikuju svoju igru prema prethodnicima. Oni najbolji uspeju da napreduju u odnosu na svoje prethodnike. Jokić deli kvalitete sa mnogim igračima — rad nogu Hakima Olajdžuvona, završavanje u reketu Vilta Čemberlejna i ujedno dolazi iz dugačke loze evropskih centara koji mogu da asistiraju. Ali (Bil) Volton me je naterao da se zapitam da li mogu da nađem sličnijeg košarkaškog pretka. Nakon što sam napustila Denver, pozvala sam Lerija Brauna, NBA trenera sa dvadeset šest sezona iskustva. On je sugerisao da Jokić najviše liči na dvojicu velikana koji su došli neposredno posle Voltona: Lerija Birda i Medžika Džonsona - stoji u tekstu.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading