Heroj i zločinac

16:31 | 05-04-2024

Sportski pogled 0

Uprkos tome što je kroz istoriju znao da nam često "vadi živce", dovede na ivicu ludila - na kraju dana moramo priznati da će na kraju sezone tačku na profesionalnu karijeru staviti jedan sjajan košarkaš.

Rudi Fernandez
EPA

Bila je 2002. godina kada je Rudi Fernandez započeo seniorsku karijeru u dresu Huventuda. Iste te godine, nekoliko meseci ranije, rođen je tvorac ovog teksta, kome je kompletno praćenje košarke, od početka do današnjeg dana, prošlo u karijeri momka rodom iz Palme.

Atipičan stil igre i vernost madridskom Realu u proteklih 12 godina nešto je što će, na kraju svega, ostati kao pečat u igri španskog košarkaša.

Koliko god to nama sa ovih prostora nekada smetalo, jednu stvar nikada nismo mogli da poreknemo - Rudi Fernandez bio je pobednik, neko ko je rođen da sa takmičenja odlazi sa najsjajnijim odličjima. U tome je neretko i uspevao.

Rudi Fernandez EPA
 

Riznica trofeja

Još iz dana kada je počeo karijeru u Huventudu, Rudi Fernandez je bio taj koji je želeo da pobeđuje.

Šest godina proveo je u Badaloni, gde je doživeo punu afirmaciju, gde je u međuvremenu uspeo da dođe i do titule šampiona FIBA EuroČelendž kupa, kasnije i Evrokupa. Da li je potrebno da naglašavamo da je bio MVP takmičenja u oba navrata?

Kada i definitivno bude stavio tačku na svoju karijeru, Rudi će imati i te kako čime da se pohvali, pošto riznica njegovih timskih i indivudalnih priznanja gotovo da nema kraj.

U tri navrata je sa madridskim Realom došao do krune prvaka Evrope, šest puta je bio osvajač španskog šampionata, kao i Kupa Kralja, dok je u devet navrata bio prvak Superkupa svoje države.

U međuvremenu, sa ogromnim uspehom je nosio i dres reprezentacije Španije, sa kojom je ukupno osvojio 11 medalja, samo u seniorskom timu!

Sve je počelo sa zlatom na Svetskom šampionatu u Japanu, kasnije su se ređali i srebro na Evrobasketu, Olimpijskim igrama u dva navrata, a onda su krenula da se ređaju i zlata... Poslednje od njih "furija" je osvojila na Evrobasketu u Nemačkoj 2022. godine.

Rudi Fernandez EPA
 

NBA ga nije "kupio"

Četiri sezone je u najjačem šampionatu sveta proveo Rudi, od koje su tri bile u klubu koji ga je i draftovao 2007. godine, Portland Trejlblejzersima.

Fernandez je svoju NBA odiseju započeo sasvim korektno, pošto je u prvoj sezoni bio odabran u drugu ekipu novajlija, čime je obećavao da bi mogao da bude faktor i "preko bare".

Nažalost po njega, tako nije bilo, te je lokaut bio taj koji ga je naterao na privremen povratak u Evropu, koji je kasnije postao i definitivan. Nije to bilo za njega.

Madrid je ovoga puta postao njegov trajni dom, u kome je ostao 12 godina.

Rudi Fernandez EPA
 

Identitet Real Madrida

Koliko god da su našoj reprezentaciji, ali i klubovima, španski košarkaši znali da "unište život" u ovom veku, moramo priznati da je Real svoju "franšizu" gradio upravo na starim kajlama kakve su Rudi Fernandez, Serhio Ljulj i Serhio Ćaćo Rodrigez.

Mnogi su mislili da je već gotovo sa njima odavno, da u njima više nema snage, a upravo tada su se rođeni "kraljevi" i pobednici pojavili u završnici prošlog evroligaškog karavana.

Da, Jabusele i incident su okrenuli seriju protiv Partizana, ali se ne smeju zaboraviti trojke Ljulja i nebrojeno vezanih poena Ćaća Rodrigeza u petoj utakmici protiv crno-belih. Nekada se ne može protiv iskustva, ti ljudi su spremni na sve kako bi došli do pobede.

Real tokom većeg dela prošle sezone nije izgledao dobro, ni izbliza onome što imamo prilike da gledamo ove godine, ali su u sebi imali odavno ispisani DNK, koji ih je predodređivao da mogu da naprave velike stvari.

Napravili su ih, osvojili su evropsku titulu uprkos svim očekivanjima, a jedan od "hermanosa" je bio čovek koji je doneo povratak na tron - Serhio Ljulj.

Nekada u životu je potrebno biti Rudi Fernandez. Sredstva se ne smeju birati dokle god su u granici legalnog.

Rudi Fernandez EPA
 

Evropska košarka je na gubitku

Koliko god imali pravo da ga volite ili ne volite, odlazak Rudija Fernandeza će definitivno biti određeni korak u evropskoj košarci.

U zasluženu penziju odlazi igrač koji je doneo mnogo ovoj igri na tlu Starog kontinenta, koga mnogi nisu voleli, ali je on voleo samog sebe. Kao i svi njegovi prijatelji i saborci.

Svima nam je u životu potreban jedan Rudi Fernandez.

Nekada nije bitno da se svidite svima, jer kada vas svi vole onda definitivno znači da nešto ne radite kako treba. To znači da nikome niste pretnja.

Rudi nije bio taj kalup, do poslednjeg dana i minuta na parketu će se truditi da protivniku zagorča svaki minut na istom. To je mentalitet pobednika.

Zato je i potrajao - šampioni nikada ne žele da igra stane.

Tagovi:
Novak Đoković
Sportski pogled

KONTINUITET DECO, KONTINUITET

07:00

2 maj, 2024

Sportski pogled

Novak Đoković ima početak sezone za zaborav i opet je prvi na ATP listi. Kako? Janik Siner je u životnoj formi i opet gleda u leđa Novaku. Kako? Karlos Alkaraz deluje dominantno, ali nije lider. Kako? Kako je moguće da čoveka koji će 22. maja proslaviti 37. rođendan niko ne može da svrgne sa trona? Odgovor krije reč od 11 slova - kontinuitet

Komentari(0)

Loading