PET VAŽNIH SAVETA ZA SVE UČESNIKE Poznati meteorolog ističe posebna pravila za trkače i kakvo nas vreme očekuje na Beogradskom maratonu

08:00 | 27-04-2024

Ostali sportovi 0

Najpoznatiji meteorolog u Srbiji i redovan učesnik brojnih maratona, Nedeljko Todorović, izdvaja nekoliko važnih saveta za takmičare, ali i kakvo nas vreme očekuje na 37. Comtrade Beogradskom maratonu

Nedeljko Todorović
Printscreen

U nedelju 28. aprila, očekuje nas pravi sportski spektakl u prestonici Srbije, vreme je za 37. po redu Comtrade Beogradski maraton! 

Organizatori su najavili nikad veći broj trkača, a ovog puta na ulicama Beograda trčaće preko 13.000 takmičara. 

Učesnici će imati priliku da se takmiče u pet disciplina, među kojima su maraton (42,2 km), polumaraton (21,1 km), štafetni polumaraton u saradnji sa Poštom Srbije, Trka na 10 kilometara i Trka zadovoljstva (2,3 km). 

"BEOGRAD JE PRELEP ZA DOĆI I TRČATI" Kris Rob za sport.alo u susret nedeljnom maratonu, kao i budućim saradnjama...

U susret ovom pravom sportskom spektaklu, naš poznati meteorolog i čovek koji je učestvovao na ukupno 214 maratona i sedam ultramaratona, Nedeljko Todorović, istakao je za sport.alo pet važnih saveta kojih bi svaki takmičar predstojećeg Beogradskog maratona trebalo da se pridržava.

Inače, Todorović je bio učesnik i prvog izdanja maratona 1988, koji po dužini nije bio maraton, dok je prvih 42 kilometara istrčao 1990. godine. Do sada je 29 Beogradskih maratona istrčao, ovo će mu biti 30. po redu.

maraton Alo!/Marko Metlaš
 

PROCENA MOGUĆNOSTI 

Moraju dobro da procene svoje mogućnosti, da znaju približno očekivani rezultat.

UZETI U OBZIR VREMENSKE USLOVE

Da uzmu u obzir vremenske uslove, sunčano i toplo, kao otežavajuće i da koriguju očekivani rezultat. 

PITI DOSTA TEČNOSTI 

Da redovno uzimaju tečnost na okrepnim stanicama, poželjno mineralno-vitaminski napitak. 

Beogradski maraton 2023. Alo!/Marko Metlaš
 

TEMPO TRČANJA UJEDNAČEN 

Da tempo trčanja bude ujednačen, naročito da ne brzaju u početku. Ukoliko osete jači zamor da prohodaju nekoliko minuta i zatim nastave, ili čak više puta prohodaju posle 30 km, jer cilj je stići na cilj. 

NE TRČATI U NOVIM PATIKAMA 

Takođe, kao važan savet svim učesnicima bih rekao da ne trče u novim patikama, već proverenim. 

VREME NEPOVOLJNO ZA MARATONCE

Ono što svake godine najviše interesuje učesnike to je kakvo nas vreme očekuje za vreme trka. Todorović je dao detaljnu prognozu. 

- Sunčano i toplo, temperatura od 14 do 24 (start-cilj). Vetar umeren, jugoistočni. Vremenske prilike su nepovoljne za trčanje maratona, za polumaraton blago nepovoljne - zaključio je Nedeljko Todorović. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading