NADAL SE DOPINGOVAO? Ovaj dokument je dokaz da je Rafa koristio nedozvoljena sredstva (FOTO)

18:42 | 15-04-2024

Tenis 0

Španac se vraća na teren

Nadal
EPA/Shutterstock/Twitter/printscreen

Španski teniser Rafael Nadal potvrdio je da će igrati na turniru u Barseloni. Prvi rival mu je Italijan Flavio Koboli i biće zanimljivo videti kako će Rafa odigrati posle velike pauze.

Ove godine je igrao samo na turniru u Brizbejnu, a cilj mu je da bude na vrhuncu na Rolan Garosu. Ipak, Nadalova titula u Parizu bila bi zaista ravna čudu. Međutim, Španac nas je u prošlosti navikao na neke neverovatne rezultate, pa su ga mnogi optuživali da je koristio neka nedozvoljena sredstva.

Nedavno se u javnosti pojavio dokument iz sada već davne 2009. godine koji dokazuje da je Rafa koristio nedozvoljene supstance, koje su mu pripisane radi lečenja.

 

 

Tada je Španac dobio medicinsku dozvolu da može da koristi zabranjenu supstancu betametazon u cilju lečenja, pošto druge metode nisu dale rezultate.

Umeo je Nadal često da odsusutvuje sa terena po pola godine i onda se vrati te dođe do grend slem titule. Tako je bilo pre dve sezone na Rolan Garosu, kada je došao do trofeja iako je ima povredu stopala.

Francuski biciklista Gijom Martan se osvrnuo na izjavu Nadala u kojoj je priznao da je primio veliki broj injekcija u stopalo kako bi ga "umrtvio" i došao do stanja da se bori u Parizu.

- To što je Nadal uradio je nemoguće za bicikliste i to je meni normalno. Mi ako smo povređeni ili bolesni ne možemo da trčimo, ne takmičimo se i to mi zvuči kao normalna stvar iz nekoliko razloga. Prvo, zbog zdravlja sportiste. Na duge staze ne znam koliko je to dobro po Nadalov zglob, a takođe, lekovi – a posebno injekcije – nemaju lekovito delovanje i sigurno mogu da utiču na performans, ili da čak unaprede nečiji performans. Zbog toga meni deluje da je ovo bilo na granici - rekao je Martan za "Ekip".

Biciklizam je 2011. godine uveo pravilo "bez igli" i ono što je Rafa uradio na Rolan Garosu u tom sportu ne bi bilo moguće.

- Da je biciklista uradio isto, čak i da to nije zabranjeno, svi bi krenuli da ga optužuju da je dopingovan. Tu je takva kulturološka pozadina zbog raznih klišea koji su vezani za biciklizam - objasnio je Francuz. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading