Mržnja kakva nikada nije viđena u sportu

13:39 | 10-06-2024

Sportski pogled 0

Mnogo skandala u kratkom vremenskom intervalu.

app
AP Photo/Michael Ainsworth

Piše: Đorđe Miljanić

Sjedinjene Američke Države su žudele za košarkaškom zvezdom koja bi podigla žensku profesionalnu ligu bar na približni nivo kakav je NBA. Kada se takva devojka pojavila, čini se sve da se ona odbaci.

Junakinja ove priče se zove Kejtlin Klark.

SRBIJA JE OVO PRIŽELJKIVALA Javio se Pešić i konačno govorio o Jokiću

Radi se o igračici koja je zvezda postala još dok je studirala na univerzitetu Ajova. Mediji, skauti, treneri... Svi su govorili da se pojavilo košarkaško čudo.

Zaista, Klarkova je nešto do sada neviđeno, pritom, ne poseduje fizičke predispozicije zbog kojih bi bila dominantna u odnosu na koleginice. Visoka je 183 centimetara, nije naročito brza, niti skočna. Samo, "bolesno" je vešta sa loptom.

Kejtlin je, takođe, bila tema feminista i feministkinja u SAD. Povelo se pitanje o jednakosti pri zaradi između muškaraca i žena, jer je disproporcija u tom segmentu kolosalna. Što, ruku na srce, ima smisla, jer je NBA neuporedivo popularniji od WNBA i donosi mnogo više novca.

Takođe, posle jedne konferencije za medije tokom koje je novinar na bizaran način flertovao sa Kejtlin, digla se "kuka i motika" da je opravdano zaštiti od takvog neprofesionalizma. Rezultat ove borbe je bila suspenzija, odnosno otkaz za spomenutog predstavnika "sedme sile".

Pojavom Kejtlin Klark, razlika između NBA i WNBA se bar u neku ruku smanjila. Mediji više prate žensku košarku nego poslednjih godina, deca se pojavljuju na utakmicama kako bi se fotografisala sa novom heroinom, tribine su punije... Konačno, posle mnogo decenija, Amerikanci su dobili "zlatnu koku".

app AP Photo/Michael Ainsworth
 

I onda su počeli da je mrze.

Otkako je Kejtlin postala profesionalka, ne susreće se sa najboljim prijemom u ligi. Najblaže rečeno. Suparnice je tuku, prljavo udaraju, provociraju... Glavni razlozi za ovako grozne postupke su ili zavist ili rasizam, pošto se mnogo puta desilo da je devojke tamne puti iz čista mira biju na terenu.

- Da, to je samo košarkaški potez. Znate, moram da igram kroz to, takve stvari se dešavaju na ovom nivou - rekla je Klarkova medijima posle izuzetno prljavog udarca koji je dobila od rivalke Šenedi Karter.

Koliko daleko ljubomora odlazi govori i izjava Ejndžel Ris, koja je bila zavidna i tokom njihovih dana na koledžu:

- Razlog zbog kojeg gledamo žensku košarku nije samo zbog jedne osobe. Gledamo je i zbog mene takođe. Želim da shvatite to - odbrusila je Risova.

 

 

Dakle, Kejtlin ima poprilično vruć doček u WNBA i još uvek nije tačno utvrđeno zašto je liga oberučke nije prihvatila, jer njenom pojavom, sve košarkašice će vremenom početi da zarađuju više novca.

Prosto, ljudi su po prvi put ozbiljno počeli da gledaju žensku košarku, čime automatski donose zaradu preko sponzora, prava TV prenosa, pregleda na društvenim mrežama, prodaje dresova...

Onda, kao vrhunac mržnje, dogodio se nezapamćeni skandal - Kejtlin Klark je izostavljena iz reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država za Olimpijske igre u Parizu!

Ova odluka je podigla mnogo prašine u spomenutoj zemlji, pošto je, primera radi, pozvana Kameron Brink, koja jeste zvezda u nastajanju, ali po kvalitetu nije ni blizu Klarkovoj, a obe su početnice u profesionalnom svetu.

S obzirom na to da je izbio nezapamćeni skandal, počela su da se ređaju objašnjenja. Dok mnogi misle da je takva odluka bila rasno motivisana, pojedini objašnjavaju "da bi navijači bili previše uznemireni sa time što Kejtlin ne bi mnogo minuta provodila na terenu u nacionalnom timu"?!?!

 

 

Opravdanje koje je iskorišćeno bukvalno nema nikakvog smisla. Pa, navijači su mnogo više uznemireni zbog činjenice što neće moći da gledaju Klarkovu tokom leta u dresu Amerike! 

Uprkos ogromnoj mržnji, Kejtlin ne odustaje i ostaje skromna.

- Uzbuđena sam zbog devojaka koje su u timu. Znam da je to najkonkurentniji tim na svetu i znam da nema velike razlike da li sam ja u timu ili ne. Uzbuđena sam zbog njih - rekla je Klarkova medijima.

Ipak, mnogo je važnije ono što je rekla privatno svojoj trenerici, Kristi Sajds:

- Hej, probudili su čudovište.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

EP 2024
Sportski pogled

POBEDI ILI UMRI

07:00

24 jun, 2024

Sportski pogled

Da li je gol Luke Jovića u petom minutu sudijske nadoknade produžetak agonije ili slamka spasa? Hoće li se radost zbog tog pogotka pretvoriti u tugu ili sreću? Mogu li da nas fudbaleri konačno učine ponosnim ili će opravdati epitet "večitih luzera"?

Komentari(0)

Loading