ON JE POKAZAO DA JE SVE MOGUĆE Čovek sa cerebralnom istrčao maraton i oduševio svet (VIDEO)

10:42 | 25-03-2024

Ostali sportovi 0

Trkač sa cerebralnom paralizom, 32-godišnji Katalonac, Aleks Roka, prošle godine je ostvario nezapamćen uspeh!

Aleks Roka
Screenshot Youtube

Postao je prva osoba na svetu sa 76% invaliditeta koja je uspešno završila maraton za 5 sati, 50 minuta i 51 sekundu! Time je ispunio svoj životni san da trči maraton kao pravi atletičar.

Ovaj katalonski sportista, koji je podržan od strane kompanije "Nike", oboleo je od herpetičnog virusnog encefalitisa još u dobi od samo šest meseci. Njegovo stanje karakteriše oštećenje pokreta i pojačani refleksi, što rezultira smanjenjem raspona pokreta u različitim zglobovima zbog ukočenosti mišića.

Roka je godinama marljivo trenirao za ovaj trenutak. Pre maratona, istrčao je sedam polumaratona. Ranije tokom te godine, učestvovao je na Granollers polumaratonu, koji je završio za 2 sata, 45 minuta i 16 sekundi. Mesec dana kasnije, 19. februara, završio je Barselonski polumaraton sa ličnim rekordom od 2 sata, 38 minuta i 28 sekundi.

 

 

OLIMPIJSKE IGRE U KOMŠILUKU Slovenija bi da bude domaćin velikog takmičenja

Povodom trke, Roka je za "El Mundo" izjavio:

"Granica je u vama. Ako želite da postignete cilj, bez obzira na poteškoće koje imate, sa stavom, snagom volje, istrajnošću i otpornošću, možete postići sve što želite. A ako ne uspete, znate da ste dali sve od sebe i trebali biste biti zadovoljni bez obzira na ishod."

Roka je imao podršku svog brata Viktora i svog prevodioca, Valenti Sanhuana, koji su ga godinama pratili kroz mnoge izazove i treninge.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading