"Za organizaciju ovoga TREBA BITI POMALO LUD" Danijel Santa za sport.alo o predstojećem maratonu, planovima za budućnost...

07:00 | 27-04-2024

Ostali sportovi 0

Pored same trke, Beogradski maraton je idealna prilika i da upoznamo ljude sa kojima bismo mogli razmeniti iskustva, stavove i naučiti nešto novo.

Danijel Santa
Dejan Briza

Upravo sa tim ciljem je u prestonicu Srbije stigao Danijel Santa, direktor Brašov festivala i organizator najbrže trke na 10 kilometara u čitavoj Evropi.

Naime, upravo se na "njegovoj" stazi prošle godine došlo i do novog svetskog rekorda, ali je nakon premeravanja staze ustanovljeno da je bila za par metara kraća, te rekord nije priznat. 

Sada je u Beogradu, gde je izdvojio vreme za sport.alo pred početak Beogradskog maratona.

"BEOGRAD JE PRELEP ZA DOĆI I TRČATI" Kris Rob za sport.alo u susret nedeljnom maratonu, kao i budućim saradnjama...

Danijel Santa Dejan Briza
 

Za početak, govorio je o svojim iskustvima iz Beograda, u kome nije prvi put.

- Nije mi prvi put u Beogradu, pa je to jedan od gradova u koji uvek želim da se vraćam zbog njegove neverovatne lepote i raznolikosti. Svaki kraj, svaki deo Beograda je drugačiji. U njemu se uživa, i još uvek ima mnogo novih stvari da mi pokaže posle toliko godina, tako da je to sjajan osećaj. Takođe se nadam da će vreme biti bolje kako bismo mogli više da uživamo u gradu. Što se tiče maratona u nedelju, mislim da ono što očekujem da vidim je da je ono što vidim u svakoj od poslednjih godina, trka koja se razvija, koja napreduje, da je sve veća i bolja, organizacija koja obrađuje više detalja, koja pravi stvar na drugačiji način i pokazuje kapacitet rasta ovog grada kao mesta za trčanje na globalnoj mapi. Mislim da Beogradski maraton može da postane jedna od kultnih trka na ovoj strani Evrope. Ima pravi tim, ima prave profesionalce koji rade na tome, i siguran sam da ćemo o tome razgovarati za nekoliko godina, a vi ćete mi reći da sam bio u pravu.

Svestan je i Danijel kakvu tradiciju sa sobom nosi događaj kakav je naš maraton.

- Mislim da to ima prednost tradicije i prednost što ima dugu istoriju sa mnogo stvari za pamćenje iz vremena kada trčanje na ulici nije bilo toliko popularno i nije nešto previše uobičajeno, posebno u ovim delovima Evrope. Mislim da oni nadovezuju tu tradiciju, ali pristupaju stvarima na veoma inovativan način. A ovo će biti od koristi, pre svega, učesnicima, ali i gledaocima.

Danijel Santa Dejan Briza
 

Maratonske trke i generalno trčanje doživljava generalno ekspanziju u proteklim godinama, sa tim se slaže i Santa.

- Mislim da smo ovde na Balkanu, jer je slična situacija sa našim tržištem u Rumuniji, mi jedan od retkih sportova u Evropi gde još uvek postoji tržište u razvoju. Ovo je još uvek jedno tržište sa ogromnim kapacitetom za rast. Sada se praktično bavimo edukacijom, odgajamo nove generacije trkača, obrazujemo ljude da uživaju i razumeju trčanje. A Beogradski maraton to radi na sjajan način. Mislim da bi za nekoliko godina broj trkača i u Srbiji i u Rumuniji mogao da se udvostruči ako organizatori događaja budu radili kako treba.

Organizacija, kao i uvek, predstavlja izazovnu stvar, što priznaje i Rumun za naš sajt.

- Ne bih želeo da budem u poziciji čoveka koji se žali, ali morate biti malo ludi da biste ušli u takvu organizaciju, jer nivo detalja, odgovornosti i energije koju trebate uložiti u ovakve događaje je blizu samoubistvu. Potrebno vam je mnogo strasti, morate da volite sport i volite ovu industriju da biste isporučili događaje vrhunskog kvaliteta. A ako mislite da je ovo nešto što je zabavno i nešto što možete da radite dok se samo smejete, to će vas prevariti. Nije tako, ima dosta momenata borbe. Postoji mnogo trenutaka kada morate da dođete do najveće, najbolje verzije sebe da biste uspeli. Ali ako ga volite dovoljno, to je nešto što će vas izazvati da svake godine dajete sve bolje i bolje. I mislim da Beogradski maraton ima ovakav tim koji je sposoban da napreduje i razvija događaje.

Danijel Santa Dejan Briza
 

Otkrio je i kakav tip saradnje ima sa organizacijom i ljudima iz Beogradskog maratona.

Pre svega, mislim da dolazimo iz sličnih industrija, sličnih zemalja, sa tržištima koja rastu. A ono što smo shvatili kao nova generacija direktora trka i organizatora događaja je da treba da podelimo svoja znanja i iskustva i da razgovaramo sa jednima, jedni sa drugima, da vidimo kako naši događaji rastu, da pokušamo da učimo jedni od drugih, i ovo je jedan od razloga zašto sam ovde. Istovremeno, smatram da je svako od nas koji je uključen u organizacione događaje dužan da pomogne događaj i na prijateljski i konstruktivan način, da kaže drugom šta treba da se poboljša ili šta može da se uradi bolje, jer je to jedan od načina na koji možemo pomoći jedni drugima.

Komentari(0)

Loading