PRAZNIK ŠAHA U MLADENOVCU Svečano otvoreno Pojedinačno i ekipno republičko takmičenje učenika osnovnih škola Srbije

18:30 | 06-04-2024

Ostali sportovi 0

U Osnovnoj školi "Momčilo Živojinović" u Mladenovcu, ovog vikenda (6. i 7. april) održava se Pojedinačno i ekipno republičko prvenstvo u šahu za učenike osnovnih škola u Srbiji

Šahovsko takmičenje osnovaca u Mladenovcu
Alo/ Marko Metlaš

Pojedinačno prvenstvo je počelo u subotu 6.aprila, a ekipno se održava dan kasnije u nedelju. 

Svečanom ceremonijom u dvorištu škole, takmičenje je zvanično otvoreno.  

O kakvoj masovnosti takmičenja je reč, govori i podatak da na njemu učestvuje preko 900 takmičara iz osnovnih škola širom Srbije. 

Šahovsko takmičenje osnovaca u Mladenovcu Alo/ Marko Metlaš
 

Intonirana je himna "Bože pravde", a onda se prisutnima prvo obratio direktor škole Miljan Novović.

- Hvala svima što ste došli da upriličite ovaj događaj koji je važan za našu školu. Velika nam je čast što ste došli u ovolikom broju. Takmičarima želim dosta sreće - rekao je Novović. 

Šahovsko takmičenje osnovaca u Mladenovcu Alo/ Marko Metlaš
 

Potom je reč imao i velemajstor Branko Tadić. 

- Drago mi je da smo okupili više od 900 učesnika. Ovo je trenutno najveći događaj u Evropi i praznik šaha i svi treba da ga slavimo - poručio je Tadić.

Šahovsko takmičenje osnovaca u Mladenovcu Alo/ Marko Metlaš
 

Zatim, takmičarima i njihovim roditeljima koji su ispunili tribine školskog dvorišta, obratio se predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić. 

- Želeo bih da se zahvalim predsedniku Gradske opštine Mladenovac Vladanu Glišiću, direktoru škole Miljanu Novoviću sa svojom ekipom, koji su upriličili ovaj događaj tako da se svi osećamo lepo. Hvala svima koji su se potrudili da ovaj turnir bude organizovan na visokom nivou. Sigurno znate, ali treba podsetiti da je Srbija evropski šampion u šahu. Znate li odakle potiču svi ti naši šahovski uspesi? Pa upravo iz škola. Zato ćemo se truditi da još više unapredimo naš školski šah. Neka najbolji pobede, a oni koji to ne uspeju sada, uspeće sigurno naredni put - zaključio je Lazić. 

Milićević otvorio "Šahovske susrete budućih šampiona"

Šahovsko takmičenje osnovaca u Mladenovcu Alo/ Marko Metlaš
 

Na kraju svečane ceremonije, govorio je predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić. 

- Dobar dan i dobrodošli u Mladenovac. Hvala Šahovskom savezu Srbije na odluci da se turnir održi baš ovde, a posebno hvala i školi što je ovako organizovala turnir. Broj takmičara garantuje da će ovo biti jedan sjajan događaj. Želim svima da ova manifestacija ostane u lepoj uspomeni. Pošto je sve spremno, proglašavam turnir otvorenim - završio je govor Vladan Glišić. 

Odmah posle svečane ceremonije, počelo je i prvo kolo na Pojedinačnom prvenstvu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

Komentari(0)

Loading