Potpredsednik KSS-a Nenad Krstić, komentarisao mečeve trećeg kola AdmiralBet Košarkaške lige Srbije

23:10 | 22-10-2024

Košarka 0

Treće kolo AdmiralBet Košarkaške lige Srbije, donelo je dosta uzbudljivih utakmica, ali i manjeviše očekivane rezultate

Svetislav Pešić

Zlatnim slovima ostaće upisano u istoriju Mladosti iz Smederevske Palanke koja je upisala svoj prvi prvoligaški trijumf nad ekipom Radničkog.

Šta je još obeležilo protekli vikend na košarkaškim parketima širom Srbije, u našoj redovnoj rubrici Komentar kola razgovarali smo sa bivšim reprezentativcem Srbije, sada potpredsednikom KSS-a, Nenadom Krstićem.

- Nije bilo nekih ekstremnih iznenađenja po mom mišljenju. Upravo gledam rezultate, da mi ne bi promaklo nešto, ali samo uverljiv poraz Vršca kao i pobedu Jokera na strani mogu svrstati u tu kategoriju da kažem iznenađenja - počinje Krstić i nastavlja:

- Kada kažem iznenađenje u Čačku, mislim na to da je svaka pobeda na strani na početku sezone zlata vredna. Kada još dođete do trijumfa sa pola koša, veliki je to uspeh. Sa druge strane, promena na kormilu Dynamika je izgleda bila pozitivna injekcija za Dorćolce. Nažalost, nekada je neizbežno, ali ja nisam pristalica promena trenera, ali nekada je to pozitivan impuls. Dođe do buđenja igrača, u samoj upravi, ceo klub se podigne i ta prva sledeća utakmica se odigra dobro. Dynamik je to pokazao, razlika kojom su pobedili Vrščane je iznenađenje, ali videćemo u kom smeru će dalje ići.

Ističući da su, po njegovom mišljenju, u ostalim susretima trećeg kola KLS-a postignuti očekivani rezultati dotakli smo se najpre ekipa koje do sada nisu osetile slast pobede, a sa čijim stanjem je Krstić jako dobro upoznat.

- Metalac i Sloga, uz Novi Pazar, sezonu otvorili porazima i težak zadatak je pred njima. Kao bivši predsednik Kraljevčana, subjektivan sam i žao mi je kada vidim da klub koji ima bogatu tradiciju i kontinuitet igranja u KLS ligi za sada nema povratni rezultat.

- Oni su sada u nekim tranzitnim vremenima, odlučili su se da dovedu što više kraljevačkih igrača, da ih vrate kući. Tu se možda malo izgubilo i na na kvalitetu, jer ako želite više , morate da dovedete i neke igrače sa strane, bilo strance ili domaće igrače. Oni su se odlučili za taj lokalpatriotizam što ja podržavam, ali rezultat na početku je takav, što ne znači da se do kraja sezone nešto ne može nešto promeniti - kaže Krstić.

Kada je u pitanju Metalac, sa čijim stanjem je dobro upoznat preko uprave kluba na čijem čelu je Krstićev prijatelj Branislav Ratkovica, potpredsednik KSS-a smatra da je sve ono što se dešavalo tokom leta, kao i kašnjenje sa sklapanjem tima i početkom priprema odrazilo na rezultat na startu sezone.

- Valjevci su prvu utakmicu izgubili od Tamiša pola koša, a kada tako izgubite poraz teže padne. Da su dobili taj meč verovatno bi sada za njih situacija bila dosta drugačija. Ali tek su na početku i kako prvenstvo bude odmicalo mislim da mogu bolje - priča Krstić i dodaje:

- U donjem domu tabele je i Novi Pazar, koji se godinama grčevito bori za opstanak. Mislim da im neće biti ni malo lako ni ove godine". Gornji dom tabele sa maksimalnim učinkom zauzeli su Vojvodina, Zlatibor i Tamiš, koji je po mnogima najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dela prvenstva.

- Definitivno jesu. Poslednje dve, tri sezone su igrali toplo - hladno, ali su uvek bili negde na sredini tabele i sigurni za opstanak. Iako je ovo tek početak i ima još mnogo da se igra, Pančevci su već pokazali određenu ozbiljnost. Pobeda nad Metalcem u prvom kolu dala im je impuls za dalje, ali je isto tako moglo biti i obrnuto, što nikako ne umanjuje njihov uspeh. Zasluženo nose titulu najleijatnijeg iznenađenja dosadašnjeg dela šampionata - mišljenja je bivši proslavljeni košarkaški as.

Nekoliko ekipa pretenduje za sami vrh tabele. Neki su se već izdvojili, dok sa druge strane, ima ekipa koje imaju velike ambicije i koje mogu ozbiljno pomrsiti konce glavnim pretendentima za osvajanje KLS lige, a to su po mišljenju Krstića Vojvodina i Zlatibor.

- Vojvodina je uspostavila kontinuitet, već par godina su u vrhu, imaju dobru organizaciju kluba, kvalitetne igrače i na kraju krajeva ambicije koje prate sve to. Isto važi i za Zlatibor, koji je još duže u samom vrhu domaće košarke. Oni me ne iznenađuju, već im je ušlo u DNK da budu najbolji među najboljima. Očekujem da će do kraja biti dominatni, a u kojoj meri, videćemo. Jer, ne smemo zaboraviti da ima jako kvalitetnih ekipa koje takođe žele da se nadigravaju i prete, kao što su Sloboda, Mladost, Vršac, Tamiš... smatra Krstić.

Prva tri kola obeležile su i čak tri promene trenera u prvoligaškim klubovima. Bivši predsednik Sloge kaže da je to problem sa kojim se susretao upravo dok je bio na toj poziciji. 

TREBA VREMENA Selektor Pešić o Zvezdi i Partizanu u Evroligi, pa se dotakao Pokuševskog i Plavšića

- Stručnjaci su na vetrometini i nisu u dovoljnoj meri zaštićeni po mom mišljenju. Da ne ulazim u tehničke stvari klubova, kada izvršiš smenu na kormilu, verovatno da treneru ne isplatiš ceo ugovor. Kada bi bili zaštićeniji ugovorima, siguran sam da bi klubovi više razmišljali o otkazima. Gledano iz mog ugla, i treneri treba malo da se istrpe. Rano je nakon jednog, dva kola menjati, sa sportske strane. Iako ne ulazim u razloge zašto je to tako - jasan je Krstić.

Rubrika jeste Komentar kola, ali kada razgovarate sa Nenadom Krstićem, koji je kao igrač zadužio srpsku košarku, a sada kao funkcioner ima isti zadatak, ne možete a da se ne osvrnete i neka od najvažnijih pitanja, a koja su vezana za domaću košarku. Uočljiva je tendencija povratka igrača u Srbiju iz nekih inostranih liga, koje su prethodnih godina bile izbor za naše igrače pre KLS-a.

- To je jako pozitivna stvar, na koju je uticalo nekoliko faktora. Rekao sam već, da se ne ponavljam, kao predsednik Sloge bio sam i sa te druge strane i video kako sve funkcioniše. Ono što je jako važno jeste da lokalna samouprava mora da prepozna uticaj košarke na grad i državu uopšte, isto kao i lokalni privrednici. Ako se to desi, kao što se dešava u pojedinim gradovima, klubovi sve više ulažu i stabilniji su, liga je kvalitetnija i igrači se vraćaju - priča Krstić i nastavlja:

- Pored pozitivnih imamo i negativnih primera. Nije svuda isto i meni je to smetalo dok sam bio u Slogi. To nije do Košarkaške lige Srbije, to je do prepoznavanja klubova i njihove važnosti od strane lokalnih čelnika i privrednika. Mada, nije retkost da imamo klubove koji imaju problem sa poslovanjem, vuku dugove i repove i ne mogu ni biti prepoznati od strane lokalne samouprave. Ono što je važno je da je država je prepoznala i prepoznaje značaj domaćeg sporta i košarke, kao i naše domaće lige, koju ću uvek podržavati. Igrači su shvatili da im je bolje da se vrate kući i igraju za malo manje ili sada čak i iste novce, što je dovelo do podizanja klubova i tendencija rasta lige je sve primetnija i veća.

Sve češće i sve glasnije se pominje profesionalna Košarkaška liga Srbije.

- To nije pitanje samo za mene, to je pitanje za sve nas i treba da se uključe košarkaški radnici kako bi se ta ideja realizovala na pravi način. Ja sam uvek za domaću kvalitetnu ligu, u kojoj će se, u domaćim sredinama, razvijati naši mladi igrači i dobijati svoju šansu. I sada u KLS-u ima klubova koji domaćim igračima pružaju priliku da igraju, da se razvijaju. Mnogo njih je i reprezentativnog kalibra koji su prošli kroz KLS. Kvalitet je u znatnom porastu i domaća liga nam mora biti značajna, jer u njoj treba razvijati igrače i buduće reprezentativce - poručio je za kraj potpredsednik KSS-a, Nenad Krstić. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading