"SUDIJE POGURALE AMERIKANCE" Sport.alo pitao sudiju Mažića za suđenje na utakmici Srbije i SAD: Favorizuje se i Francuska

18:00 | 09-08-2024

OI24 0

Nekadašnji arbitar je za naš sajt otklonio sve dileme - "orlovi" su oštećeni.

bogg

Piše: Đorđe Miljanić

Jedan dan posle teškog poraza Srbije od Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu muškog košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama rane su i dalje sveže i nezarasle. Naš nacionalni tim je odigrao skoro savršenu utakmicu, vodila je čitavim njenim tokom, ali nije imala snage da priredi senzaciju.

Takođe, važno je spomenuti da je "drim tim" imao veliku podršku sudija, koje su, prema mišljenju mnogih "navlačile" za protivnika "orlova". Zbog toga smo kontaktirali bivšeg sudiju Milana Mažića, kako bi za "sport.alo" analizirao ono što se dešavalo na terenu iz perspektive pravila igre:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

KAD SU NAS DRŽALI SA OBE RUKE... Bogdan sasuo Amerima istinu u lice

- Problem je što na Olimpijskim igrama ne prisustvuju najbolje evropske sudije, koje su "krem" sudija u svetu. Takođe, nema NBA sudija, pa možemo da kažemo da najboljih sudija nema na Olimpijskim igrama. Ovo što je ostalo je FIBA-in izbor, da dozvole igračima iz Evrolige da igraju, a da ne dozvole sudijama iz Evrolige da sude - rekao je Mažić, pa dodao:

- Došlo je do toga da trećerazredne sudije sude na svim mečevima. Naravno, niko od njih nije dorastao ovom takmičenju i ima puno propusta i grešaka i da se te greške mnogo više vide nego kad ih naprave neke mnogo kvalitetnije sudije. Pritom, s obzirom na to da su sudile sudije lošeg kvaliteta, one nisu uspele da sakriju nameru da se poguraju Amerikanci i da se tako dobije to "veliko" finale između Amerike i Francuske koje publika priželjkuje. 

mazic Privatna arhiva
 

Zatim se naš sagovornik osvrnuo i na deljenje pravde na utakmici Srbije:

- Jasno je da se favorizuju Francuska, koja je isto imala podršku sudija na utakmici protiv Nemačke, kao što je jasno i da Sjedinjene Američke Države dobile adekvatno izabran kriterijum pre svega pri suđenju prekršaja koraka i fizičkog dodira koji njima više odgovara. Teško je ići od odluke do odluke, ali generalno takav kriterijum kakav je uzet sa dosta problematičnih pokretnih blokova i duplih udvojenih blokova koje se prave u pokretu, koji nisu dozvoljeni, sa dosta igre rukama i dosta "bampovanja".

Mnogo toga se "nakupilo" u vezi sa kriterijumom da ne može da se kaže da Srbija nije oštećena:

- Sve to sa onim koracima koje su pravili u polasku u dribling, a nisu sankcionisani, dovelo je do toga da je favorizovana jedna ekipa na terenu i dovelo je do toga da to bude jedan od faktora zašto smo izgubili utakmicu, iako, ruku na srce, nama je možda malo ponestalo goriva da iznesemo utakmicu do kraja, ali ovo je sigurno bio faktor koji je dodatno uticao na krajnji ishod našeg polufinala.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading