NESTVARNA PRIČA MIKECA Streljaštvo počeo tokom bombardovanja, karate, plivanje i veslanje izgradilo karakter za 78 medalja

12:33 | 30-07-2024

OI24 0

Sjajna priča.

Damir Mikec

Najstariji član srpskog olimpijskog tima u Parizu je Damir Mikec. Momak od tačno 40 leta koji se okitio zlatnom medaljom i koji ima nestvarnu životnu priču.

Naime, Mikec je počeo da se bavi streljaštvom za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine i to na nagovor - majke.

Pre toga je Damir isprobao i razne druge sportove koji su zapravo i izgradili šampionski karakter. 

- Prvo sam bio u karateu, stigao do braon pojasa, oprobao se u plivanju, pa čak i u veslanju, ali pošto je brat Goran, sadašnji trener, trenirao streljaštvo, a tata je bio vojno lice, pukovnik u penziji, uvek smo bili okruženi nekim oružjem. Velika želja moje majke je bila da se oprobam i ja u tom sportu, i bukvalno, to je bio rođendanski poklon za nju. To je 1999. godina, posle bombardovanja. Tada sam počeo sa streljaštvom. Majke treba slušati.

Zanimljivo, Mikec je u dosadašnjem toku karijere osvojio tačno 78 medalje! I to sa raznih takmičenja poput Olimpijskih igara, Svetskog i Evropskog prvenstva, Svetskog kupa...

- Posle Tokija, u 2022. i 2023. godini sam osvojio 26 medalja samo sa najvećih planetarnih smotri, Svetskih kupova, Evropskih i Svetskih prvenstava. Jako mi je drago da ta olimpijska medalja nije učinila da se malo više opustim, da teže nađem motiv. Išao sam suprotno, i dalje sam gladan i dalje osećam da mogu da dam mnogo toga i ovoj naciji i sebi. Ispunjava me osećaj na pobedničkom postolju i dok god toga bude i ja ću biti u ovom sportu.

Ono što ovoj medalji daje dodatno na značaju je i to što je Mikec poslednja četiri meseca vukao povredu!

- Iskreno, nije baš najbolje. Vučem povredu već četiri meseca, prešlo je u hronično, treniram smanjenim intenzitetom, ali stiskam zube. Nema mesta za paniku, na državnom prvenstvu sam ostvario jako dobar rezultat i tako povređen, to me zaista raduje. Svakodnevno idem na terapije i ide nabolje - govorio je Mikec.

Inače je rođen u Splitu 1984. godine. Kada je počeo rat, otišao je sa porodicom u Crnu Goru, počeo je da se bavi streljaštvom i upisao se zlatnim slovima u istoriju srpskog sporta!

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading