"NOVAK JE NAVIKAO DA STRADA" Bivši trener Đokovića za sport.alo: Video sam ga na treningu, izgledao je...

18:48 | 12-05-2024

Tenis 2

Srpski teniser prolazi kroz ozbiljnu krizu.

app
AP Photo/Alessandra Tarantino

Iako je u poslednje vreme u nešto slabijoj formi, malo ko je očekivao da će Novak Đoković u trećem kolu ATP turnira u Rimu da doživi onakav debakl. Navijači srpskog tenisera su zabrinuti njegovim izdanjima i pitaju se da li se bliži kraj karijere.

Kako bismo sagledali čitavu situaciju u vezi sa popularnim Noletom, sport.alo je kontaktirao bivšeg selektora Dejvis kup reprezentaciju Srbije, Bogdana Obradovića, koji je dugo sarađivao sa Novakom Đokovićem u nacionalnom timu.

ĐOKOVIĆ SE OGLASIO POSLE DEBAKLA Novakove reči baš brinu: Moraću da uradim medicinske testove

Šta su razlozi ovakvog pada forme kod Novaka?

- Ne znam šta bih rekao. Novak je uvek davao maksimum. Moguće je da je zbog svega što mu se dešavalo nije mogao da da svoj maksimum. Vrlo je teško govoriti o bilo čemu i pretpostavljati, a da niste bili prisutni na licu mesta. Iz ove perspektive, dobro poznajem Novaka jer smo dugo radili zajedno, ali s druge strane, zaista ne znam šta se sada desilo i koji su razlozi pada forme.

metlaš Marko Metlaš/Alo!
 

Ovo je možda i najslabija sezona u karijeru Novaka Đokovića. Da li je problem motivacija?

- Ne verujem, mislim da on nema problema sa motivacijom. Čim je na turu, čim igra mečeve, on želi da pobeđuje. On je takav i ceo život je bio takav i zbog toga je najveći pobednik svih vremena. Prema tome, zaista ne znam. Priča je poprilično komplikovana i vrlo teška da možemo da otkrijemo direktno prave uzroke. Čitava stvar je vrlo kompleksna. On pokušava, daje sve od sebe, traži novi tim i ljude i to je to.

Da nisu problem godine?

- Nedavno sam ga video u Beogradu na treningu, sjajno je igrao tenis, sjajno je kondiciono izgledao... Izgledao je isto kao i pre 20 godina. Ne vidim neku razliku, pre svega što napredujete kako godine prolaze. On je zdrav, nije imao operacije, neke velike povrede, niti velike pauze. S te strane, vidim da je vrlo stabilan. Što se tiče pitanja u vezi sa Novakovom formom, najbolje je njemu ih uputiti, a ko zna da li i on sam zna odgovore na njih. Jednostavno, svi mu želimo dobro, u njegovoj igri se tehnički ništa nije promenilo, čak je kroz godine postao pametniji... Lično, poprilično sam zbunjen i ne znam. Možda se treba vratiti početku, starim korenima i na taj način pokušati sebe resetovati. Mislim da je potreban ozbiljan tim ljudi, možda i svih nas koji smo ga okruživali, da u zajedničkoj priči pronađemo uzročnike, ako oni uopšte i postoje.

Nedavno se dogodio skandal kada je Novaka pogodila flaša u glavu. Da li je to možda isto uticalo da onako loše odigra protiv Alehandra Tabila?

- Novak je navikao da strada i strada od publike, već godinama, da ne kažem decenijama. Navikao je na te stvari, s tim što je ovo bilo fizičkog karaktera, u smislu, pogodila ga flašica u glavu i to je bilo neprijatno iskustvo. Hoću da kažem, što se tiče nenavijanja publike i negativnog odjeka publike, Novak je na to navikao. Možda je moguće da se posustane posle toliko negativnosti, možda mu se sve skupilo i da je to uzrok lošije forme. Da se istrošio od svega i da posustane sa energijom. Mada, nije mi izgledao neraspoložen posle meča, čestitao je protivniku, ponašao se normalno. 

metlaš Alo/Nenad Vujanović
 

Da li imate možda neki savet za Novaka kako bi se vratio u formu?

- Magičan štapić ne postoji koji će otvoriti čarobna vrata. Mora da nastavi da radi i da veruje u sebe. Da radi ono što je radio do sada. Možda će ovi padovi da ga nateraju da još jače radi i da se što bolje pripremi i da veruje u sebe, da ojača... Novak je uvek bio junak i veliki borac i ja sumnjam da će da prestane da bude takav. Sad, ima tu još faktora, treba neki od ovih "uređaja" koji su posustali da se zamene. Treba sebe resetovati. Nije lako. Sa toliko titula i sa opterećenjem nastupa na Olimpijskim igrama, to troši čoveka. Nije mu lako. Drugo, imate mnogo mladih igrača koji su motivisani da ga pobede. Svi znamo kako timovi u timskim sportovima, koliko lako propadnu u smislu forme, rezultate... Zamislite kako je teško održati kontinuitet u individualnim sportovima, kada ste sami samcijati. 

Koje su Vaše prognoze za Rolan Garos?

- Nole i dalje igra vrhunski tenis, iako je imao nepredviđene padove. Novak i dalje može da dostigne vrhunski nivo tenisa koji bi ga odveo do vrha na tom turniru. I na svakom turniru. Samo je pitanje toga da li će Nole da se skoncetriše, da li će imati snage, sile i energije da u svakom meču odradi ono za šta jeste sposoban. Da li će uspeti, videćemo, a da li verujemo, verujemo svom snagom da on to može i svi mu zajednički dajemo tu podršku. 'Ajmo napred Nole, daće Bog da bude kako valja.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(2)

Loading
Stevan

13.05.2024 00:27

Novak je uništen.

Lj

13.05.2024 09:58

A da nije problem udarac u glavu? Slučajno ili namerno, njemu je ta flaša tresnula na glavu.