HRVAT PRIMIO NOVAKA U KUĆU POSLE RATA KAO SINA Đoković će mu ovaj gest pamtiti čitav život

13:20 | 11-10-2024

Tenis 0

Legendarni teniski stručnjak bio je tu za Novaka na početku njegove karijere

ata

Najbolji teniser na svetu, Novak Đoković, pamtiće zauvek jedan gest čuvenog teniskog majstora Nikole Pilića sa početka njegove karijere. 

Nikola Pilić (85), legenda jugoslovenskog i svetskog tenisa, poznati je hrvatski stručnjak koji je početkom veka pet godina u svojoj akademiji u Nemačkoj učio Novaka Đokovića tenisu, profesionalizmu i životu.

Posle važnih lekcija koje je naučio od Jelene Genčić u Beogradu, Novak je u septembru 1999, nedugo posle NATO agresije, otišao u Minhen kod Nikole Pilića i nekadašnji finalista Rolan Garosa (1973. godine) odmah je video kakav biser ima pred sobom. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Bio je četiri i po godine kod mene, više-manje. Tu je i moja supruga jako puno pomogla. U ono doba sam imao par igrača od 16, 17 godina, a on je imao 13. Posle mesec dana video sam kako se on ponaša, kako gleda i moja supruga je rekla 'Nikola, znaš šta, ovaj mali Đoković kada govori o tenisu, ta rečenica je vrlo slična tvojoj - kazao je Pilić u intervjuu za "K1 televiziju". 

ČUVENI BBC POSTAVIO PITANJE KO JE NAJVEĆI IKADA Odgovori će mnoge šokirati, evo šta su rekli za Novaka

Pričao je Pilić i o već čuvenom Novakovom meču kada je kao 14-godišnjak u Nemačkoj igrao na treningu protiv Gorana Ivaniševića. 

- U svakom slučaju, kada je imao 14 godina... Za Gorana Ivaniševića je 2000. godina bila katastrofalna, izgubio je 19 puta zaredom u prvom kolu, došao je kod mene sa dosta kila više... Kako sam ja neverovatno lud što se tiče profesionalizma, igrao sam i subotom i nedeljom i u nedelju smo igrali do 16, a onda sam mu rekao: 

- Igrali su 20 minuta, Novak je bio kao hipnotisan. U tih 20 minuta nije bacio nijednu loptu u mrežu. Da li je to moguće? Možda je neka izašla napolje, a možda je neka izašla van linije, ali nijedna u mrežu. Tada je Goran rekao 'Od ovog malog bi moglo da bude nešto - dodao je Pilić. 

Slavni Hrvat sa ponosom ističe još jednu stvar zbog koje je ponosan na Novaka.

 - Nikad ništa nije zaboravio, razgovarali smo satima. Uhvatio sam ga i već u 15. godini sam bio uveren kao i njegov otac, da će biti jako dobar igrač. Nisam znao da će biti 'Broj 1', ali sam znao da će biti izvrstan igrač. Na kraju, nije imao ni 16 godina, a osvojio je prvenstvo Evrope do 16. Onda sam došao ovde i osvojio je prve ATP poene". 

Potom je otkrio kako se slagao sa Srđanom Đokovićem. 

- Moram iskreno da kažem da smo Srđan i ja, kada je Novak imao 15 godina, bili uvereni da će igrati vrhunski tenis. Nismo znali da li će biti 'Broj 1', ali da će igrati vrhunski tenis. I moram da kažem da je Srđan uvek poštovao moje mišljenje i nikad mu neću zaboraviti. Napravio je neke stvari koje sam ja rekao da bi trebalo da napravi i uvek je stajao iza Novaka, u svakoj situaciji. Znam da je eksplozivan, da zna da kaže nekad i što ne bi trebalo, ali u tom periodu bio je jako važan za Novaka. Ne bih rekao da Novak bez njega 'nikad' ne bi nešto ostvario, ali puno teže - dodao je Pilić. 

- Moja supruga Mia i ja smo ga u to doba primili znajući šta se događa 1999. godine, primili smo ga skoro kao našeg sina. Zahvaljujući mojoj supruzi više nego meni - naglasio je on. 

 

 

 

Komentari(0)

Loading