POBEDI ILI UMRI

07:00 | 24-06-2024

Sportski pogled 0

Da li je gol Luke Jovića u petom minutu sudijske nadoknade produžetak agonije ili slamka spasa? Hoće li se radost zbog tog pogotka pretvoriti u tugu ili sreću? Mogu li da nas fudbaleri konačno učine ponosnim ili će opravdati epitet "večitih luzera"?

EP 2024

Posle utakmice sa Engleskom stvorila se lažna slika. Nije Srbija uopšte bila toliko dobra, koliko je Engleska bila loša. 

Na red je došao meč sa Slovenijom, verovatno jednom od najslabijih ekipa na prvenstvu. "Orlovi" su opet ušli u duel sa velikom dozom straha i u prvih 45 minuta gotovo da ništa nismo videli od njih. Kod gola koji smo primili, Mijat Gaćinović gubi loptu i ne pokušava da se vrati nazad, Sergej Milinković-Savić neko vreme trči i onda odlučuje da stane i pusti beka Slovenije da matira Predraga Rajkovića, verovatno razmišljajući "ma, nema od ove akcije ništa, zašto bih se cimao, odbranićemo se". Takve greške su na ovom nivou nedopustive i skupo se plaćaju.

A, onda nas je Bog pogledao u poslednjim trenucima i Luka Jović je dao gol nade. Srbija je živa! Taj gol nam je dao veštačko disanje, nadu, to prokleto, a opet svima drago osećanje. Ipak, hoćemo li već u utorak preminuti ili ćemo nastaviti borbu?

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Posle duela sa Engleskom opet se "izonsio prljav veš". U Kataru su problem bile žene, sada je Dušan Tadić bio ljut što je ušao sa klupe poručujući kako je najspremniji i najbolji igrač reprezentacije. Od prvog minuta je igrao protiv Slovenije, ali osim jednog odličnog pasa za Aleksandra Mitrovića, nismo mnogo videli od njega.

Sada sve to pada u vodu, tačnije moralo bi da padne. Zaboraviti utakmice sa Engleskom i Slovenijom, smanjiti sujetu, spustiti loptu, ohladiti glavu i fokusirati se na sledećih 90 minuta.

EP 2024 EPA-EFE/MOHAMED MESSARA
 

 

I pre početka prvenstva se znalo da "orlovi" moraju makar jedan meč da dobiju i da će utakmica sa Danskom vrlo verovatno biti presudna.

Ako Škotska i Mađarska odigraju nerešeno, ako Hrvatska izgubi od Italije i Albanija od Španije, ako Engleska pobedi Sloveniju sa dva gola razlika... Ako ovo, ako ono i tako u nedogled. E, pa dosta sa kalkulacijama i navijanja za druge, fudbaleri Srbije sudbinu drže u svojim rukama. Pobeda donosi sve, remi ili poraz vraćaju nas kući. Istini za volju, kako se većina igrača ponaša, možda bi ih nova eliminacija u grupi obradovala više od plasmana u nokaut fazu.

Dragan Stojković Piksi je verovatno najbolji srpski fudbaler svih vremena. Bio je pravi vođa na terenu, neko koga inspiršu velike utakmice i ko je igrao najbolje kada je najpotrebnije. Međutim, kao selektor dosta luta. Jak na rečima, slab na delu. Više zvuči kao političar, nego kao trener.   

„Napašćemo Engleze“, „pobedićemo Slovence“, parole su koje danima slušamo u Nemačkoj, ali umesto toga već drugu utakmicu na Evru gledamo reprezentaciju koja gotovo po pravilu između 30 i 45 minuta od kako meč počne ne može da ukapira šta protivnik igra, niti da ukapira kako Srbija treba da igra. Umesto staložene, organizovane igre, gledamo besomučna, beskorisna dodavanja, uglavnom unazad, kruženja po terenu i onda traljave završnice.

Piksi EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
 

 

Počelo se polako i sa izgovorima, kako su pojedini igrači kolabirali, pa se onda iznose nevažni statistički podaci, poput onoga da smo imali više pasova od Slovenije, a ne spominje se da su to uglavnom bili pasovi u zadnjoj liniji bez jasne ideje, pa onda da smo imali veći posed lopte...

Od toga što je Sergej najviše pretrčao protiv Engleske nismo imali nikakvu korist. Na kraju krajeva, prestao je da trči kada je bilo najvažnije kod gola Slovenije.

Sada Piksi poručuje kako će ostaviti poslednju kap znoja, kako ćemo pobediti Dance i moli navijače da im verujemo i da ih volimo kada ne ide. Prirodno je voleti svoju reprezentaciju. Ponovo će sve u Srbiji stati u utorak u 21 čas, ali kako da im verujemo kada su nas toliko puta slagali? Na osnovu čega da budemo optimisti?

Ipak, fudbal je magična igra, čuda su moguća, samo naši fudbaleri nikako da ga naprave. Možda je sada konačno kucnuo čas, pa će i oni konačno da nas usreće.

Sistem je takav da grupu neće proći samo onaj ko neće. Takmičenje posle grupne faze završava samo osam ekipa, dok čak 16 ide dalje.

Momci, od vas zavisi. Pobedite te Dance i dokažite koliko vredite. Nacija je sita izgovora. I vrapci na grani već znaju da je lopta okrugla, da danas svi igraju fudbal, da smo igrali perfektno, ali da nam je eto falio gol. Pobednici idu dalje i pišu istoriju, gubitnici smišljaju opravdanja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading