SRPSKA RUTINA U TBILISIJU Moćni "orlovi" nisu dali Gruziji ni promil šanse, Pešićeva četa maksimalna u prvom "prozoru"

19:43 | 26-02-2024

Košarka 0

Rutinska pobeda naše selekcije i u drugom meču kvalifikacija za Evrobasket!

košarkaška reprezentacija srbije
FIBA

Najavljivalo se da će gostovanje Srbije u Gruziji biti nezgodno. Što zbog rivala, što zbog dugačkog puta, što zbog činjenice da smo pre manje od 72 sata odigrali meč sa Finskom. 

Ali, umesto neugodnosti videli smo srpsku rutinu. Pešićeva četa nije dala Gruziji ni promil šansi da se ponada pobedi i maksimalna je posle prvog "prozora" - 76:63!

Veoma dobro je Srbija otvorila meč u Tbilisiju. Vidno je bilo da nam stil igre Gruzije daleko više odgovara nego onaj Finske.

A kada je već bilo tako, napad je daleko bolje funkcionisao. Pogađali smo u maltene svakom od uvodnih napada. Jeste da se igralo u serijama, ali su "orlovi" bili - bolji.

Postepeno smo dizali razliku i otišli smo sa velikih plus devet na prvi obavezni predah (21:12).

Odbila je Gruzija da se preda u ranoj fazi druge četvrtine. Bila je u naletu, spustila je razliku i na jedan posed, ali period dobre igre domaćina nije dugo trajao.

Imali su naši momci odgovor. Na krilima Vanje Marinkovića i Filipa Petruševa smo po prvi put stekli i dvocifrenu prednost.

košarkaška reprezentacija srbije FIBA
 

 

U pojedinim momentima smo igrali i veoma atraktivno, za oko gledalaca što je samo poboljšalo utisak sa kojim smo otišli na poluvreme (38:31).

Fantastično je treću četvrtinu otvorio Marko Gudurić serijom 5:0. Najpre dvojkom, potom i trojkom. 

Generalno je košarkaš Fenerbahčea odigrao fantastično i dominirao je parketom dvorane u Tbilisiju.

Iako se domaćin koprcao, nije Srbija dozvolila da se domaćin razgoropadi pa smo ušli sa plus osam u poslednju deonicu (60:52).

A u poslednjih 10 minuta - još bolja i ubedljivija igra naše selekcije. Podigli smo i prednost i na kraju lagano preskočili i drugu prepreku na putu ka Evrobasketu naredne godine.

U našoj selekciji najefikasniji su bili Marko Gudurić sa 16 poena, 15 je dodao Vanja Marinković, dok je Aleksa Avramović stao na 12 uz sedam asistencija.

Kod Gruzije su se istakli Tornike Šengelija sa 19 poena i Džo Tomason sa 13. Ujedno su njih dvojica bili i jedini dvocifreni kod domaćina.

Gruzija - Srbija 63:76

Sudije: Johan Roso (Francuska), Martin Horozov (Bugarska), Mihal Proč (Poljska)

Gruzija: Šengelija 19, Šermadini 5, Tomason 13, Tsintsadze 6, Burjanadze 6, Bekauri, Jinčardze 4, Kakušadze 2, Pkadze 3, Očikikidze 5, Gaprindašvili, Pevadze.

Srbija: Marinković 15, Beslać, Avramović 12, Petrušev 11, Ristić 4, Gudurić 16, Davidovac 2, Dobrić 5, Mitrović 8, Koprivica, Jaramaz 3, Đurišić.

Kraj utakmice!

37. minut - Održavaju Pešićevi izabranici ubedljivu prednost. Čeka se samo poslednji zvuk sirene i konačan rezultat utakmice.

35. minut - Ubedljiva prednost Srbije. Popeli smo sada razliku na plus 15 na polovini poslednje deonice. Kuca nam nova pobeda pred vratima.

33. minut - Naterala je trojka Alekse Avramovića selektora Gruzije Džikića da zatraži minut odmora.

32. minut - Problem za selektora Pešića pošto je Dušan Beslać dobio i četvrtu ličnu grešku. Očigledno je da ne može da sačuva u odbrani Šengeliju. 

Treća četvrtina

Kraj treće četvrtine - Šteta za dva promašena slobodna bacanja Dušana Ristića. Da ih je pogodio imali bismo dvocifrenu prednost na kraju trećeg perioda, ali i ovako imamo potpunu kontrolu rezultata.

28. minut - Jako težak i jako bitan pogodak Filipa Petruševa. Poluhorog sa tri metra preko ruke protivnika je ostavio Srbiju na plus osam.

košarkaška reprezentacija srbije FIBA
 

 

27. minut - Trojka Gjorgija Očkikidzea je spustila našu razliku na jednocifrenu, no, za sada smo na pristojnoj udaljenosti.

25. minut - Evo malo sreće i za našu selekciju. Trojka Marka Gudurića je dugo skakutala po obruču posle čega je lopta upala u koš.

24. minut - Vratila se Gruzija. Trojka Šengelije je raspalila publiku koju je umirio Gudurić sa linije penala i dva pogođena slobodna bacanja.

22. minut - Serija 5:0 naše selekcije. Pogodio je Gudurić i trojku i tako kaznio lošu odbranu domaće selekcije.

21. minut - Otvorila je Srbija drugo poluvreme poenima Marka Gudurića.

Druga četvrtina: 

Kraj prvog poluvremena - Malo smo usporili u samoj završnici. Šteta, pošto smo mogli da iskoristimo slab napad Gruzije da dodatno uvećamo prednost, ali i ovako imamo sasvim solidnu zalihu za drugo poluvreme.

18. minut - Održava naša reprezentacija prednost. Još malo je preostalo do kraja prvog poluvremena.

 

 

16. minut - Odlična akcija "orlova" posle TV tajm-auta. Ukrali smo loptu i lagano je u kontri zakucao Filip Petrušev koji ima osam poena. Efikasniji od njega je samo Vanja Marinković sa 10.

15. minut - Vratila se malo rezultatski Gruzija. Za sada, uspevamo da odbijamo nalet rivala.

14. minut - Prilično kontroverzna odluka sudija. Dosuđen je faul Davidovcu nad Tomasonom pri šutu za tri poena, ali je naturalizovani Amerikanac tom prilikom isturio nogu i utisak je da je on napravio prekršaj u napadu...

13. minut - Nastavlja Srbija sa dobrom igrom. Jasno je da smo individualno jači što se videlo i u akciji kod prodora i koša Vanje Marinkovića.

11. minut - Evo i prve dvocifrene prednosti za našu selekciju. Trećom trojkom smo podigli razliku na plus 10.

Kraj prve četvrtine - Za razliku od duela sa Finskom, odlično smo otvorili ovo gostovanje. Sigurna, dobra, inteligentna i čvrsta igra Srbije na koju rival, za sada, nema odgovor. Samo neka tako i ostane. 

9. minut - Dugo smo bez koša na utakmici. A kako i da ga bude kada su naši igrači imali seriju od čak dve blokade posle napada Gruzije!

 

 

7. minut - Trojka Ognjena Jaramaza! Polako podižemo prednost i trenutno imamo plus šest.

5. minut - Uzvratili su naši momci serijom 6:0. Vratili su ponovo prednost na našu stranu...

4. minut - Serija Gruzije od 5:0. Stali smo malo napadački, dok je Džon Tomason pogodio sa polu-distance preko Petruševa.

3. minut - Raspoloženi su u napadu "orlovi". Relizovali su svaki napad do sada. Igramo veoma strpljivo i inteligentno. Mora se i priznati - daleko više nam odgovara stil igre Gruzije nego Finske.

2. minut - Otvorila je naša selekcija utakmicu trojkom Filipa Petruševa, dok je na drugoj strani iz zaista teške pozicije pogodio Tornike Šengelija, prva zvezda Gruzije.

1. minut - Počela je utakmica u Tbilisiju gde je zaista skromna poseta, hala je otprilike do pola ispunjena.

17.40 - Sa druge strane, Gruziju predvodi naš stručnjak Aleksandar Džikić koji je otkrio recept kako pobediti "orlove".

17.20 - Selektor Pešić je svestan da nas čeka težak zadatak što je potvrdio u najavi utakmice. Više o tome OVDE.

17.00 - Selektor Svetislav Pešić će na ovoj utakmici moći da računa na Ognjena Dobrića koji je ušao u tim umesto Alekse Radanova, a ko će sve igrati za Srbiju danas saznajte OVDE.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading