"NISAM PRIMETIO PREVELIKU POŽRTVOVANOST" Legendarni Duško Pijetlović za sport.alo ponudio savet "delfinima": Manje da se gledaju klubovi, a više reprezentacija

17:30 | 14-02-2024

Ostali sportovi 0

Nekadašnji centar srpskog nacionalnog tima je imao nekoliko zanimljivih zapažanja.

pijetlovic
ATA Images

Vaterpolo reprezentacija Srbije ponovo nije uspela da se okiti nekom od medalja na većem takmičenju. Ona je ovoga puta Svetsko prvenstvo u Dohi završila u četvrtfinalu, izgubivši od selekcije Hrvatske sa 15:13.

Generalno, "delfini" nisu prikazali katastrofalnu igru, ali im je odbrambeni angažman bio ispod nivoa, što je bio glavni uzrok neuspeha. Ako ništa drugo, domogli su se plasmana na Olimpijske igre, gde će pokušati da poprave utisak.

LEGENDA NIKAD ISKRENIJE Evo da li je narušen kult reprezentacije, sve je otkriveno

Kako bi prokomentarisao nastup Srbije na svetskoj vaterpolo smotri, kontaktirali smo legendarnog Duška Pijetlovića, čoveka koji je sa našim nacionalnim timom osvojio sve što je moglo da se osvoji. I to više puta, pa tako sa Olimpijskih igara ima dve zlatne medalje, sa Svetskih prvenstava takođe, sa Evropskih prvenstava ih ima čak pet...

Nekadašnji centar je za sport.alo za početak razgovora prokomentarisao eliminaciju i poraz od Hrvatske:

- U suštini, dobro je bilo u početku, ali mislim da hemija u ekipi nije "pogođena". Najveći problem je nedavanje međusobno kompletnoj ekipi. Nisam primetio neku preveliku požrtvovanost među igračima - počeo je Pijetlović, pa u istom dahu nastavio:

- Generalno, kvalitet sigurno nije problem. Znam da momci imaju kvalitet, igrao sam sa njima i sam sam se uverio u to. To je jedino što mi pada napamet, nisam dovoljno slobodan da komentarišem previše. Imao sam i ja svojih neuspeha, nisam siguran da imam pravo da komentarišem, ali generalno, mislim da hemija u ekipi nije homogena, koliko u bazenu, toliko i van bazena. Bar koliko ja mogu da primetim, koliko sam upućen.

vaterpolo EPA-EFE/ANTONIO BAT
 

Da li ta hemija može da se popravi?

- To je mnogo teže popraviti nego igrački kvalitet, tako da moraju baš dobro da se potrude, jer sad idu Olimpijske igre na koje su se hvala Bogu plasirali. Jako je bitno da rade na tome od narednih par meseci, jer bez tih međusobnih kvalitetnih odnosa, ne samo dobrih, pričam kvalitetnih odnosa, u smislu da se živi za vaterpolo, ne mislim da mogu išta da urade ako se to ne popravi. Ako to bude u redu, kvalitet sigurno imaju za najveće uspehe.

Jakšić je u izjavi posle poraza od Hrvatske pričao o tome da ne zna šta je problem, zašto reprezentacija padne kada dođu eliminacione faze:

- To sam ja i pričao sa njim. Mislim da oni nemaju taj osećaj, da stvarno ne znaju šta je problem. Igrao sam dosta sa njima i znam kako razmišljaju i iskreno, ne bih se ponašao drugačije da sam u sličnoj situaciji. Mislim da moraju mnogo više u toku godine da se posvete reprezentaciji van reprezentacije. To je ono što je naša generacija, hvala Bogu, imala. Više se gledalo kako će se igrati za reprezentaciju i spremanje za Olimpijske igre, nego što se gledao klub. To oni moraju da počnu pod hitno da rade na tome, jer će biti dobri u klubu ako u reprezentaciji budu bili dobri.

vaterpolo EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
 

Na pitanje da li "delfini" mogu da se spreme do početka Olimpijskih igara, Pijetlović je odgovorio:

- Imaju oni šanse. Oni imaju tu sreću da imaju veliki kvalitet. Bilo kakav pomak u dobrom pravcu bi sigurno značio neku medalju i dobar rezultat. Sad, kad će to da dođe, ne znamo. Oni su nova reprezentacija, zajedno su tek dve-tri godine, traže se, traži se kompaktnost ekipe... Vidi se da se menja ekipa svakog prvenstva, budu neke drugačije postave, tako da ta generacija još uvek traži sebe - apostrofirao je Pijetlović, pa dodao:

- Ako uspeju, ako su shvatili, treneri pogotovo, kako treba da izgleda tim, mislim da imaju vremena i mislim da drugi klubovi treba da imaju razumevanja, da reprezentacija treba češće da se okuplja, da se češće druže, da češće budu na treninzima, da hvataju svaki slobodan vikend da se okupljaju... Tako da, mislim da je to jedini način. Vremena ima, mislim, s obzirom na rezultate, ne bi se reklo da ima previše vremena, ali ima dovoljno da se zbiju redovi - zaključio je Duško Pijetlović razgovor za sport.alo.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading