PONOS U Orašcu slave Dan srpske državnosti, ali i fudbalske uspehe Vladana Milojevića

06:00 | 14-02-2024

Fudbal 4

Orašani su ponosni na svoju istoriju, ali i činjenicu da trener Crvene zvezde igra važnu ulogu u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, potiče iz njihove sredine

Vladan Milojević
Aleksandar Đorđević

U srcu Šumadije, blizu Aranđelovca, na putu za Mladenovac, nalazi se selo Orašac, poznato kao kolevka moderne srpske države, mesto u kojem je podignut Prvi srpski ustanak, na čelu sa voždom Karađorđem. Ali, Orašac ima još jednog vođu, ali savremenog i fudbalskog, Vladana Milojevića, trenera Crvene zvezde, aktuelnog državnog šampiona.

Orašani su ponosni na svoju istoriju, ali i činjenicu da bivši fudbaler, sada trener igra tako važnu ulogu u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, potiče iz njihove sredine.

Kao svim Orašanima, i njihovom Vladanu u ličnoj karti piše da je rođen u Aranđelovcu, ali famijija Milojević je iz ustaničkog Orašca, njegova porodica je živela i u gradu pod Bukuljom, gde je njegov otac bio direktor “Šamota”, poznate fabrike vatrostalnih proizvoda, ali su roditelji, koji su nažalost umrli poslednje dane života proveli u Orašcu.

Tu je poznati fudbalski strateg dolazio kad god su mu sportske obaveze to dozvoljavale, a tako je i sada. U rodnom selu, na mestu porodične kuće gradi novu. Eto potvrde šta Orašac znači Vladanu Milojeviću.

Vladan Milojević Aleksandar Đorđević
 

Uglavnom može da se pronađe podatak o Milojevićevoj profesionalnoj karijeri, ali Orašani kažu da je sa desetak godina on počeo da trenira u aranđelovačkoj Šumadiji, igrao za pionirsku i godinu dana za omladinsku ekipu, tada nije bilo kadeta. E, potom ga put odvodi u Zvezdu.

- To za nas, meštane Orašca, mnogo znači. Velika je čast i privilegija da imate takvog čoveka za komšiju i sugrađanina - kaže Zoran Starčević, koji, takođe, potvrđuje da fudbal Orašanima mnogo znači jer je više godina član Izvršnog odbora, a bio je i potpredsednik FS opštine Aranđelovac.

On dodaje i daje Zvezda sa Milojevićem povratila evropski ugled, kao i da će njegov povratak na mesto uspeha doprineti još boljim rezultatima crveno-belih. Raduje ga i što je na taj pohod krenuo nedavnom pobedom protiv Voždovca.

Vladan Milojević ATA Images
 

- Vladan je u Crvenu zvezdu došao u ne baš sjajnom trenutku, ali verujem da će da se izbori sa brojnim preprekama. Kao veliki zvezdaš verujem u njega i u potez Uprave Crvene zvezde i da sa njim idemo po duplu krunu i u Ligu šampiona - optimista je Starčević, koji ističe i da mu je bila velika čast što se sa njim susreo na proslavi 45 godina FSO Aranđelovca.

Vladan Milojević Aleksandar Đorđević
 

Starčevićevo mišljenje dele i drugi žitelji Orašca. Među njima je i Srđan Pajević, preduzetnik, bivši dugogodišnji član uprave lokalnog kluba, člana Šumadijske okružne lige, koji, naravno, nosi ime Prvi srpski ustanak:

- Iako sam partizanovac, o Vladanu mislim sve najbolje. Dobar komšija, dobar stručnjak, gospodin, ne potpiruje mržnju među navijačima. Nadam se i da će da bude selektor. Logičan je neuspeh Baraka Bahara. Ne mogu stranci da razumeju mentalitet naših ljudi. To je malo više od sporta.

Njegov otac Zoran dodaje da ni za druge naše klubove, pa i Partizan, nije rešenje inostrani trener.

Zoran Starčević Aleksandar Đorđević
 

Đorđe Milojević je, prezime kaže, Vladanov rođak. Naravno da mu želi sve najlepše, ali ima i jednu primedbu:

- Mogao bi, a nije, malo da pomogne našem lokalnom klubu. Na više načina, ne mislimo tu uvek na pare. On je u mogućnosti to da učini.

A FK Prvi srpski ustanak se sada bori za opstanak u Šumadijskoj ligi, trenutno je na pretposlednjem mestu, ali Orašani veruju da će ostati u rangu u kojem igra već 10 godina. Da uspeh bude kompletiran - i titula Zvezde i opstanak ustanika.

Vladan Milojević Aleksandar Đorđević
 

Drug pa trener

Usput srećemo Vladana Tezića, velikog zvezdaša. Ni on nema dilemu:

- Vlada je prvo moj drug, pa onda trener Zvezde. Čovek na svom mestu. Javlja se na poruku 10 minuta po završetku obaveza posle utakmice, iako on ima i drugova sa kojima je bliskiji. Želim da mu poželim svu sreću.

Vuk Pajević Privatna arhiva
 

Da je Vuk dobio poziv...

Vuk, sin Srđana Pajevića, igra za Partizan,kadete najvećeg rivala Zvezde.

- Počeo je da trenira u Akademiji fudbala Duljaj, do završetka osnovne škole putovao je u Beograd, a sada je tamo i pohađa Saobraćajnu tehničku školu u Zemunu. Bez obzira što smo partizanovci, da ga je pozvao Milojević, bio bi u Zvezdi - kaže Srđan.

Ustanički tandem

Da i fudbal ima neke veze sa istorijom govori i podatak odakle su treneri naša dva najbolja kluba. Vladan Milojević je iz Orašca, u kojem je podignut ustanak, a Igor Duljaj iz Topole, gde je Karađorđe najduže živeo. Klub u Orašcu nosi ime Prvi srpski ustanak, a u Topoli - Karađorđe. Trenutno su Topolci uspešniji. Igraju u rangi više - Podunavsko-šumadijskoj zoni.

Komentari(4)

Loading
Melbourne

14.02.2024 11:30

Tako je bre Orašani, treba da se piše o dobrim ljudima, Miloje zasluzyje sve najbolje u njemu se vidi duh Orašca, srećno!

baba smilja iz darosave

14.02.2024 17:21

Treba da vas je sramota sviju koji kritikuju Vladu. naročito pisca teksta koji je postavio sliku njegove kuće

alal vera alal vera

14.02.2024 17:26

pa nije Vlada tamo dosljak sad je problem sto pravi kucu na ocevini

da li je moguce

14.02.2024 17:29

da grobar hoce u zvezdu. a vole grb koji predstavlja 6 republika sada vec bivse drzave sfrj (jsd sa jna)