MIHIN POTEZ KOJI NIKAD NEĆE BITI ZABORAVLJEN Ovako je legendarni Mihajlović tražio od Italijana da prekinu bombardovanje Jugoslavije: Lično zahtevao prijem kod premijera

13:20 | 24-03-2024

Fudbal 0

Tačno 25 godina je prošlo od početka Nato agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju

Siniša Mihajlović
AP/Massimo Paolone

Prošlo je 25 godina kada je NATO započeo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. 

U NATO bombardovanju stradalo je preko 2.500 ljudi, a među njima je bilo i 79 dece. 

Velika šteta je načinjena, procena je na nekoliko miliona dolara, a ni posle toliko vremena niko ne može da zaboravi šta se tog proleća 1999. godine dešavalo. 

Mnoge poznate ličnosti iz naše zemlje, koje su bile priznate u svetu, pokušavale su da utiču na međunarodnu zajednicu da obustavi bombardovanje. Među njima je bio i sada pokojni Siniša Mihajlović. 

Čuveni fudbaler je zahtevao od Italijana da se prekine sa akcijom na našu zemlju na razne načine. Miha je radio sve što je u njegovoj moći da se prekine bombardovanje naše zemlje. 

BOL I TUGA Oglasila se supruga Siniše Mihajlovića, ova poruka EMOTIVNO RAZARA (FOTO)

- Tokom tog bombardovanja mi smo pokušavali na neki svoj način da doprinesemo i da promenimo malo mišljenje tih ljudi koji su pričali loše o Jugoslaviji, Jugoslovenima i Srbima. Iskoristili smo tu našu popularnost, igrajući fudbal imali smo mogućnost da sazovemo konferencije za štampu i da idemo na televizije, da na neki način prikažemo pravu istinu - govorio je tada Miha.

Svi pamte i onu čuvenu utakmicu Milana i Lacija, kada su fudbaleri Lacija obukli majice na kojima je pisalo "Peace, no war" ("Mir, ne rat"). 

- Kada smo igrali prvu utakmicu protiv Milana svi igrači Lacija su obukli majicu 'Peace, no war'. Svi su bili uz nas, da tako kažem - rekao je Miha. 

Između ostalog Mihajlović je tražio da ga lično prime i neki od najviših političkih zvaničnika Italije.

- Imao sam veliku potrebu da važnim ljudima u Italiji, odakle su poletali avioni da bombarduju Jugoslaviju, kažem da je to što čine neopravdano prema mom narodu. Lično sam zatražio prijem kod sekretara italijanske vlade Minotija i premijera D'Amate. Moja jedina molba njima upućena bila je 'Šta vlada Italije može da učini da se to bombardovanje smiri?' Ono što je sigurno, bio sam primljen odmah. Nisam bio iznenađen, jer znao sam kolika je moja popularnost u Italiji. Razgovarali smo sat vremena i dobio sam jedan iskren odgovor. Premijer D'Amata rekao mi je da su oni protiv bombardovanja, ali i da su nemoćni, jer Italija je članica NATO-a. Ono što mogu da tvrdim, jeste da je većina naroda u Italiji bila protiv bombardovanja naše zemlje - rekao je Mihajlović u velikom intervjuu davne 2000. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading