Ove noći su se ujedinili živi i mrtvi - istorija srpske košarke u jednom treptaju oka

23:28 | 08-08-2024

Sportski pogled 0

Verujete li u nešto više od naših života?

sada

Piše: Đorđe Miljanić

Košarka je u našoj zemlji počela ozbiljnije da se razvija posle Drugog svetskog rata. Pojavom Radivoja Koraća su se javile prve nade za osvajanje trofeja na međunarodnim takmičenjima, kasnije su se pojavile neke druge legende, ali se uvek potenciralo jedno - struka i škola.

Profesor Aleksandar Nikolić, Ranko Žeravica, Dušan Ivković, Božidar Maljković, Željko Obradović, Svetislav Pešić... Njihovo znanje je prenošeno s kolena na koleno, negovalo se decenijama i od njihovih principa se nije odustajalo. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Od 1945. do 2024. godine, znanje se samo prilagođavalo vremenu u kome je bilo potrebno da se primeni. Tako smo na dan koji niko neće nikada zaboraviti, 8. avgust, bili tako blizu pobede protiv "drim tima" Sjedinjenih Američkih Država. 

PLAČE BOGDAN, PLAČE CELA SRBIJA Ovo nismo zaslužili: Suze kapitena peku kao nikada

Bilo je to polufinale Olimpijskih igara, kada je Srbija pokazala čitavom svetu šta je njena škola košarke. Selektor Svetislav Pešić, jedan od poslednjih "čuvara vatre", znao je kako da se suprotstavi "alama" iz Amerike.

I to uopšte nije slučajno. U nekim momentima je na terenu u legendarnoj dvorani "Bersi" izgledalo kao da su se slavni pokojnici podigli iz mrtvih kako bi pomogli svojoj zemlji, svojoj košarci. Kao da su Željko Obradović i Božidar Maljković bili sve vreme tu kako bi pomogli kolegi i prijatelju Kariju. 

Kao da je hrabrost Aleksandra Đorđevića ušla u Bogdana Bogdanovića, kao da je žestina Predraga Danilovića ušla u Aleksu Avramovića, kao da je genijalnost Dejana Bodiroge ušla u Nikolu Jokića, kao da je lucidnost Miloša Teodosića ušla u Vasilija Micića, a borbenost Gorana Grbovića u ceo tim. 

Cela istorija srpske košarke je stala u tih 40 minuta, kada je trebalo da se dogodi najveće čudo. Kada su se ujedinili živi i mrtvi da pomognu da se odigra utakmica milenijuma. Gledajući šta se dešavalo na terenu, u siluetama i senkama igrača i trenera smo mogli da prepoznamo sve velikane koje smo gledali kroz decenije.

Treptaj oka.

Ognjen Dobrić promašuje otvorenu trojku - Aleksandar Đorđević pogađa trojku protiv Hrvata.

Treptaj oka. 

Lebron Džejms pogađa za vođstvo SAD - Slovenija pobeđuje desetkovane Srbe u finalu Evropskog prvenstva.

Treptaj oka.

Bogdan Bogdanović pogađa uz faul - Dejan Bodiroga pogađa trojku protiv Argentine u finalu Svetskog prvenstva.

Treptaj oka.

Stefen Kari pogađa penale za pobedu Amerike - Srbija gubi od Litvanije u polufinalu Evropskog prvenstva.

Srbija je noćas bila ujedinjena, isto kao i njeni slavni preci zajedno sa današnjim legendama, a prošlost, sadašnjost i budućnost su postali jedno.

Poraz pakleno boli, ali dok je istorije, biće i srpske košarke.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading