TREBA SE POVUĆI KAO ŠAMPION Bogdan Obradović za sport.alo: Uvek sam za domaći proizvod, Ziki je fantastičan, to je prava stvar

07:05 | 15-04-2024

Tenis 0

Ne sumnjam u njihovu saradnju, čitav život su bili deo reprezentacije - poručuje za sport.alo teniski stručnjak Bogdan Obradović

Bogdan Obradović
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Najbolji teniser u istoriji Novak Đoković, nije započeo sezonu onako kako je želeo i kako nas je navikao svih ovih godina u kojima dominira belim sportom. 

Nole je doduše odigrao samo tri turnira otkako je počela sezona u 2024. godini, ali, za sada, nema nijednu titulu. 

Srbin je gubio u polufinalu Australijan Opena od Janika Sinera, potom od još jednog Italijana Luke Nardija u trećem kolu Indijan Velsa, da bi treći poraz doživeo pre samo dva dana u polufinalu Monte Karla protiv Norvežanina Kaspera Ruda koji je poražen u finalu od Stefanosa Cicipasa. Grku je to treća titula u kneževini posle 2021. i 2022. godine. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ali, uprkos nešto slabijem početku sezone, Đoković je i dalje prvi. Do starta Rolan Garosa (26. maj - 09. jun) Nole ne brani mnogo poena - 225. Sva je prilika da će se upravo na pariskoj šljaci voditi bitka za teniski presto na koji pretenduju Siner i Alkaraz želeći da svrgnu Novaka - dugogodišnjeg kralja. 

"O OVOME ĆU PRIČATI DECI I UNUCIMA" Pobedio Đokovića, pa ZABLISTAO pred medijima: Novak je ljudsko biće, iako ne deluje tako

O tom porazu u polufinalu Monte Karla, ali i svemu onome što Novaka čeka, saradnji sa Nenadom Zimonjićem kao i rastanku sa Goranom Ivaniševićem, govorio je za sport.alo nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije koji je sa "orlovima" osvojio čuvenu "salataru" u Areni 2010. godine, Bogdan Obradović.

Kako ste videli meč Đokovića i Ruda u polufinalu Monte Karla? Da li vas je iznenadio taj poraz?

- Meč je bio bukvalno na granici. Mogao je da ode na bilo koju stranu. Ono što mi je nesvojstveno za Novaka je što se vratio u meč pa onda bukvalno nestao. Ali, bio je egal i u tom trećem setu. Međutim, tek je krenula sezona na šljaci, tako da ima još dosta turnira na kojima će Novak pokušati da zablista kao ranije i pomrsi konce ovim mlađima i vrati se na stare staze slave.

Bogdan Obradović EPA/Filip Singer
 

Novak je imao nekih verbalnih sukoba sa navijačima. Čini se da je to u neku ruku i dobro jer time pokazuje da i dalje ima vatre u njegovim očima, da želi i dalje da se nadmeće?

- Tako je, apsolutno ste u pravu. Znamo svi da Novaka to "gura" napred, to ništa nije strano kada je on u pitanju. Takođe, video sam da su ga iz takta izbacili i neki naši ljudi, odnosno da dolaze sa ovih prostora. Verovatno su malo preterali u navijanju, pa su i Noleta uspeli da iznerviraju i onda je usledila njegova neprijatna reakcija. Ali, znamo koliko je Novak fokusiran kroz čitav meč i onda neko dođe i sa tribina ga dekoncentriše namerno ili nenamerno, pa onda on odreaguje kako odreaguje, ne treba ni njemu zameriti.

Rastanak sa Ivaniševićem je sve iznenadio. Da li je i vas?

- Znate šta, ako nešto ne ide, onda ne ide. Ne treba siliti stvari. Promene nikad nikom nisu loše donele. Ako su one neophodne, onda treba i težiti ka njima. Nole je sve rekao oko toga, da je došlo do prezasićenja i mislim da ne treba kopati previše po tome i to je to. Treba gledati dalje.

Bogdan Obradović EPA/JOHN G. MABANGLO
 

Nenad Zimonjić je sada u Novakovom timu. Zajedno ste osvojili čuvenu "salataru" 2010. godine.

- Šta da kažem o Zikiju. Ako se neko odlično poznaje, to su onda njih dvojica. Ne sumnjam u njihovu saradnju, ceo život su bili deo reprezentacije. Ali, kao i za svaki uspeh, tako je i za njih dvojicu potrebno vreme. Potrebno je da se obojica pronađu što bi se reklo, a onda je sve moguće. Ziki je fantastičan, izuzetno poznaje tenis, jako je analitičan, sve prati iz svih uglova, jednostavno majstor. Ja sam uvek za domaći proizvod. Mislim da je to prava stvar. Ziki se polako prilagođava timu, Nole isto njemu. Verujem da će uspeti, to su dva velika šampiona.

Đoković je na zalasku karijere i to je realnost. Koga biste izdvojili kao potencijalne naslednike Novaka?

- Sigurno je da su to Siner i Alkaraz. Nekako se najviše izdvajaju od svih ovih mlađih igrača. Ali, svi oni imaju jedan ogroman problem. To je kontinuitet. Odigraju fantastično na nekom turniru, pa onda na naredna dva slabije. Dakle, njima je neophodno psihološko sazrevanje. Ali, neminovno je da će oni biti u vrhu posle Novakovog povlačenja. Međutim, iskren da budem, očekujem da posle Đokovića i Nadala imamo nekoliko tenisera koji će se smenjivati na vrhu i u osvajanju titula. Kao onda kad smo imali Safina, Kafeljnikova, Riosa, Rodika...a onda su došli Federer i Nadal i na kraju Novak.

Bogdan Obradović EPA/JOHN G. MABANGLO
 

Uprkos brojnim povredama i odustajanju sa turnira, Nadalovi navijači se nadaju da će biti spreman za njegov omiljeni grend slem - Rolan Garos?

- Biću iskren. Ako ide, ide, ako ne, treba se lepo povući i to je to. Organizovati oproštajni meč pred krcatim stadionom i povući se kao pravi šampion kakav i jesi. Jer navijači pamte kako odlaziš i onda je bolje, ako već ne ide kao pre, otići u igračku penziju kao velikan. To ne mislim samo za Nadala, nego i generalno za svakog sportistu koji se sprema da stavi tačku na profesionalno bavljenje sportom, pogotovo na one najveće - zaključio je Bogdan Obradović priču za sport.alo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading