NOVAK ĐOKOVIĆ DOBIJA BITKE, ALI GUBI LI RAT?

07:00 | 18-01-2024

Tenis 0

Novak Đoković je u trećem kolu Australijan opena i to je najvažnije. Međutim, postoji jedno veliko "ali"

Novak Đoković
AP Photo/Louise Delmotte

Kada je neko najbolji svih vremena za njega je sve sem titule neuspeh. Poraz u finalu ili prvom kolu suštinski ne menja mnogo. Isina, u igri je i prvo mesto na ATP listi, ali to Novaku Đokoviću u ovoj fazi karijere nije prioritet.

Novak je u Melburn stigao sa jasnim ciljem, po 11. put osvojiti Australijan open. Bilo koji drugi ishod neće zadovoljiti njegove apetite. 

Znalo se da Đoković nije stigao fit u Australiju, mučila ga je povreda zgloba desne ruke, a na sve to nadovezala se i prehlada. U prošlosti je znao da i sa većim problemima izađe na kraj, pa da se domogne titule, pa će mu to iskustvo biti od velike koristi i ovoga puta. Ipak, Novak je sada stariji za još jednu godinu. Kako reče Andre Agasi, Đoković godine neće moći da pobedi. Koliko god bio snažan i vodio računa o svom telu, neminovno je da godine ostavljaju trag.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Od ogromne, možda i krucijalne važnosti je da Novak što lakše dobija uvodne mečeve na grend slemovima kako bi što više snage sačuvao za završnicu i teže protivnike. Navikao nas je da iz duela u duel podiže nivo igre i da po pravilu ono najbolje ostavi za kraj. Ali, da li će to biti slučaj i ove godine?

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Iako su upisane dve pobede, Đoković ne može biti zadovoljan kako je započeo turnir. Ne oseća se najbolje, na momente deluje iscrpljeno, a preko puta mreže imao je veoma inspirisane rivale koji su igrali izvanredan tenis.

Već u prvom kolu na terenu je proveo četiri sata i pobedio Dina Prižmića, što je njegov najduži meč prvog kola u karijeri, a to dovoljno govori samo po sebi. Ništa manje neizvestan nije bio ni meč drugog kola protiv Alekseja Popirina. Da je Australijanac iskoristio jednu od četiri set lopte u trećem setu i poveo sa 2:1, muka po Novaka bila bi još veća.

Olakšavajuća okolnost je da na grend slemu ima dan odmora, pa će oporavak možda odigrati i presudnu ulogu. Nije Srbin trenirao ni prošle godine kada ga je takođe mučila povreda, pa je uspeo da se domogne trofeja, te nije isključeno da isti recept primeni i ove sezone.

Treća runda ne bi smela da bude toliko zahtevna. Rival mu je Argentinac Tomas Martin Ečeveri koji najbolji tenis igra na šljaci. Iako je mnogo napredovao na betonu i maksimalnim rezultatom savladao Endija Mareja i Gaela Monfisa, nema igru kojom bi mogao da nudi Đokoviću. Uostalom prošle godine su se sastali dva puta i u oba navrata je slavio naš as bez izgubljenog seta.

Novak Đoković Tanjug/Ap
 

 

Već od osmnine finala kreću neuporedivo veći izazovi i zahtevniji mečevi. Najpre Ben Šelton, pa verovatno Tejlor Fric ili Stefanos Cicipas, zatim Janik Siner i za kraj Karlos Alkaraz.

Dobra stvar je što Novak dobija bitke, ali hoće li imati snage da dobije i rat?

Nebrojano puta je uspevao da pronađe način, izvlačio neke kečeve iz rukava i mnoge terao da postave pitanje "kako je opet uspeo"?

Nadamo se da će Đoković ponovo uspeti da prebrodi sve probleme i da će nastaviti sa pomeranjem granice. 

Ipak, ovoga puta će biti teže nego ikada pre. Jednostavno, sustižu ga godine i od toga se ne može pobeći.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading