OVO JE KLJUČAN MEČ U NOVAKOVOJ KARIJERI Đoković je tada Federeru zadao bolan poraz i postao "neko"

17:30 | 13-10-2023

Tenis 0

Ne, nije reč o finalu Vimbldona iz 2019. godine

Đoković i Federer u finalu Vimbldona
EPA-EFE/NIC BOTHMA

Novak Đoković ima prebogatu karijeru da je gotovo nemoguće odrediti koji meč je napravio prekretnicu. Ipak, finale Vimbldona 2014. godine se izdvaja, barem prema mišljenju poznatog teniskog stručnjaka Gila Grosa.

Novak je tada u finalu pobedio Rodžera Federera, a o tom meču govorio je Gros u podkastu "Analiza mečeva ponedeljkom".

- Mogu da tvrdim da je kvalitet bio bolji 2014. Mislim da je to meč koji ne dobija dovoljno pažnje, posebno jer je bio tačka prekretnica za Đokovića. Od te tačke, Novak je postao neko ko je sjajno nosio u velikim finalima, bolje nego iko pre, dok do tog dana to svakako nije bio slučaj, bilo je suprotno. Novak je gubio mnogo finala do tog meča. Mislim da je sa njim tada bio Boris Beker i ta pobeda nad Federerom u pet setova, u finalu Vimbldona, kao da mu je dala samopouzdanje da nastavi da pobeđuje u velikim finalima, da radi ono što je činio u ostatku karijere - rekao je Gros.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pet godina kasnije usledilo je novo legendarno finale u kom je Novak slavio i to tako što je spasio dve meč lopte na Rodžerov servis.

- Postoji razlog što je to finale Vimbldona iz 2019. ostavilo više traga od onog 2014. Te 2019. Novak nije bio daleko iza Federera. I bilo je široko rasprostranjeno mišljenje da će to biti ključno za to ko će završiti da većim brojem slemova kada se sve podvuče. To je bio dominantan osećaj u tom trenutku. Šta bi bilo da se to nije dogodilo? Nikad verovatno nećemo ni znati. Tako je bilo u to vreme i publika je imala taj osećaj da je to možda poslednja šansa za Federera - objasnio je teniski stručnjak.

Nije mu samo Federer bio protivnik – već i publika. 

- Uvek je postojala ta ljubavna veza između Federera i Vimbldona. Znamo kakva je publika bila i tada, ali kako je Đoković odgovorio na to, to je bilo zaista za pamćenje. Činjenica je da je sve otišlo u peti set. Zato je meč iz 2019. ostavio više traga, više nego taj iz 2014. Možete da kažete kvalitet, ali i dalje smatram da je taj susret iz 2019. bio bolji i epskiji iz ugla posmatrača - zaključio je Gros.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

Komentari(0)

Loading