Ovo nije košarka

06:00 | 20-04-2024

Košarka 0

Da, Baskonija je uspela da dođe do plasmana među osam najboljih timova u Evropi i naći će se u seriji protiv sunarodnika iz Madrida, ali ima li ovo više smisla?

Markus Hauard
Profimedia

Nije ovo tekst u kome je cilj iskritikovati nekog, samo logično razmišljanje o onome što je u košarci sve više postao trend, a na neki način istovremeno uspeva da istoj oduzme neke fundamente.

Ukoliko ste gledali utakmicu između Baskonije i Virtusa, ili ukoliko ste barem uspeli da pogledate statistiku sa duela odigranog u Vitoriji, onda definitivno niste mogli da propustite statistiku Markusa Hauarda.

Nekadašnji saigrač Nikole Jokića u Denver Nagetsima igra košgeterski dobru sezonu, a i na ovom meču je uspeo da "spakuje" svojih 28 poena, ali šta je tu problem?

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Svaka čast, majstore, kapa dole na svemu, ali dokle ćemo više gledati košarkaše koji po utakmici uzimaju po 20 šuteva za tri poena? Primera radi, Hauard je protiv Virtusa šutirao 8/19 za tri, dok je za dva poena bio na 1/7.

O čemu se radi ovde? Kakav je ovo sport postao?

Generacijski šuter koji je promenio kompletnu košarku jeste Stef Kari, ali bi se i on postideo ovoga što sa vremena na vreme viđamo na parketima, ne samo u Evropi, nego širom planete.

Upravo to je ono što Markusa Hauarda nikada neće učiniti zvezdom Evrolige, a kamoli nekog jačeg takmičenja. Sve je super, doktore, možeš da ubaciš 8 trojki na 20 šuteva. I šta ćemo dalje?

Postoje vrhunski šuteri, ali oni nikada nisu bili zvezde ukoliko nisu znali da rade ništa osim toga. Stef Kari je najbolji trojkaš svih vremena, ali istovremeno i istinski general i plejmejker.

Ovakva košarka više nema nikakvog smisla, obesmisliti je na ovaj način je nešto što se može okarakterisati kao zločin prema istoj.

Šutevi sa poludistance gotovo da više ne postoje, svega nekolicina igrača pokazuje i dalje pripadnost tom "old skul" načinu poentiranja, ali su takvi i dalje najviši mogući nivo.

Markus Hauard to nikada neće biti, i limit će mu uvek biti na nivou timova kao što je Baskonija.

Real Madrid, Barselona, Olimpijakos, Panatinaikos i ostali timovi koji žele da sanjaju o evropskom tronu nikada neće dovesti ovakvog igrača.

Komentari(0)

Loading