VREME JE Kritikovani selektor u prilici da u finalu EURO 2024. ispiše istoriju

06:30 | 13-07-2024

EP2024 0

Gordi Albion nije bio u polufinalu međunarodnog turnira 22 godine, a onda je došao novi strateg i to je uspeo triput na četiri turnira

Geret Sautgejt

U finalu šampionata u Nemačkoj (sudi Francuz Fransoa Leteksje) za titulu kontinentalnog prvaka boriće se Španija i Engleska.

Džud Belingem i Nemanja Gudelj AP/Andreea Alexandru
 

Na kraju u završnoj predstavi imamo tim koji je u fudbalskom smislu najviše pokazao i ekipu koja ima potencijal da bude najbolja i koja je pre početka turnira ponela epitet glavnog favorita.

Mučila se Engleska u grupi, ostvarila samo jednu pobedu (Srbija), a u eliminacionoj fazi na svakom meču uspevala da se vrati nakon zaostatka. Tako su, osim izuzetnog individualnog kvaliteta koji je pravio razliku, pokazali i mentalnu snagu i pobednički stav.

Oli Votkins AP/Martin Meissner
 

Presudio kvalitet s klupe

Protiv Holandije u polufinalu odigrali su igrači selektora Gereta Sautgejta verovatno i najbolju utakmicu na turniru, a odlučujući gol koji su kreirali rezervisti pokazao je koliko bitnu ulogu u ovoj formi takmičenja ima kvalitet igrača s klupe.

Drugo evropsko prvenstvo u nizu Engleska je u finalu. Na prethodnom je, na penale, u borbi za trofej izgubila od Italije. Da bi stigli do prve titule, Englezi će morati da sruše sjajnu Španiju, koja je dobila svih šest utakmica.

Najefikasnija ekipa su na prvenstvu. Igraju brz i direktan fudbal predvođeni Rodrijem koji je kompjuter na sredini terena. Biće jači za defanzivce Karvahala i Le Normanda, koji su odradili suspenzije. Sjajan posao radi selektor Luis de la Fuente. Odlično poznaje navike i mogućnosti igrača. Deset momaka iz ove grupe vodio je ranije u selekciji do 19, kasnije i do 21 godine i s obe bio prvak Evrope. Za razliku od Engleza, koji do sada nisu imali sudar ni sa jednom elitnom selekcijom, Španci su u nokaut-fazi tukli Nemačku i Francusku. Spektakl u Berlinu je zagarantovan. S jedne strane Belingem, Foden, Kejn, sa druge Jamal, Vilijams, Olmo.

Lamin Jamal AP/Hassan Ammar
 

Mogu li Španci do četvrte evropske titule, prve od 2012, ili će Englezi prvi put pokoriti Evropu, saznaćemo u nedelju u Berlinu. Selektor Španije smatra da će finalna utakmica protiv Engleske biti spektakl za nezaborav.

- Suočićemo se s veoma ozbiljnim rivalom. Pokušaćemo da nametnemo stil, ali nemamo mnogo prostora za grešku - istakao je De la Fuente.

Luis de la Fuente AP/Manu Fernandez
 

Dodao je da su u taboru „crvene furije“ entuzijastični zbog kvaliteta rivala za tron Starog kontinenta.

- Obe ekipe su u vrhunskoj formi. Biće to sjajna predstava gledaocima. Stilovi su nam veoma različiti. Englezi igraju fizički, njihovi igrači vole prostor. Pokušaćemo da nametnemo svoj stil, da imamo posed lopte, ali i da stvaramo prilike u kontranapadu. Ipak, i drugi aspekti dolaze u obzir - podvukao je selektor Španije.

Hezus Navas EPA/Ronald Wittek
 

Neuništivi Navas 

Hezus Navas (38) bio je 2011. deo reprezentacije Španije sa Kasiljasom, Ramosom, Pikeom, Viljom, Ćavijem, Inijestom… a i sada je vojnik crvene furije za koju je postigao pet golova na 56 utakmica.

Sautgejt je dvostruki uzastopni finalista evropskog prvenstva, od nedelje možda i jedini Englez koji je doveo reprezentaciju do evropske titule. Nije najbolji taktičar, ali ima drugi kvalitet koji ga izdvaja, a to je psihološka priprema, stvaranje i održavanje timskog duha u ekipi prepunoj zvezda koje nikada ne odustaju. Zbog toga je već najavljeno da ostaje na klupi bez obzira na ishod finala.

Engleska nije blistala, ali nikada nije odustala. Gubili su svakoj utakmici nokaut-faze, ali su pronalazili put do pobede, koliko god se činilo da je eliminacija neibežna. Belingem je makazicama sačuvao čast protiv Slovaka, Saka iz nemoguće pozicije sprečio švajcarsku senzaciju i posle slavio s lepom Tolami, a Votkins šutem u malu mrežu odveo Engleze u finale EURO 2024.

- Mislim da smo zasluženo u finalu, a sad sledi ono najbolje. Taktički moramo da budemo savršeni, jer su oni dobra ekipa. Ali tu smo - kazao je Sautgejt za engleske medije.

Geret Sautgejt EPA/FRIEDEMANN VOGEL
 

Dobio je čestitke za prave izmene. U finišu meča ušli su Palmer i Votkins, upravo je iz njihove akcije postignut pobedonosni gol protiv Holandije.

- Najvažnije je da svako od igrača može da uđe u igru i pomogne timu. Obojica su imali odličan stav. Veoma sam srećan zbog Olija. Kejn je dobio udarac u prvom poluvremenu i Oli je odlično obavio svoj deo posla.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading