NOVI PARTIZAN KONAČNO PRED OČIMA JAVNOSTI Evo šta su crno-beli otkrili u svojoj igri - ovo su pozitivne i negativne stvari

13:10 | 08-09-2024

Sportski pogled 0

Igra je bila loša, ali bilo je pozitivnih stvari.

foto

Piše: Đorđe Miljanić

Javnost je konačno bila u prilici da na delu vidi novi tim Partizana, koji je pred kamerama odigrao utakmicu protiv Dertone na pripremnom turniru u gradu Trapani na Siciliji. 

Najblaže rečeno, crno-beli se nisu pokazali u najboljem svetlu, pošto je autsajdera nadigrao tek posle produžetka, a lako su mogli i da izgube. Trebalo bi spomenuti da su im nedostajala su im dva igrača, Dvejn Vašington i Ajzea Majk. 

Ruku na srce, njihov izostanak ne bi trebalo da bude hendikep kada se igra sa ekipom kvaliteta kao što je Dertona, uz dužno poštovanje italijanskog kluba, tako da se igra tima iz Humske svakako karakteriše kao izuzetno slaba.

Ipak, bilo je nekoliko zanimljivih detalja u vezi sa Partizanom, a mi ćemo ih u daljem tekstu izdvojiti.

Isak Bonga kao Novica Veličković

Zanimljiv je način kako je trener Željko Obradović koristio Isaka Bongu. Možda se ljubitelji košarke sećaju jednog od većih kvaliteta Novice Veličkovića iz prvog "mandata" među crno-belima, a to je sposobnost da inicira kontranapad sa loptom odmah po osvajanju defanzivnog skoka.

Tako nešto je radio i novopridošli Nemac. Čim bi osvojio loptu u odbrani, kao "bol-hendler" bi se zatrčao ka protivničkom košu, što nije tako često radio u karijeri i ovo bi mogla da bude velika snaga srpskog kluba u narednom periodu.

Isto tako je važno spomenuti da je Bonga bio izuzetno dominantan na skoku protiv Dertone, a pokazao se i kao izuzetan defanzivac na svih pet pozicija na terenu, što je segment igre za koji se zna da je u njemu dobar.

Defanzivni skok još uvek boljka

Iako je Partizan promenio čitav tim, problem kod zagrađivanja sopstevnog obruča je ostao problem. Ko god da je pokrivao poziciju centra, pa čak i kada su bila dva centra u igri, Dertona je dominirala u reketu crno-belih. Pogotovo Ismael Kamagate, koji je u nekim momentima izgledao kao Guliver među Liliputancima.

Razlog za ovako slabo obezbeđivanje defanzivnog skoka su bile loše rotacije i odluke pri pomaganjima u odbrani, pa se tako previše često događalo da u reketu "zjapi" praznina, odnosno da neko od protivnika bude previše sam.

Protok lopte

Zanimljivo je bilo videti kako kruži lopta van linije 6.75 metara kod nekoliko napada Partizana. Iz ovoga su posebno profitirali Vanja Marinković i Sterling Braun, koji su nekoliko puta ostali sami u ćošku. Takođe, uloga Alekseja Pokuševskog je u ovakvoj postavci ključna.

Novosađanin bi dobio loptu na "kapici" u momentima kada je već stvoren višak, a s obzirom na to da poseduje određeni plejmejkerski kvalitet, u poziciji je da bira šta će da uradi - da li da se spusti ka obruču kako bi došao do realizacije ili inicirao proigravanje ili da prosledi loptu dalje u ćošak. 

Brendon Dejvis

Brendon Dejvis zaslužuje posebnu stavku, iako je rano ušao u problem sa faulovima i nije igrao onoliko koliko će igrati kada počne sezona. 

Defanzivna slabost čuvenog Amerikanca je odmah postala vidljiva, iako je pokušavao da bude agresivan. Prosto, bekovi protivnika su ga lako pretrčavali, zbog čega je, na kraju krajeva, i ušao u problem sa faulovima.

Što se tiče napadačke produkcije, Dejvis je bio prva opcija u Partizanu, što vrlo verovatno znači da će biti druga kada se vrati Dvejn Vašington. Brendon je dobijao slobodu da kreira za samog sebe sa niskog posta, konstantno je leđima napadao čuvara i u tom segmentu se veoma dobro pokazao. 

Karlik Džons

Istina, Karlik Džons je bio najbolji pojedinac u Partizanu protiv Dertone, ali je jako važno da se uspori sa hvalospevima, zato što je ovaj Amerikanac sa sudanskim pasošem samo pokazao da je od svih igrača trenutno u najboljoj formi. 

Prosto, jedino su njemu ulazili šutevi koji obično ulaze svima, a klubovi su tek počeli sa pripremama, zbog čega su drugi igrači promašivali slobodna bacanja ili otvorene trojke. 

Odricanje od odgovornosti

Važno je da se spomene da je odigrana samo jedna utakmica i da će se igra Partizana menjati kako bude vreme prolazilo. To što su crno-beli odigrali loše ne znači apsolutno ništa, pošto je još uvek rano da se iznose bilo kakvi zaključci kako o individualnim, tako i o timskim kvalitetima.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading