JUČE NA OPERACIJI, DANAS U FINALU VIMBLDONA U inat svima, uprkos svemu, Novak Đoković želi novo čudo

07:00 | 14-07-2024

Sportski pogled 0

Ko u čuda veruje, taj čuda i stvara

Novak

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković igra deseto finale Vimbldona, šesto uzastopno i pokušaće da se domogne osmog trofeja čime bi izjednačio rekord Rodžera Federera. Sve je to normalno, zar ne? Pa i bilo bi da Novak nije imao operaciju kolena petog juna.

U ekspresan oporavak nije verovao gotovo niko, do njega samog. Svi su ga savetovali da ne žuri sa oporavkom, da bude obazriv, strpljiv. Ali, on je opet poslušao srce i odlučio da zaigra na najvećem turniru na svetu. 

Čim je odlučio da se pojavio u Londonu, znalo se da je spreman da ide do kraja. Šampioni poput Đokovića se ne vode onom mantrom "važno je učestvovati", naročito ne na grend slemu. Sve sem titule za Novaka je neuspeh. Ma koliko surovo u ovakvim okolnostima zvučalo, poraz od Karlosa Alkaraza bio bi kiks i toga je Srbin svestan.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Novak Đoković EPA-EFE/NEIL HALL

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Svaki Novakov meč navijači su gledali sa zebnjom, pažljvo prateći svaki korak i hvatajući se za glavu nakon svakog manjeg proklizavanja, kog istini za volju ove godine nije bilo toliko kao ranijih sezona. Najpre je lako u tri seta savladao Vita Koprivu, a onda teže nego što se očekivalo bio bolji od Džejkoba Firnlija (3:1). Protivnici kakvi se samo poželeti mogu u ranoj fazi turnira. Nije Đoković blistao, ali mnogo važnije je bilo što nije osećao bol, premda se videlo da je igrao pod ručnom.

Kako je Vimbldon odmicao, tako je postajao sve opušteniji, a samim tim dizao je i nivo igre. Rutinski je izašao na kraj sa Aleksejem Popirinom uprkos tome što je izgubio prvi set. A, onda je na red došlo četvrto kolo i okršaj sa Holgerom Runeom. Očekivalo se da to bude prvi pravi test, ali umesto toga Novak je daleko veće probleme imao sa publikom nego sa Dancem. Nekolicina njih ga je provocirala, ali im on nije ostao dužan.

- Svim navijačima koji imaju respekt hvala što su došli ovde, njima čestitam iz dubine srca i duše. A svim onima koji su odabrali da me ne poštuju želim dooobroo veče. Laaakuuu noooć. Laaakuuuu noooć, laakuuu nooooć - rekao je Đoković aludirajući na produženo „u“ koje se čulo nekoliko puta u toku susreta.

Pokušao je voditelj programa da „odbrani“ navijače, ali Đoković nije želeo da dozvoli da se narativ promeni.

- Ne, ne, to ne prihvatam, Ali to ne prihvatam, Znam da su navijali za Runea, ali ja sam više od 20 godina na turu i znam šta je šta. To je bio izgovor za zviždanje meni. Igrao sam u mnogo težim okruženjima, verujte mi, ne možete da me dotaknete - jasan je bio Novak.

Četvrtfinalni okršaj mu je predao Aleks de Minor zbog povrede kuka i srpskom teniseru je to dobro došlo kako bi izbegao novi pritisak na operisano koleno.

Najbolji meč od početka turnira Đoković je odigrao u polufinalu protiv Lorenca Muzetija. Slavio je sa 3:0 i delovao odlično na terenu.

Lorenco Museti, Novak Đoković AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

 

Sada je red na finale i daleko najveći izazov, novi klasik sa Karlosom Alkarazom. Biće to prilika da se Đoković revanšira Špancu za poraz u prošlogodišnjem finalu.

Alkaraz nije blistao u prethodnim mečevima, ali je pronalazio način da trijumfuje što je odlika velikih šampiona. Najviše problema imao je u trećem kolu protiv Frensisa Tijafoa kog je pobedio iako je gubio sa 2:1 u setovima. Imao je set zaostatka i protiv Tomija Pola, Danila Medvedeva, ali je preokretao rezultat. Ahilova peta mu je bekhend, udarac kojim je pravio veliki broj grešaka. Ukoliko Novak to bude uspeo da eksploatiše obaviće više od pola posla.

Takođe, za Đokovića će od velike važnosti biti da ga sluša servis i da dobije što više lakih poena. Nema sumnje da će igrati agresivno i da ćemo ga često viđati na mreži. Moraće on da bude taj koji će ići po poen.

Poznaju se veoma dobro, igrali su pet puta i Srbin vodi sa 3:2 u pobedama, na grend slemovima je skor 1:1.

Prema kladionicama, Španac je favorit, što bi dodatno moglo da motiviše Novaka koji je najopasniji kada ga otpišu. Nema sumnje da će publika opet biti protiv njega, ali je tu onaj njegov inat zbog kog je beležio najveće pobede u karijeri.

Samim dolaskom na Vimbldon samo mesec dana pošto je bio na štakama, već je velika pobeda Đokovića, ali on se ne zadovoljava sa tim kao ni ulaskom u finale, Novak želi da napravi novo čudo i osvoji 25. grend slem trofej.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading