Panel Putem šampiona Fondacije Novak Đoković pred Beogradski maraton pokrenuo važna pitanja: Zašto deca oko 15. godine masovno napuštaju sport i kako ih nagraditi za uspehe i trud?

12:18 | 19-04-2024

Ostali sportovi 0

Nekadašnja FED kup reprezentativka Srbije, Ana Jovanović, razvila je program koji se bavi građenjem najadekvatnijeg odnosa na relaciji dete-roditelj-trener, a njeni sagovornici saglasni su da je najčešći uzrok problema prevelika ambicija roditelj

Dečiji maraton
Alo! Vladimir Marković

U susret 28. Dečjem maratonu, koji se dešava u subotu, Fondacija Novak Đoković organizovala je panel u okviru svog programa Putem šampiona, na temu “Nagrađivanje dece u sportu”. 

Na panelu su govorili Andrija Gerić, bivši odbojkaški reprezentativac i Olimpijac, diplomirani sportski psiholog, Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona i bivši košarkaš, te Nemanja Radović, predstavnik SOSIB-a i trener sa dugogodišnjim iskustvom u sportskom radu sa decom sa invaliditetom. Moderatorka panela bila je Ana Jovanović, autorka programa Putem šampiona i nekadašnja FED kup reprezentativka Srbije.

Fokus programa Putem šampiona je na tome da se kod dece neguje ljubav prema sportu i naglasi značaj treniranja i fizičke aktivnosti, ali da se to radi na način koji je najbolji i najzdraviji za njih. U skladu sa tim je tekao i razgovor, te je Darko Habuš pomenuo poseban metod davanja priznanja svoj deci koja učestvuju na maratonu:

„Boda Ninković i Joca Tišma osmislili nagradu za decu koja se rangiraju ispod trećeg mesta – priznanje Super puž. I tada deca budu srećnija od pobednika kada čuju da su dobila ovu nagradu“.

Dečiji maraton Alo! Vladimir Marković
 

Najbržih 150 predškolaca na 28. Dexyco Dečijem maratonu

Andrija Gerić podelio je svoje viđenje iz ugla nekadašnjeg vrhunskog sportiste, ali i sportskog psihologa koji ima veliko iskustvo u radu sa decom:

- Važno je da deca učestvuju i da se trude da dođu do rezultata. Mnogo je takmičenja gde svi dobijaju medalje, ali mislim da je to pogrešno, jer misle da će tako biti uvek u životu, da šta god da radiš bićeš nagrađen, a to nije tako. Moraju da se trude, da uvek budu bolji. Poruka roditeljima jeste da hrabre decu, da ih hvale, da im budu podrška i da im usade ljubav prema sportu. Potrebno je da se kao populacija više bavimo sportom“.

Dečiji maraton Alo! Vladimir Marković
 

- Primarni cilj našeg saveza jeste socijalizacija i zdravlje učesnika. Nagrada je što sa nama osećaju da žive normalan život. Znaju da ih ne sažaljevamo, nego da im pružamo podršku - rekao je Nemanja Radović o radu sa decom sa invaliditetom.

Statistika kaže da deca oko 15. godine masovno napuštaju sport, a to se dešava ukoliko je odnos prema treninzima isforsiran, a ne baziran na razvijanju ljubavi prema sportu, saglasni su panelisti, te dodaju da je često ambicija roditelja veliki problem.

Dečiji maraton Alo! Vladimir Marković
 

- Ne treba da prezaštićujemo decu u svakom pogledu. Oni veliki deo vremena provode u virtuelnom svetu i mi moramo da se prilagodimo tom svetu. Zato su deca sve manje napolju. I deca i treneri imaju velika očekivanja, ali treneri moraju da ubace igru u treninge, da deci bude što zabavnije. Pustite decu da se pronađu u sportu, ne moraju svi da se bave popularnim sportovima, važno je da uživaju i da vole - zaključio je Andrija Gerić.

Naredni panel Putem šampiona biće održan na konferenciji „Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice“, koju Fondacija Novak Đoković organizuje 10. maja u MTS dvorani. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading