ŠOKANTNE REČI DOKTORA Đokoviću zbog udarca flaše prete ozbiljna oboljenja, Novak je pogođen u KRITIČNU stranu mozga

12:17 | 11-05-2024

Tenis 0

Zabrinjavajuća analiza poznatog neurologa.

app
AP Photo/Alessandra Tarantino

Tema broj jedan u svetu tenisa je, bez dileme, skandal koji se dogodio u Rimu, gde je Novak Đoković pogođen flašom u glavu i tom prilikom zadobio povredu.

Celu situaciju je analizirao poznati američki doktor neurologije, Šon Malen, koji radi kao direktor istraživanja u laboratoriji "ETC" u gradu Urbana, država Ilinoj.

POBEGAO OD POLICIJE?! Italijani se oglasili o čoveku koji je povredio Đokovića

Spomenuti naučnik je prvo otkrio kojom je silom boca pala na glavu popularnog Noleta, pa onda objasnio kakve posledice po mozak takav udar može da izazove kod sportiste kakav je srpski teniser:

- Analizirao sam incident teniske zvezde, Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu nečime što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Kako bismo razumeli udar, koristio sam veštačku inteligenciju kako bi izračunao silu flaše koja je udarila u Novakovu glavu.

Računica govori da je flaša pala sa šest stopa (oko 1.8 metara) sa minimalnom inicijalnom silom udarca od oko 79.2 Njutna (sila od oko osam kilograma pritiska u odnosu na neku podlogu), što je kao da pas srednjeg rasta skoči na vas.

Još važnije, iz neurofizičke tačke gledišta, takav udar na desnu parijetalnu stranu može da bude zabrinjavajuća. Ovaj deo mozga je kritičan za funkcije povezane sa koordinacijom kretanja i čulnog procesuiranja informacija. 

 

 

Inicijalni simptomi mogu da budu od glavobolje i vrtoglavice do suptilnih kognitivnih poremećaja kao poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem strategija i poteza. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre zavisi od preciznosti, izdržljivosti i strateškog razmišljanja, čak i najmanja oštećenja mogu da utiču na njegove partije.

U prvih 24 do 48 sati od incidenta je neophodno da se prate znaci potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi potencijalno mogu da poremete njegova izdanja na predstojećim turnirima, da utiču na njegovu brzinu reagovanja i donošenje odluka pod pritiskom. Esencijalno je da medicinski profesionalci procene njegovo stanje kako bi bili sigurni da nema ozbiljnih povreda i da ga bezbedno vrate na teren - napisao je doktor Malen na društvenoj mreži "X".

Iako je Novak Đoković otkrio da se oseća dobro, možda nije na odmet s vremena na vreme proveriti kakvo je njegovo stanje.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading